Divoká píseň – Victoria Schwab

Divoká píseňAnotácia: Vítejte v temném městě Verity, kde najdete všechno, jen ne bezpečí… protože tohle místo ohrožují monstra, která se zrodila z násilí.
Vítejte v temném a nebezpečném městě Verity, které ohrožují monstra, která se zrodila z násilí. Otec Kate vládne Severní části, Augustova rodina Jihu. Kate touží být tak nemilosrdná jako její otec. A August chce být člověk, i když je nestvůrou, která dokáže krást duše pomocí hudby. Jejich město je rozdělené. Jejich město se rozpadá. A jen Kate a August mohou něco udělat. I když jsou tak rozdílní… Ale jak se může člověk rozhodnout, jestli bude hrdina nebo zloduch, když je tak těžké rozlišit, co je co?

„Každý z nás má vlastní píseň,“ vysvětloval, „melodii, která patří jen a jen jemu.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt this savage song
S autorkou Písne som sa už dávnejšie stretla pri čítaní knihy A darker shade of magic, ktorá bola naozaj super + ma presvedčila o tom, že Victoria proste vie písať bravúrne. Preto som sa veľmi tešila na túto sériu, ktorú mi ospevovalo veľa ľudí. Možno aj pre príliš veľké očakávania, ma kniha (ale fakt len trošku) sklamala, no napriek tomu, som si čítanie naozaj užila, a to z viacerých dôvodov. Hneď na začiatok, by som asi mala povedať, že nečakajte nejakú originálnu zápletku (aj keď ako sa neskôr ukáže, vôbec to neuberá na zaujímavosti knihy). Ide tu o už klasický námet “Rómea a Júlie”, kde sa dvaja ľudia zo znepriatelených strán stretnú, a tak postupne medzi sebou nájdu porozumenie a priateľstvo. No ak čakáte, že táto knihy je romantický príbeh, ste na omyle. Žiadne presladené scény, skôr jemné náznaky, že by z ich kamarátstva mohlo byť niečo viac, no nič prehnané. Skôr sa pripravte na dávku krvi, násilia a sveta, v ktorom by ste žiť určite nechceli.


„Jak se dají zabít?“

„Nedají,“ odpověděl Sloan stručne. „Zdá sa, že jsou nezničitelní.“

Súvisiaci obrázokCelá táto kniha je postavená na kontraste, čo bolo neskutočne zaujímavé pozorovať. Na začiatku sme hneď vhodený do sveta, o ktorom nevieme skoro nič, a tak musíte čítať ďalej, aby sa to ako-tak vyjasnilo. Príbeh sa odohráva v meste Verity, ktoré je rozdelené na 2 časti a zároveň viac-menej oddelené od zvyšku sveta. Predtým sa tam odohrala vojna, no čo k nej viedlo ,ako sa to celé vyvinulo, alebo prečo sa ľudia ztamdiaľ neodsťahujú, vysvetlené nie je. Neviem či to bol zámer autorky, aby prostredie vyzeralo viac tajomne, no trochu ma sklamalo, že sme sa o danom svete nedozvedeli skoro nič, pretože vyzerá naozaj zaujímavo. Aby toho nebolo málo,existujú tu príšery, ktoré vás bez váhania zabijú. Sú ich tam 3 rôzne druhy, ale viac o tom sa dozviete v knihe. Dôležité je to, že autorka prišla s geniálnym konceptom - tieto monštrá vznikajú z nás, ľudí, keď spáchame ohavné činy. Teda neprídu z nejakej temnej magickej sily, tvoríme ich my sami. 


„Sunaji s očima jak z černé tuši, písničku zahrají, vezmou ti duši.“


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt kate and august this savage songPrvý kontrast nastáva medzi dvoma stranami mesta a ich veliteľmi. Na jednej strane máme Harkera, ktorý ovláda podsvetie, a tak aj príšery (netuším ako, že ho vôbec počúvajú). Vďaka tomu ma všetkých ľudí v hrsti, boja sa ho, a tak mu musia platiť za to, aby boli pred nimi chránení. Vládne kruto a neľútostne, čo sa snaží od neho pochytiť aj jeho dcéra Kate. Jediné po čom túži je byť ako jej otec a vybudovať si poslušnosť ostatných pomocou strachu, no vnútri tuší, že na tom niečo nie je správne. Druhej strane mesta vládne Flyn, ktorý sa naopak snaží bojovať proti temnote a chrániť svojich ľudí. Jeho synom (adoptovaným) je August, ktorý napriek svojej milej, dobráckej povahe  nie je človek, ale príšera. Jeho druh je veľmi výnimočný - existuje len on a jeho dvaja súrodenci. Oplývajú smrtiacou schopnosťou - dokážu zabíjať hriešnikov pomocou hudby (v jeho prípade milované husle), vďaka ktorej im berú duše, ktoré potrebujú na prežitie.


„V čem jedeš?“ usmála se Kate.
„V životě,“ sklouzla mu ze rtů pravda.
„Aha,“ usmála se smutně. „To tě jednou zabije.“

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt this savage song fanart

Kate a August sa stretnú v škole, kde je August nasadený na jej sledovanie. Medzi týmito dvoma postavami nastáva kontrast vďaka tomu, že kým sa snaží August svoju ľudskosť získať, Kate ju celý čas potláča. Ich strety sú zaujímave, vždy vás dokážu vtiahnuť do ich rozličných svetov, a postupne vidíte, ako sa aj oni vzájomne pod vplyvom druhého menia. To bol naozaj krásne vykreslený vzťah, ktorý sa vyvinul bez tlačenia romantiky.Od ich stretnutia, sa však veci začnú hýbať rýchlym tempom. Oproti prvej časti knihy, ktorá je skôr pomalá a zaberá sa postavami, druha časť plynie rýchlo a je nabitá akciou, ktorá vás chytí a už nepustí. To všetko je plné temnoty, úžasnej atmosféry, zaujímavých básni a perfektného písania autorky. Aj keď ma kniha bavila o niečo menej ako A darker shade of magic, stále sa jedná o kvalitnú fantasy literatúru pre mladých ľudí, možno ja dospelých vďaka štýlu akým autorka píše. Škoda, že sa viac nepovenovala prostrediu a vykresleniu dejín tohto sveta, no napriek tomu, určite odporúčam, aj hľadáte niečo klasické, no zároveň originálne. Knihu hodnotím na 4 kačičky! 



Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem Albatrosmedia. Knihu si môžete kúpiť napr. TU 

0 Komentáre