Andy Weir ~ Artemis

Názov: Artemis
Autor: Andy Weir
Séria: -
Žáner: Sci-fi odohrávajúce sa vo vesmíre
Počet strán: 344 strán
Hodnotenie na GR: 3.67*/79  700 hlasov


Anotácia: 
Jazz Basharová nemienila byť hrdinkou. Chcela len zbohatnúť.
Netúži stať sa výstrednou miliardárkou ako mnohí návštevníci Artemidy, prvej a jedinej pozemskej kolónii na Mesiaci. Stačilo by jej zbohatnúť natoľko, aby nemusela bývať v byte malom ako truhla a živiť sa len ochutenými riasami. Natoľko, aby splatila dlh, ktorý ju už dlho ťaží.
Keď sa jej konečne naskytne príležitosť dostať sa k veľkým peniazom, jednoducho jej neodolá. Pravda, musí sa pritom vypracovať z drobnej pašeráčky na riadnu kriminálničku. Táto akcia si vyžaduje unikátnu kombináciu prefíkanosti, technických zručností a neskutočnej dávky drzosti. Jazz však ešte nikdy nenarazila na prekážku, ktorú by neprekonala, a drzosti má na rozdávanie.
Problém je v tom, že dokonalý zločin nemusí byť koncom, ale aj začiatkom ešte väčších ťažkostí. Najmä ak sa zapletiete do boja o ovládnutie jediného mesta na Mesiaci.
Na úteku pred zločincami aj mužmi zákona si ešte aj Jazz musí priznať, že toto by mohlo byť nad jej sily. Teda ak nevymyslí plán, ako zachrániť Artemidu a neprísť pritom o život.


"Na stupnici od jeden po 'napadnúť Rusko v zime'
ako moc hlúpy je tento nápad?"

Andy Weir zožal veľký úspech na Slovensku práve vďaka jeho prvej knihy odohrávajúcej sa vo vesmíre - a to vďaka Marťanovi. Marťan je príbeh, ktorý sa odohráva na Marse - a jeho chudaká tam zabudnú. Tá kniha prekonala moje očakávania - a to hlavne v tom ako moc nenávidím chémiu a že som ju aj tak dočítala - a že sa mi páčila. A tak bolo jasné, že som sa veľmi tešila na ďalšiu knihu od tohto autora. 

"Päť hodín ráno bol pre mňa veľmi teoretický pojem.
Vedela som, že existuje ale málokedy som ho pozorovala." 


Andy Weir nás tentokrát zobral na Mesiac. A to doslova. Do Artemisu, prvého obývaného mesta na Mesiaci. Jazz Basharová žije na Mesiaci odkedy bola malá a po pravde, nevymenila by to. Život na Mesiaci sa jej páči. Pracuje ako doručovateľka ale túži sa stať špecialistkou na výstupy (najmä kvôli peniazom - turisti platia veľmi dobre). Popritom ako doručuje rôzne oficiálne balíčky, sem tam sa naskytne možnosť doručiť nejaký ten kontrabant, za ktorý samozrejme platia oveľa viac. A Jazz samozrejme neodolá. A tak sa práve vďaka tomuto zapletie do niečoho, po čom naozaj netúžila. 
Jazz bola skvelá hrdinka, veľmi vtipná a svojská. Je vidno silný vplyv autora - totižto, našli by ste hneď viacero podobností s Markom (Marťan). Ale aj napriek tomu, tam končia tie podobnosti - Marťan bol skvelý ale bolo to o niečom úplne inom ako o čom je Artemis. Artemis je o tomto dokonalom zločine, ktorý mal byť úplne nevinný - až sa nakoniec zmenil v niečo obrovské po čom naozaj Jazz netúžila. Je to príbeh o silnej hrdinke, ktorá je odhodlaná spraviť prvé aj posledné aby dosiahla svojich cieľov - aj keď to je iba lepšie bývanie na Mesiaci.
Takisto ako Mark, aj ona bola geniálna - nebola geniálnou biologičkou ale bola geniálna fyzička - proste jej to myslelo neskutočne.
To, že sa dej odohrával na Artemise som zbožňovala. Predsa len, nie je to každý deň čo čítate knihu, ktorá sa odohráva na mesiaci (aj keď, nezabúdam na Mesačné kroniky). Celkovo, autor to fungovanie na mesiaci, kde nie je žiaden kyslík, vymyslel geniálne a pri čítaní som mala pocit, ako keby som sa tam práve nachádzala spolu s Jazz - či už som bola v Shepardovej kupole alebo Conradovej atď... Proste, bolo to veľmi reálne opísané - presne tak ako Marťan.
Jediná vec, čo mi malinko vadila na celej knihe bol trošku samotný dej - totižto, čakala som niečo viac. Nebolo to zlé, ale predsa len mi to prišlo také...nie výnimočné (ak si odmyslíme fakt, že sa dej odohráva na Mesiaci). Po Marťanovi čakáte nejakú pecku a pritom toto...no bolo to dobré, ale chýbali mi tu akosi faktory, ktoré by sa kazili a celkovo - Jazz to mala miestami až moc jednoduché a nemusela prekonať toľko prekážok ako by ste čakali, že sa v Artemise vyskytnú.
Obálka je veľmi pekná, aj keď ma mrzí, že pod prebalom je iba obyčajná čierna s názvom a nie je tak nádherná ako tá anglická. Ale inak jej nemám čo vytknúť. Rozhodne si myslím že dokáže zaujať v knihkupectve dosť na toľko, aby ľudia po nej siahli.

"Závidím jednu vec pozemšťanom - majú oveľa rýchlejší internet."

Artemis nie je žiadny Marťan. O tom niet pochýb. Ale aj napriek tomu je Artemis dosť dobrá kniha, ktorá si zaslúži pozornosť. A verím, že niektorým sa môže páčiť aj viac ako Marťan. Každopádne, kniha si našla svojich fanúšikov všade po svete a hoci nemá také neuveriteľné hodnotenia ako Marťan, stále je to dobrá kniha, ktorej čítanie som si veľmi užila - a určite si ho užijete aj vy.


0 Komentáre