Nicola Yoon ~ The Sun Is Also A Star

Názov: The Sun Is Also A Star
Autorka: Nicola Yoon
Séria: -
Žáner:  YA, Contemporary
Počet strán:  348
Hodnotenie na GR: 4.17*/32 588hlasov



Anotácia:  Natasha: I’m a girl who believes in science and facts. Not fate. Not destiny. Or dreams that will never come true. I’m definitely not the kind of girl who meets a cute boy on a crowded New York City street and falls in love with him. Not when my family is twelve hours away from being deported to Jamaica. Falling in love with him won’t be my story.  
Daniel: I’ve always been the good son, the good student, living up to my parents’ high expectations. Never the poet. Or the dreamer. But when I see her, I forget about all that. Something about Natasha makes me think that fate has something much more extraordinary in store—for both of us.
The Universe: Every moment in our lives has brought us to this single moment. A million futures lie before us. Which one will come true? 

"Niekedy, tvojím svetom tak zatrase, že je ťažké si predstaviť, že to ostatní necítia tiež." 

Nicola Yoon so svojou prvotinkou Everything Everything veľmi milo dokázala prekvapiť. Ale otázkou bolo, že či to nebola iba náhoda a aj jej ďalšia kniha bude rovnako dobrá. A tak, spolu s novinkami o filmovom spracovaní Everything Everything - a trailer vyzerá dosť nádejne - som sa pustila aj do tejto knihy.

"Existuje japonská fráza, ktorá sa mi páči koi no yokan. Neznamená to láska na prvý pohľad. Je to skôr láska na druhý pohľad. Je to ten pocit, keď stretneš niekoho, do koho sa zamiluješ. Možno ich neľúbiš priamo v tom momente, ale je nevyhnutné, že raz budeš."

The Sun Is Also A Star je druhá kniha z pera autorky, a je úplne iná ako jej prvotina. Štýl písania sa až tak nezmenil, kniha sa rovnako čítala jedna radosť a strany, kapitoly ubiehali ani neviem ako. Kým Everything Everything malo veľa rôzneho obrazového materiálu, to sa v tejto knihe nenechádzalo. A na čo by aj to bolo dobré? Akurát by to to tu iba rušilo. Táto kniha sa ale odlišuje od ostatných iným.
The Sun Is Also A Star má kratučké kapitoly, a veľmi často sa striedajú uhly pohľadu. Či už sa raz pozeráme na svet očami Natashy, alebo Daniela, alebo naopak vrátničky v budove, alebo právnika, vždy je to niečo iné. Niečo, čo nám ako čitateľovi poskytuje lepší spôsob porozumieť životu danej postavy a popr. čo má na svedomí, že sa dostali do tejto situácie. Celkovo, to podalo oveľa komplexnejší pohľad na celý ten jeden deň, ktorý kniha zachytáva. A dozvedeli sme sa práve vďaka tomu veľa iných vecí. Popr. tam boli aj kapitolky, ktoré v krátkosti niečo dovysvetľovávali a podobne.
Rozhodne, ak ste už mali česť s Everything Everything (Láska stojí za všetko - čo je to za názov?!), rozhodne siahnite aj po tejto knihe od autorky, lebo rozhodne Vás dokáže milo prekvapiť a popr. aj vytrhnúť z čitateľskej krízy ako mňa.


Pozorovateľný fakt: Ľudia nie sú logický. 


The Sun Is Also A Star rozpráva príbeh o Natashe, ktorá má byť na druhý deň deportovaná naspäť na Jamajku. Natasha je takisto veľmi rozumné mladé dievča, ktoré neverí na zázraky, osud...A tak všetko tradičné. Vie, že nič jej nepadne priamo z neba, a za veľa vecí sa musí doslova biť, aby ich dostala. Je veľmi racionálna a pravdomluvná - nehrá sa niečo čo nie je, nepredstiera niečo, je to veľmi príjemná hlavná hrdinka.
Naopak, Daniel je presný opak. Je to Kórejec, od ktorého rodičia čakajú, že bude študovať medicínu. Nebráni sa týmto očakávania a poslušne nasleduje sen jeho rodičov, bez toho aby nejako odvrával alebo nebodaj sa postavil rodičom. Nie, on je ten dobrý syn, lepší ako jeho brat. Ale, keď stretne Natashu, všetko sa zmení. On sa rozhodne stráviť s ňou tento deň aj keď to ohrozí jeho interview na vysokú školu. Koná asi prvý krát v živote nerozvážne. A sám spochybňuje rozhodnutie, či je medicína dosť dobrá preňho, či to chce robiť celý život, či bude šťastný...
Aby som to zhrnula, hlavné postavy boli super, a vzhľadom na to, že sa vrámci knihy striedajú
kapitoly aj z ich pohľadov, dalo to úplne takú inú perspektívu do celého príbehu a bolo to osviežujúce - vnímať ten svet pohľadom jedného alebo aj druhého. 

"Niektorí ľudia existujú, aby spravili tvoj život lepší. Niektorí aby ho spravili horší." 

Aby som to zhrnula, The Sun Is Also A Star je kniha, ktorá aj napriek viacerým otrepaným momentom - ako je napr. dej odohrávajúci sa v priebehu jedného dňa, a menšej insta-love, rozhodne dobrým čítaním, ktoré si získa svojích čitateľov a možno, ak bude mať Everything Everything film úspech, dočkáme sa aj filmového spracovania tejto knihy. 



0 Komentáre