Amie Kaufman, Jay Kristoff ~ Iluminae

Názov: Illuminae
Autori: Amie Kaufman, Jay Kristoff
Séria: Akta Illuminae - 01 
Žáner: Sci-fi, YA 
Počet strán: 608
Hodnotenie na GR: 4,33*/34 990 hlasov 
Názory iných čitateľov: Moon | Lili |


Anotácia: Ešte ráno si Kady myslela, že rozchod s Ezrou je tá najhoršia vec, ktorá sa jej v ten deň stane. Ale popoludní niekto napadne ich planétu. 
Je rok 2575 a dve súperiace megakorporácie bojujú o moc a s ňou aj o vzdiatenú planétu,. Len škoda, že nikto nevaroval ľudí, ktorí na nej žijú. A Kady a Ezra, ktorí spolu skoro vôbec nehovoria, zrazu zistia, že sa musia dostať v hustej palbe k evakuačným lodiam, a aj keby to dokázali, nepriateľská flotila ich bude prenasledovať. 
Ale týmto ich problémy nekončia. Smrtiaci vírus sa utrhol z reťazí a zmutoval. Umelá inteligencia flotily, ktorá by ich mala chrániť, sa stane ich nepriateľom. A nikto z velenia im nepovie, čo sa deje. Kady sa pokúsi nabúrať sieť dát, aby odhalila pravdu, a je čím ďalej tímjasnejšie, že jej s tým pomôže jeden jediný človek: jej bývalý chlapec, s ktorým sa už nikdy nechcela ani vidieť. 

"Zázraky sú iba štatistická nepravdepodobnosť. A osud je iba ilúzia, ktorú ľudia využívajú na vysvetlenie vecí. Nič nie je v živote isté, okrem smrti." 

Od Amie Kaufman a Jay-a Kristoff-a som ešte nečítala nič. Ale potom vydali spolu túto knihu, a ja som hneď vedeľa, že si ju musím prečítať. Illuminae nie je obyčajná kniha a ani obyčajné sci-fi. A rozhodne, aj keď obyčajne sci-fi nečítate, toto rozhodne stojí za zváženie. 

"Uteká. Nie preč, ale dopredu." 


Illuminae nie je typickou knihou. Líši sa kadečím. Ale to, čo Vám najviac udrie do očí, je úžasné grafické spracovanie. A práve aj vďaka tomuto grafickému spracovaniu sa Vám kniha číta oveľa lepšie a ani neviete ako, ste niekde za polovicou a iba ťažko môžete prestať.
Sci-fi je žáner, z ktorého čítam asi najmenej. Nikdy som tak nejak nebola do tohto žánru, lebo to častokrát zahŕňa veľa technických vecí, ktorým ja teda veľa nerozumiem. Ale potom sa nájdu také svetlé výnimky ako je Illuminae, že my to ani nevadí - a ba si ani neuvedomujem, že polke technických vecí nerozumiem.
Čoraz viac sa v dnešnej literatúre dostávajú do popredia príbehy, kde sa jedná o cestovanie medzi planétami, príbehy, ktoré sa odohrávajú na nejakej vesmírnej lodi... A pritom, Illuminae je trošku iná ako všetky tieto ostatné. Jej príbeh vyčnieva lebo to nie je obyčajný príbeh dvoch mladých ľudí, ktorý majú spasiť celý svet. Nah. Nie, Illuminae je príbeh o mladom dievčati, ktoré si myslelo, že je to iba ďalší obyčajný deň (až na to, že sa ráno práve rozišla s priateľom) a ani sama nevie ako, ocitla sa v centre vojny.


"Ľudia ma často podceňujú. Myslím si, že je to preto, že som nízka."


Príbeh je takisto výnimočný aj svojím jazykom. Predsa len, hlavný hrdinovia sú teenegeri, tak prečo by tak nemali rozprávať? Sem tam nejaké nadávky, v písomnej komunikácii nejaké preklepy a tak. A to proste k tomu veku patrí a pomohlo to vytvoriť tej knihe takú atmosféru akú nakoniec mala.
Postavy viacmenej spoznávame pomocou dialóg s inými postavami. Autori sa zbytočne nezahadzujú zdĺhavými opismi ružových vlasov hlavnej hrdinky ani nejakého rozsiahleho rodinného zázemia. A vám je to vlastne jedno, lebo to nie je až tak podstatné pre tento príbeh.
Dej sledujeme pomocou rôznych správ, e-mailov, chatov, popr. nejakých rozborov daného technika, takže máme pohľad na ten príbeh z rôznych uhlov pohľadu. Čo je skvelé.
Hlavná hrdinka, Kady, je úplne obyčajné dievča, ktorá sa nevníma nejako výnimočne, nemyslí si, že je niečo viac. A keď sa dostane na jednu z vesmírnych ľodí, Hypatiu, po útoku BeiTechu, jej jediným cieľom je nejako zabezpečiť, aby bol jej ex priateľ v bezpečí. Ale zároveň chce poznať pravdu. Nenechá si le tak slepo klamať a vo všetkom vŕta.
Ezra Mason bol zlatíčko. (Kde nájdem takého chalana?) Vtipný, rozumný, zlatý, lojálny voči svojim priateľom. Ako mal aj menšie muchy, ale kto ich nemá? A jemu som ich ochotná prepáčiť.

"No nie som milosrdný?" 

Illuminae je prvým dielom z trojdielnej série. V pokračovaní Gemina sa stretávame s novými postavami, ktoré nás prevediu udalosťami zase na inom mieste v tomto vesmíre. A ja som teda zvedavá, čo si na nás Amie a Jay ešte vymysleli.
Takže, ak hľadáte nejakú zaujímavú sci-fi knihy, ktorá má úžasné spracovanie a je plná humoru, ale aj dych-berúcej akcie, ktorá vás udrží pri čítaní aj dlho do noci.


0 Komentáre