J.M. Darhower ~ Sempre - Navždy

Názov: Sempre - Navždy
Autorka:  J.M. Darhower
Séria: Navždy #1
Žáner: NA, román
Vydavateľstvo: YOLi
Počet strán: 488
Hodnotenie na GR: 4,28*/ 17 467 hlasov
Názory iných čitateľov: Knižné maniačky | Sue | Veronika



Anotácia: Sedemnásťročná Haven Antonelliová nikdy nepoznala slobodu. Odmalička vyrastala ako novodobá otrokyňa v izolácii uprostred púšte, kde spolu s matkou tvrdo pracovala a znášala neľudské zaobchádzanie. Obe sa stali obeťami obchodovania s ľudmi organizovanom rozsiahlou mafiánskou sieťou. Jedného dňa sa tu objaví doktor Vincent DeMarco a dievča dostáva šancu: opustí matku a odíde s ním,alebo zomrie. 
Haven sa tak nedobrovoľne ocitne v severokarolínskom mestečku Durante v doktorovom dome a zoznámi sa s jeho dvomi synmi Dominickom a Carminom. Tí nikdy nepoznali núdzu a nič im nechýba - azda okrem matky, ktorá záhadne umrela. Havenin rovesník Carmine je na rozdiel od staršieho brata výbušný mladý muž, ktorému nič nie je sväté a za nič nenesie zodpovednosť. Rodiaca sa láska k Haven to všetko zmení. 
Haven a Carmine časom musia prehodnotiť všetko, čomu dovtedy verili. Čím hlbšie sa zapletajú do pavučiny lží a tajomstiev, tým viac zisťujú, že sú si veľmi podobní. Veľmi túžia oslobodiť sa od nebezpečného sveta, kde vládnu moc a peniaze, lenže reťaz udalostí, ktoré sa dali do pohybu ešte pred ich narodením, ohrozuje ich plány a samotnú existenciu. V tomto svete sú zrada a vraždy všednou súčasťou života, nič tu nie je zadarmo a slovo navždy - sempre dostáva trpkú príchuť. 

"Stále nechápem, prečo Michaelovi záležalo na tom, aby si bola nevzdelaná." 
"Pretože bystrí ľudia sa pokúsia o útek. Myslia si, že vo svete prežijú. Tí, čo nič nevedia, sa dajú ľahšie ovládať a presne to Michael potreboval." 

Na túto knihu som bola zvedavá, aj napriek tomu, že nemala najlepšie odozvy medzi sk/cz blogermi a čitateľmi na goodreads. Väčšinou sa týmito názormi nenechám odradiť, a knihu skúsim. A k tomu ešte tá úžasná slovenská obálka. No asi som mala predsa len odolať. 

"Kto v živote nič neriskuje, ten nič nezíska.Nemala by si sa báť otvoriť svetu. Vždy to nevyjde, občas niečo zbabreš a popáliš sa, ale kým sa o to nepokúsiš, nedozvieš sa, na čom si. Môžeš staviť na istotu, Haven. Nevyčítal by som ti to. Môžeš sa správať tak ako doteraz a prežiješ, ale naozaj to tak chceš? Nie je to málo? Alebo môže zariskovať." 

Táto kniha bolo všetko zle.
Ok, začnem pekne od začiatku. Námet a vlastne samotný nápad bol veľmi dobrý. Ten sa mi pozdával. Možno aj to bol hlavný dôvod prečo som tejto knihe dala šancu. Veď, novodobá otrokyňa? To môže byť dobré. Mafia mi už prišla trošku zbytočná do toho zapletená, ale dobre, prečo nie. To by som ešte dokázala predýchať. Páčilo sa mi aj to, ako to proste vychádzalo, ako aj tá mafia tak fungovala, aspoň zo začiatku. Že sa to dalo.
Kniha ma sem - tam, málokedy, rozosmiala. Väčšinou za to mohol Camrin a jeho hlášky a postoj. No ale časom to s ním išlo dole vodou (alebo skôr strmo dole vodopádom? :D ).
Kniha má aj dokonalú obálku, a vlastne aj vďaka nej, som sa aj napriek hodnoteniam iným blogerov do nej pustila. A tým asi to fajn v knihe končí. To jediné bolo na tejto knihe fajn. A vlastne, jedine pri tej obálke ostalo, že je dobrá aj časom, ako som v príbehu pokračovala.
Všetko mohlo ešte vážne dopadnúť dobre, mohlo sa to zlepšiť, ale nie, fakt toto bolo celé zle. Hrdinka mi neskutočne liezla na nervy, Camrine no, zo začiatku bol skvelý, potom to bolo horšie a horšie.


"Sú nádherné." 
"Nič výnimočné. Obyčajný hmyz." 
"Žijú. To ich robí výnimočnými." 


Ako som spomínala, kniha bola strašná. Haven, ktorá toho vážne veľa prežila, veď ako novodobá otrokyňa určite nemala život ľahký a keď jej mamka navrhne, aby utiekla a ju tam nechala, naša slávna Haven na to iba fajn a rozbehla sa preč. Akože, celý život nemala nikoho iného, ako mamku a ona ju tak ľahko opustí? A to som bola ešte len na nejakej 10tej strane. Katastrofa. A teda, nezlepšovalo sa to. A to jej stále Áno pane. Želáte si niečo pane? Mám spraviť toto pane? ježiši, chápem, že na nič iné nebola navyknutá, ale mala som chuť ju riadne prefackať, aby sa konečne spamätala.
Camrine bol úžasný, fakt sa mi páčilo, ako sa správal, a všetko, ale to mi vydržalo tak pár strán. Ako bol proste taký sukničkár a bez rešpektu a...A to ma prešlo presne pri 75 strane tejto knihy. Vtedy totiž , už totálne o ničom Camrine, tu mal prehovor, ako je on hotový z našej úžasnej Haven. No, vtedy som vedela, že toto dobre nedopadne.
Takže, aby som to zhrnula, zaslúžili si poriadne plesknutie panvičkou. A ktovie či by im to pomohlo.

"Il tempo guarisce tutti i mali. Čas zahojí všetky rany." 

Niektoré knihy sa mi proste nepáčia, ale chápem, že niektorým sa môžu. Niektoré knihy sú proste zlé. Preto nechápem, ako táto kniha môže mať až také vysoké hodnotenia. Neviem, možno sa niekomu táto kniha vážne páči, ale vážne si neviem predstaviť že komu. Ja si sama o sebe myslím, že som celkovo nenáročná čitateľka a dokážem aspoň oceniť, aj keď sa mi kniha nepáčila, že je dobrá. Tuto fakt veľa tých dobrých vecí nevidím. Kniha si teda zaslúžila 2 kačičky. A ja ju už v živote nechcem vidieť. 
Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu YOLi, vy si môžete knihu, ak vás vážne zaujala, kúpiť TU

2 Komentáre

  1. Bože, ja som fakt rada, že som sa tomu vyhla :D
    Inak tiež delím knihy, ktoré sa mi nepáčia do tých dvoch skupín... Žiaľ tie, ktoré sú podľa mňa naozaj zlé, majú podozrivo vysoké hodnotenia. (Proroctví. Dôvod dýchať... :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Si šťastný človek :D
      Hej presne :D ja proste mám tiež také, ktoré mi nesadnú a keď sa k ním aj časom vrátim, tak ich zbožňujem :D ale táto...no :D niekedy mi tie zahraničné hodnotenia nedávajú zmysel :D

      Odstrániť