Mary E.Pearson - Temná krása

Temná krásaAnotácia: Ďalšie pokračovanie legendárnej fantasy Kroniky pozostalých.
Lia síce prežila zajatie vo Vende, no teraz sa musí vyrovnať s ešte väčším problémom. Hrozí totiž, že príde k zničeniu jej kráľovstva, a iba ona to môže zastaviť. Lia sa tak musí stať tou, ktorou nikdy nechcela byť – Prvou dcérou Morrighanu –, odhaliť zradcov a potrestať ich, prekonať nepredstaviteľné prekážky a konečne prijať to, kým skutočne je. A aby toho nebolo málo, Rafe, jej milovaný princ, sa musí ujať trónu a zdá sa, že u neho Lia už nie je na prvom mieste.


"Niekto to byť musí. Prečo nie ty?"



Kiss of DeceptionKeď sa nad tým spätne zamyslím, veľa som od tejto série po prvom diely nečakala. Nemôžem povedať, že by bol zlý, no držal ma skôr tým, že som si chcela potvrdiť či mám pravdu v tom kto je princ a kto zabijak (áno, mala som). No potom prišiel druhý diel, ktorý úplne zmenil moje očakávania. Bola to úžasná kniha, od ktorej som sa proste nemohla odtrhnúť. Zamilovala som si postavy, ktoré mi šli v prvej časti na nervy, chcela som vedieť viac a viac o každej krajine z tohto sveta. Vďaka tejto kniha, som od záveru čakala naozaj veľa a možno práve to je tá chyba. Nemôžem povedať, že by záverečný diel nebol dobrou knihou, no otázka je, či splnil moje očakávania a zachoval si vysokú úroveň dvojky. No bohužiaľ, podľa môjho názoru nie. 


"Budete musieť klamať veľa dobre na to, aby ste ma presvedčil."
"Možno bude lepšie držať sa pravdy."


Súvisiaci obrázok
Kniha začína presne po tom, ako v dvojke Lia s Rafem utečú z Vendy. Nastávajú pre nich ťažké časy, Lia bojuje o život. No postupne sa skupinka dá dokopy spolu s Rafeho vojakmi/kamarátmi je ich cieľom je dostať sa do bezpečia Dalbrecku. Hneď po tom sa Lia plánuje vrátiť domov, pretože si je istá, že práve Morrigham budu prvé kráľovstvo, na ktoré Venda zaútočí. Začína ju mátať, že Komizar predsa len nie je mŕtvy,  čo jej nahovára aj jej dar. Čaká ich dlhá a náročná cesta, kde sa musia každú chvíľu obracať a obávať sa, že ich doženú vojaci z Vendy. Popravde táto časť mi prišla trochu zbytočne natiahnutá, no nebolo to až tak zlé, pretože je to naozaj hrubá kniha, tak som verila, že to nebude v dôsledku dôležité. Skôr mi to začalo vadiť na konci, keď som si uvedomila, že zbytočne zabrala väčšinu knihy, práve tou nudnou cestou. Aj keď chápem, nemohla to proste preskočiť, no aj samotná cesta mi nedala nič z pohľadu na krajinu a podobne, pričom v dvojke ma ich cesta do Vendy naozaj bavila. Trochu sa to zlepšilo keď sa k nim pridal Kaden, no mám pocit, že dostal naozaj malo priestoru.

"To už bolo dávno Kaden. Vtedy sme boli obaja niekým iným."


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt DalbreckĎalšou vecou, na ktorú som sa tešila, bolo vykreslenie Dalbrecku, no keďže ide o záverečný diel, veľa času na to nebolo. Aj tak nám aspoň načrtla ich mentalitu, zvyky a prostredie, za čo som naozaj vďačná, pretože práve rôzne krajiny ma na tejto knihe najviac zaujali. Škoda, že boli oveľa dôležitejšie veci na riešenie, pretože Rafe to nemá vôbec ľahké po príchode domov. Jeho vláda visí na vlásku, aj keď ešte len teraz začala. Vracia sa do kráľovstva poznačeného smútkom a strachom, pretože dedič trónu zmizol. Ľudia nevedia čo si majú myslieť o jeho príchode, o to viac keď si privedie Liu, ktorá je známa útekom pred svojou povinnosťou. Tu nastávajú medzi nimi nezhody, čo ani nie je prekvapivé, veď sa hádali už o maličkostiach, nie to ešte keď ide naozaj do tuhého.  Každý z nich sa musí rozhodnúť čo je pre koho prvoradé, láska alebo povinnosť? A tak sa vraciame presne k problému prvej časti, keď si Lia zvolila slobodu a neskôr aj lásku.


"Chceš povedať, že som sa z väzňa jedného kráľovstva zmenila na väzňa ďalšieho?"



 Lia sa naozaj zmenila asi najviac, v prvej časti mi často liezla na nervy jej nerozumnosťou, no v dvojke som si už zamilovala jej bojovnú povahu. Inak tomu nebolo ani v tejto knihe, aj keď sa mi občas nepáčilo, ako si nechávala veci pre seba. No to neplatí len pre ňu, podobne na tom boli ja ostatné postavy. Napriek tomu vidím u nej obrovský vývoj postavy, z dievčaťa, ktoré utieklo pred svojou povinnosťou, na ženu, ktorá je ochotná obetovať aj vlastný život pre dobro svojho ľudu. Naopak Rafe, u mňa od jednotky nemal žiaden posun. Nikdy mi nejak nevadil, no v tejto knihe mi to už začínalo ísť trochu na nervy. Nepáčili sa mi rozhodnutia, ktoré často robil, no nakoniec sa predsa len začal správať ako kráľ a postavil sa za to čomu verí. Kaden, ktorého som od začiatku mala oveľa viac rada, pretože bol zaujímavou postavou s komplikovanou povahou a minulosťou, bohužiaľ veľa priestoru nedostal. No aspoň sme mohli vidieť vývoj príbehu z jeho otcom a jeho nájdenie samého seba. Je mi však ľúto, že ho autorka posunula na vedľajšiu koľaj.


"Vždy si budem pamätať, kým sme boli spolu."


haleanne: “ books i read in 2016: the kiss of deception, by mary e. pearson (+ review) ““there is one true history and one true future. listen well, for the child sprung from misery will be the one to bring hope. from the weakest will come strength....Záver tejto knihy bol taký nemastný-neslaný. Na jednu stranu, bolo to postačujúce zakončenie série, no prišlo mi až príliš dokonalé a jednoduché. Po tom všetko čím si postavy prešli, som čakala niečo viac prekvapivé a hlavne dlhšie. Taktiež stále sme sa nedozvedeli viac o dare a príbehu O Morrighan, o ktorom sa to celé točí. Veď celý záver trval tak možno 20 strán, čo oproti zdĺhavému začiatku nedáva zmysel. Napriek tomu sa mi páčilo, ako autorka vyrozprávala ten koniec - nie ako zvyčajne, každá kapitola z pohľadu niekoho iného, ale jedna, v ktorej sa rýchlo striedali pohľady počas záverečnej bitky. Za toto palec hore, no celkovo, záver bol pre mňa sklamaním, a hlavne to čo nasledovalo po ňom. Nechcem spoilerovať, no prišlo mi to príliš nútene a až rozprávkové.  Tešila som sa, že dostaneme pohľad na tom ako to je skutočne v reálnom svete, no na posledných stranách prišlo klasické zakončenie príbehu. Preto som váhala, aké dať hodnotenie, chvíľu som rozmýšľala aj nad 
 3,5 kačičkami, no ak sa na to pozriem ešte raz, ide o dobrú knihu, preto dávam 4 kačičky.


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem Albatrosmedia. Knihu si môžete kúpiť napr. TU 

2 Komentáre

  1. Pravdupovediac, musím sa zhodnúť s tvojím názorom. Dej bol zbytočne natiahnutý, rozbehol sa až príchodom do Morrighanu. Rafe mi liezol na nervy a chcela som viac Kadena.
    Jednotka a dvojka boli lepšie

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne súhlasím, príde mi, že tento diel je fakt zbytočne vychválený.

      Odstrániť