Humbook tag



Humbook sa nám blíži a tak mi napadlo, že prečo nevymyslieť tag, ktorý bude inšpirovaný práve autormi a autorkami, ktoré sa ho tento rok zúčastnia! A tak neviem ako vy, ale ja sa napriek tej smutnej správe, že sa Leigh nemôže zúčastniť veľmi na Humbook teším, bude to stále určite pecka a verte, že organizátori robia čo môžu, aby ste si ho aj vy naplno užili. 
*Humbook tag je projekt, ktorý som vymyslela ja, nemám nič proti, aby ste ho aj vy vyplnili (budem rada ak ho vyplníte a pošlete mi link), len chcem, aby som tam bola uvedená ako autorka* 



Sara Raasch: Sníh nebo popel
Svet rozdelený podľa ročných období: V ktorom ročnom období si najradšej čítaš? Resp. ako vyzerá tvoje ideálne počasie na čítanie knihy? 
Maggie: No najradšej čítam na jeseň/zimu. Totižto celkovo v takom tom chladnom počasí sa mi číta oveľa lepšie - napr. toto v tomto horku, je pre mňa neskutočne nemožné čokoľvek robiť cez deň a k čítaniu sa neviem skoro vôbec dostať. Namiesto toho, cez zimu, keď vonku prší...vtedy sa mi najlepšie číta. 
Barča: Tiež najradšej čítam v chladnejšom počasí, keď ma to tak neláka ísť von do tej zimy a chcem len zostať v posteli s knihou. No ale taktiež zbožňujem čítať v keď je teplo, lebo si knihu zbavím do školy a môžem čítať aj keď čakám na autobus alebo niekde vonku v parku, lese. Teda, pravdepodobne nemám obľúbený čítanie obdobie - každé ma svoje výhody.


Sara Raasch: These Rebel Waves (CZ: koniec novembra)
Vojak, pirát, kacír: Najobľúbenejší typ postavy v knihách?  
Maggie: Silné hlavné hrdinky. Možno to znie trošku ako stereotyp, ale mám ich strašne rada, proste, keď sú celé také svojské, nebojácne a idú si za svojím. A z mužských postáv mám najradšej bojovníka - ktorý sa vie poriadne biť, a je tak trochu aj sarkastický ale zároveň vie aj city prejaviť a k hlavnej hrdinke sa správa s rešpektom.
Barča: Súhlasím s Maggie, silné hrdinky sú úžasné a hlavne keď sa to skombinuje s určitou dávkou humoru. Všeobecne však zbožňujem záporné postavy alebo takých tých anti-heroes. Vždy majú super backstory a najviac ma bavia ich časti. Ak je k tomu daný záporak sarkastický a inteligentný, má to u mňa vyhraté.


Claudia Gray: Tisíc kouskú tebe 
Medzidimenzionálne cestovanie: Ako vyzerá dimenzia, v ktorej si vieš predstaviť, že by si žil/a? 
Maggie: Ideálna dimenzia...No rada by som žila v nejakej futuristickej dimenzii, kde sa vieme teleportovať, pravdepodobne by to bola nejaká obdoba Londýna, alebo New Yorku, ale s oveľa viac zeleňou a parkov a tak celkovo...
Barča: No aj keď sci-fi patrí medzi moje najobľúbenejšie žánre, vždy ma o trosku viac lákala minulosť. Čo tak ideálna dimenzia kde je možné cestovať v čase bez toho aby sme zanechali katastrofálne následky? To by som mala budúcnosť aj minulosť na dosah.


Claudia Gray: Star Wars ~ Stracené Hvězdy 
Star Wars svet: Svet, z ktorého by ste privítali viac kníh. (nemusí ísť o knižný svet). 
Maggie: Grisha. Bez rečí. Proste ten svet, ktorý vytvorila Leigh je absolútne skvelý a ja rozhodne nepohrdnem akoukoľvek knihou z tohto sveta. A inak celkovo, by som prijala viac kníh, ktoré sa venujú superhrdinom (lebo mi to príde že donedávna to boli iba komisky a filmy - čiže viac kníh typu Renegáti, Wonder Woman a pod.) 
Barča: Hm... No chcela by som čítať viac kníh, ktoré sa odohrávajú aj v strednej/východnej Európe. Alebo teda sú ňou aspoň inšpirované ako Grishaverse. Mám pocit že často je to len USA a západné krajiny a zišla by sa nejaká zmena, hlavne vo svete fantasy, kde bolo geniálne využiť napr. históriu terajšieho Ruska. Je tu kopu krajín kde by sa našlo podobne veľké množstvo zaujímavých prvkov ktoré sa dajú využiť.


Petra Stehlíková: Naslouchač
Úžasný fantasy svet s vlastými pravidlami a slovami: Kniha, z ktorej si vyslovene "padla na zadok" z toho, ako to má autor/ka všetko premyslené? 
Maggie: Keď si odmyslím Naslouchača, čo bola posledná taká kniha, ktorú som čítala...Tak asi Zber kostí od Samanthy Shannon. Len mi je veľmi ľúto, že táto séria sa u nás neuchytila a nedovydávajú ju :(. Asi sa do nej budem musieť pustiť v angličtine. 
Barča: No tu jednoznačne Pieseň ľadu a ohňa. Tejto sérii sa v premyslenosti sveta, histórie a kvanta postáv môže rovnať fakt len máloktorá.


Pavel Bareš: Projekt Kronos 
Urban Sci-fi: Kniha, po ktorej si siahla, aj keď neznela ako niečo, čo by si si normálne prečítal/a? 
Maggie: Hmm...no napr. básnická zbierka Mlieko a med od Rupi Kaur. Alebo celkovo čokoľvek z povinnej literatúry - totižto, myslela som si, že tie knihy vôbec nie sú pre mňa a prekvapivo sa aj medzi nimi našlo pár, ktoré mi neskutočne sadli a páčili sa mi. 
Barča: Hm nič také mi teraz nenapadá. Väčšinou si vyberám knihy, ktoré viem, že mi sadnú a veľa neriskujem. Možno Valentýnske prokletí, ktorého názov a obálka vyzerali naozaj sladko, no v nutrition išlo o pomerne temnú, ľahkú fantasy oddychovku.


Petra Machová: Dračí město 
Humbook Start*: Debut, ktorý si ťa získal. 
Maggie: To Kill a Kingdom od Alexandri Cristo. Totižto, tento retelling malej morskej panny bol parádny. Celkovo, ten svet, ktorý si autorka vymyslela, bol neskutočne úžasný a dúfam, že v ňom vymyslí aj nejaký ďalší príbeh, keďže ten potenciál tam je. A takisto - aj Naslouchač od Petri Stehlíkovej bol pre mňa veľmi milým prekvapením - o to viac, že je to od českej autorky. 
Barča: Neviem prečo, no napadli mi Hry o život. To bol fakt dobrý debut a už viackrát som sa zamýšľala, že prečo už o tejto autorke viac nepočujeme. Naozaj rada by som si od nej prečítala niečo nové.


Dominika Gawliczková: Dominika na ceste Južnou Amerikou 
Sama na motorke cez celý kontinent: Kniha, v ktorej hrdina/hrdinka boli veľmi odvážni. 
Maggie: No, vrátim sa k trochu staršej knihe a to k Hunger Games - Katniss je pre mňa geniálnym prototypom odvážnej hrdinky. Robila to čo chcela, ale zároveň bojovala proti systému aj keď to vyzeralo ako prehratí boj a proste vtedy mi toľko prirástla k srdcu, že proste to bez nej nejde. 
Barča: Takých je naozaj kopu, naposledy asi kniha od úžasnej Marissy Meyer-Renegáti. Tam sú odvážni naozaj skoro všetci, a aj keď sa možno vnútri boja ako každý (ne)obyčajný človek, nakoniec sa proste prekonajú.


*Humbook start je projekt, ktorý sa snaží pomáhať začínajúcim českým autorom, lebo iba pár vecí je ťažších ako prerazť na českom a slovenskom knižnom trhu.  Tento rok sme knihu, ktorá sa ňou stane vybrali práve my, ambasádori. Tento rok je to teda Petra Machová s jej debutom Dračie město (o knihe si viac môžete prečítať TU).

4 Komentáre

  1. Výborný tag aj odpovede, tiež sa mi lepšie číta, keď je skôr chladno a nie takéto teplá. Do tagu som sa zapojila aj ja, samozrejme som uviedla autora :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že sa tag páčil a že si ho tiež vyplnila :)

      Odstrániť
  2. Maggie: Nezoufej, nakladatelství Host s Kostičasem určitě nepřestane, takže nemusíš anglicky, česky by bylo lepší, ne? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viem, že v Česku vychádzajú a nevyzerá to tak, že by mali prestať...ale neviem, či to chcem riskovať :D A keďže nemám problém s angličtinou tak to možno radšej skúsim v nej :) Aj keď ktovie ako to nakoniec skončí, keď už budem v Česku študovať, možno ma zláka české vydanie

      Odstrániť