The fantasy tropes tag

Viete čo tu dlho nebolo? Tag! A pred pár dňami som náhodou natrafila na tento jeden a veľmi sa mi pozdával, tak som si povedala, že by sme ho mohli spraviť - a tak tu je. Jedná sa o náš preklad "zadania" ale originál nájdete TU

Určite čítate veľa fantasy, keďže tie tvoria obsah tak polovice tohto blogu a vy práve čítate článok na tomto blogu - a určite ste si všimli, že sa niektoré motívy objavujú vo viacerých fantasy knihách. A tak, Onespeculiar vymyslela tento úžasný tag, takže šup šup, prejdime rovno k nemu. 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt red queen fanart1. "Stratená princezná"
Kniha/séria o ktorú si stratil záujem (počas toho, ako si ju čítal). 
Barbora: Mám vedľa seba takú trojicu kníh na poličke. Metalurg, Ritmatik a Sabriel. Na všetky som nejak zabudla, no Metalurg aj keď sa mi v tú dobu páčil, ma nejak už vôbec neláka. Ritmatik ma ešte nejakú tú nádej a Sabriel? Vlastne neviem prečo som o ňu stratila záujem, ale ako ňu pozerám, určite sa musím čoskoro pustiť do pokrčovania!
Maggie: Red Queen sa mi sama o sebe páčila, ale potom všetci začali nadávať na pokračovania a ja som odkladala to čítanie, lebo som sa nechcela nechať tým ovplyvniť a...A už som sa k nej nedostala. A ani mi to nejako nechýba a viem, že túto sériu už určite nedočítam. 

2. "Rytier v žiarivom brnení"
Kniha/séria, ktorú každý ospevoval a ty si si ju tiež užila. 
Barbora:Vrania šestka. Jednoznačne. Mne sa teda páčila aj Griša séria, tak som očakávala kvalitu, no tá kniha naozaj stojí za tú obrovskú chválu.

Maggie: Illuminae? Celá séria. Proste, tá kniha mala toľko dobrých recenzii, že to nešlo inak a ja som po knihe siahla. A kniha sa mi páčila. A ako veľmi. Viem, že sa k nej ešte niekedy v budúcnosti vrátim, lebo jej čítanie som si veľmi užila.

3. "Múdry starý čarodejník"
Autor/ka z ktorého písanie zbožňuješ. 
Barbora: Už moja klasická odpoveď - Rick Riordan. Pretože on nech napíše čokoľvek, aj keď pre mladšiu vekovú kategóriu, stojí to za to a budem to čítať vkľude aj v tridsiatke. 
Maggie: Pred nejakou dobou by som určite povedala Sarah J Maas, ale poslednú dobu ma jej knihy vôbec nelákajú a do ACOFAS-u sa musím neskutočne nútiť, aby som ju vôbec prečítala. Takže teraz poviem asi Leigh Bardugo - nečítala som síce ešte jej prvú sériu z Griši ale tie poviedky sa mi veľmi páčili a Vraniu šestku zbožňujem čiže...Hej, ostanem pri Leigh. 

4. "Dievča v problémoch"
Podceňovaná postava, ktorá si želáš, aby mala viac priestoru. 
Barbora: Darkling z Griša série. Áno, síce dostal krátku novelu o jeho detstve, no keďže Nikolaiovi vyjde kniha, vždy si spomeniem na to, že Darkling by mohol mať taktiež riadne zaujímavý príbeh z minulosti.
Maggie: Asha a Rhys z Obsidia. Totižto, pri Illuminae aj Gemine sme mali náš ústredný pár, a keď prišla na rad Obsidio a ja som sa neskutočne tešila práve na Ashu a Rhysa a na veľa scén z ich pohľadu...a dostala som úplné minimum. Chápem, že to bol záverečný dej a dialo sa tam toho veľa, ale aj tak si myslím, že si oni zaslúžili viac priestoru. 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt gabriella bujdoso tumblr5. "Čarovný meč"
Magický nástroj/schopnosť, ktorú si želáš, aby autori používali menej. 
Barbora: No...popravde? Nejak mi nevadí nič špeciálne. Ide o to ako to autor/ka prepracuje a spraví kreatívne, lebo predsa vo fantasy svete bolo použité fakt už skoro všetko. Ak by som teraz kritizovala napr. klasickú schopnosť ovládať oheň, nespoznala by som kopu úžasnýh kníh.
Maggie: Hmm... No ja ani netuším. Poslednou dobou čítam buď samé romantiky, young adultky (contemporary hlavne) a sem tam, fantasy - a hoci tých fantasy je sem tam aj viac, tak málokedy sa jedná o postavy, ktoré majú nejaké čarovné/magické schopnosti. 

6. "The Mindless villian"
Fráza, pri ktorej si nevieš pomôcť a musíš prekúriť očami. 

Barbora: Fúu no určite by sa niečo našlo, no teraz mi aktuálne nič nenapadá.

Maggie: "Vypustila dych, ktorý ani nevedela, že držala?" Ja neviem, ak mi akási fráza lezie na nervy, tak ju väčšinou prehliadam - je to akýsi obranný systém, ktorý som si vybudovala. Ale takisto by sa dalo povedať, že prekrútim oči zakaždým keď si postavy vyznávajú lásku a poznajú sa tri dni aj s cestou.
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt festus and leo
7. "Divoký drak"
Magická bytosť, ktorú si želáš aby si mala ako domáce zvieratko. 
Barbora: Festusa z Bohov Olympu. Síce neviem či sa žijúci-kovový drak považuje za magické zviera, no ktot by ho nechcel?
Maggie: Wyverna zo série Trón zo skla. Neskutočne som si ich obľúbila odkedy sa zjavila v sérii Manon a my sme sa zoznámili s týmito úžasnými postavami. 


8. "Ten vyvolený"
Kniha/séria, ktorú budeš vždy obhajovať. 
Barbora: Pekelné stroje od Cassandry Clare. Milujem tú sériu, a aj keď sa veľa ľudí čo ich nebavilo čítať Nástroje smrteľníkov do toho nechcelo púšťať (viď. Maggie), nepoznám nikoho komu by som to odporučila a nemiloval to. Táto séria je asi to najlepšie čo kedy Cassandra napísala, a pravdepodobne už nič lepšie ani nikdy nenapíše.
Maggie: Knihy od Mariany Zapaty? Tú autorku zbožňujem a takisto aj všetky jej knihy, aj keď niektorí ľudia na ne nadávajú - proste mne sa páči aké je to celé také pomalé a neurýchlené a všetko sa vyvíja postupne... :) 

6 Komentáre

  1. Ach, vy dve vždy niekde nájdete nejaký super tag, ktorý v momente ako ho vidím, chcem si ho vyplniť. :D Takže vám ho opäť ukradnem. Sorry, not sorry. :D :D :D Máte skrátka dobrý vkus, baby. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. You're welcome :D To vieš, náhodou naň natrafíme a proste to chce aby sme ho pridali :D

      Odstrániť
  2. Tak to je skvělý tag! Určitě ho v dohledné době taky vyplním :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej je skvelý :D My keď sme ho našli sme hneď vedeli, že tak tento musíme vyplniť.

      Odstrániť
  3. Kde beriete tieto super tagy? :'D môžem vám ho ukradnúť? :D
    A úplne súhlasím s tým o Rickovi 😍 <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viacmenej, vo väčšine prípadov je to náhoda, že na nejaký natrafíme a je zrovna takýto skvelý :D
      Jasné, nech sa páči, úplne v pohode si ho môžeš ukradnúť :D

      Odstrániť