Krystal Sutherland ~ Takmer definitívny zoznam najhorších nočných môr

Názov: Takmer definitívny zoznam najhorších nočných môr
Autorka: Krystal Sutherland
Séria: -
Žáner: YA, mental problems
Počet strán: 312 strán
Hodnotenie na GR: 4.07*/1 807 hodnotení


Anotácia: 
Odkedy starý otec Esther Solarovej stretol smrť, celá rodina trpí strachom. Estherin otec je agorafobik a už šesť rokov nevyšiel zo suterénu. Brat Eugene sa bojí tmy a bez baterky neprejde ani krok. Mama Rosemary sa zas desí nešťastia. Solarovci veria, že sú prekliati a že raz ich to, čoho sa boja najviac, privedie do hrobu.
Lenže Esther kliatbu obíde... takmer. Zatiaľ nevie, z čoho má najväčší strach, a tak sa pre istotu vyhýba všetkému. Výťahom, malým priestorom, davom – skrátka všetkému, čo u nej môže vyvolať fóbiu. Esther je presvedčená, že má situáciu pod palcom, až kým nestretne bývalého spolužiaka zo základnej školy, svoju prvú lásku, Jonaha Smallwooda. Po tomto stretnutí ostane visieť na autobusovej zastávke ľahšia o mobil, všetky peniaze, ovocnú rolku, ktorú si nechávala na neskôr, aj zoznam nočných môr – nehovoriac o dôstojnosti. Lenže táto krádež je zároveň začiatkom nečakaného priateľstva. Spoločne hľadajú spôsob, ako prelomiť kliatbu, ktorá ničí Estherinu rodinu. Postavia sa fóbiám čelom, no zistia, že s jedným strachom predsa len nepočítali: so strachom z lásky.

"Zmyslom je, že sa musíš báť. Strach ťa chráni.
Musíš sa báť až do špiku kostí, aby statočnosť niečo znamenala.

Krystal Sutherland svojou prvotinou Srdcu nerozkážeš dokázala zaujať natoľko slovenských čitateľov, že sme sa dočkali aj jej druhej knihy - Takmer definitívneho zoznamu najhorších nočných môr. Ako už je zvykom, ani tentokrát si autorka nevybrala najľahšiu tému na spracovanie, práve naopak, venuje sa veľmi zložitým psychickým problémom a približuje ich aj mladšiemu čitateľovi - je to presne niečo, o čom by sa malo rozprávať a nie sa to iba prehliadať. 

"Každý, koho si vpustíme do nášho života má moc nám ublížiť.
Niekedy nám ublížia a niekedy nie, ale to nezobrazuje nás,
našu silu. Milovať niekoho kto ti ublížil ťa nerobí slabou."

Esther Solarová je obyčajné dievča. Teda tvári sa ako obyčajné dievča. Ale každý deň sa prezlieka za niekoho iného, čo predstavuje akúsi jej obranu pred svetom. A takisto jej starý otec stretol Smrť. Esther žije naozaj vo zvláštnej rodine. Každý sa niečoho bojí a je presvedčený, že ho práve tento strach zabije. Jej brat Eugene sa bojí tmy - a teda nie samotnej tmy, ale toho, čo sa v nej nachádza - riešenie je jednoduché - spí pri zapnutom svetle, vyhýba sa tme...A podobne to je aj s jej mamou a otcom. Lenže Esther nevie čoho sa bojí - a teda nevie, čo ju zabije. Práve preto má zoznam 50tich vecí, ktorých sa bojí a ktorým sa vyhýba - lebo si myslí, že ju jedna z nich zabije. 
A potom stretáva Jonaha Smallwooda. Jonah má svoje vlastné problémy a Esther nemá naňho zrovna najlepšie spomienky - keď boli na základnej škole, Jonah, jej crush a jeden z priateľov zmizol. A teraz najnovšie ju okradol. Ale napriek týmto nezhodám sa znovu skamarátia a začnú spolu pracovať - rozhodnú sa, že každú nedeľu Esther prekoná jeden svoj strach. A tak sa začína pekná tradícia s ešte krajším posolstvom - strach treba prekonávať, lebo nakoniec nás nezabije to, čoho sa bojíme - lebo prestane žiť už dávno predtým. 
Krystal Sutherland sa naozaj s príbehom dobre pohrala a celkovo, to posolstvo ktoré doň zakomponovala je neskutočné - určite to bolo niečo, čo som nečakala od tejto malej knižky. Autorka nič neuponáhľala a ani nič zbytočne nepresladila - nebolo to tak, že by Esther spoznala (znova) Jonaha a teraz sa zamilujú do seba a všetko je vyriešené. Nie, postupne sa odkrývali aj iné problémy, ktoré boli súčasťou jej každodenného života. A takisto to nebolo iba o Smrti aj keď, aj tá zohrala dôležitú súčasť tejto knihy. 
Páči sa mi, ako je táto kniha určená aj práveže mladším čitateľom - a myslím si, že niektorí ju dokážu pochopiť aj vtedy, bez najmenších problémov. Totižto, je podávaná veľmi jednoducho a aj vďaka reálnej postave Smrti a jej metaforickému významu sa dá pochopiť.
Autorka nerozoberá len tento strach našej hlavnej hrdinky, ale aj jej vzťah s rodičmi - či už s matkou, ktorá je závislá od automatov a má to dopad aj na ich rodinu, alebo s otcom, ktorý už niekoľko rokov neopustil suterén. Zaoberá sa aj priateľstvom Esther s Hep, ktorá ale s ňou nerozpráva - pričom sa normálne rozpráva s jej bratom. Rozoberá rôzne dôležité témy, ktorým sa v literatúre autori častokrát vyhýbajú - a aj v tom je výnimočná. 
Štýl autorky je takisto veľmi dobre čitateľný a spôsob, ktorým je kniha napísaná - normálne dejové časti ale takisto rôzne zoznamy dodávajú príbehu istú dynamickosť a nútia vás čítať ďalej a ďalej. 

"Jedného dňa sa každý zobudí a uvedomí si, že jeho rodičia sú ľudské bytosti, tak ako oni. Niekedy sú to dobrí ľudia, niekedy nie." 

Takmer definitívny zoznam najhorších nočných môr je kniha o silnej hlavnej hrdinke, ktorá musí prekonávať samú seba - a to pravidelne. Musí sa postaviť svojmu strachu a bojovať s ním. A nie vždy (takmer nikdy) to nie je jednoduché. Ale presne o tom je život - že každý z nás sa niečoho bojí ale práve to nás robí živým - to ako proti tomu bojujeme a nevzdávame sa. A presne to je to, čo je dôležité v živote, a uvedomila som si to aj vďaka tejto knihe. 




0 Komentáre