Jarný špeciál: 10 vecí - Vajíčko

Tak je tu druhá časť nášho jarného špeciálu. Tentoraz sme si za symbol vybralo vajíčko, ktoré pre nás symbolizuje niečo tradičné, klasické pre jar a Veľkú noc. Preto sme sa rozhodli napísať zoznam 10 klasických kníh, ktoré sme nečítali. Popravde, klasiku bohužiaľ veľmi nečítam (naposledy som čítala Annu Kareninu pred 3 rokmi), no snáď sa to čoskoro zmení, lebo je naozaj z čoho vyberať. A čo vy? Čítate klasiku ? Ak áno, ktorú knihu by ste nám odporučili?

10 klasík ktoré sme nečítali (ale plánujeme to) 


Búrlivé výšiny - Emily Bronte

Žáner: Román
Počet strán: 343
Hodnotenie na GR: 3,83

Tak áno, hneď na začiatok sú tu Búrlivé výšiny - na ktoré (čo platí aj pre všetky ostatné knihy v tomto zozname) chystám už riadne dlho. Neviete si predstaviť koľko krát som už-už zapínala film (Tom Hardy a Charlotte Riley? dokonalosť), no nakoniec som sa rozhodla, že to musím najprv prečítať. Kniha je popisovaná ako príbeh plný vášne, zrady a pomsty.
Tak to musí byť super nie ?







Pýcha a predudok - Jane Austen


Žáner: Román
Počet strán: 405
Hodnotenie na GR: 4,25


No toto je jedna z kníh, za ktoré sa najviac hanbím, že som ju stále ešte neprečítala. Určite o nej počul už každý, tisíckrát nám ju spomínali v škole a taktiež som čítala kopu super výrokov, ktoré sa tu objavujú. A popravde? Som už naozaj zvedavá na toho slávneho Pána Darcyho! + pozrite sa na tú krásnu obálku






Jana Eyrová - Charlotte Bronte


Žáner: Román
Počet strán: 405
Hodnotenie na GR: 4,1


Spolužiačka by ma zabila, lebo Janu Eyrovú mi požičala už pár rokov a stále som sa k nej nedostala. Ale kto by vlastne nepoznal Janu Eyrovú? Mňa v tom, že určite prečítam aj knihu presvedčilo aj predstavenie v divadle, ktoré bolo úžasné čiže...Určite sa k nej raz dostanem. Určite.



Vojna a mier - Lev N. Tolstoj

Žáner: Román
Počet strán:  je veľa vydaní a zväzkov - okolo 1392 strán
Hodnotenie na GR: 4,11 

Ruské prostredie je jedno z mojich najobľúbenejších - či už je to Anna Karenina alebo taká Griša. Preto určite nechcem vynechať túto knihu, ktorá ma bohužiaľ ešte stále odrádza počtom strán - nie žeby to bolo až tak veľa, no stále je to dosť a viete ako to je s časom študentov...








Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt bedari kniha

Bedári - Victor Hugo


Žáner: Román
Počet strán: 1 563
Hodnotenie na GR: 4,15


Kto ešte nepočul o Bedároch? Je to veľmi známe, minimálne my v škole sme rozoberali myslím že druhú časť Cosette  a už vtedy som vedela, že si celú sériu musím prečítať - ale rozhodne sa nedá povedať, že by to bolo akési jednoduché rýchle čítanie.






Fantóm opery - Gaston Laroux

Žáner: Román
Počet strán: 341
Hodnotenie na GR: 3,97


Fantóma opery som vždy registrovala, že áno, niečo také existuje, ale nikdy som nejako knihu neplánovala čítať. Ale potom ako keby sa roztrhlo vrece s retellningami a ja som čoraz viac registrovala aj túto originálnu knižku - a určite po nej niekedy v budúcnosti siahnem.








Príbeh z dvoch miest - Charles Dickens
Žáner: Román
Počet strán: 390
Hodnotenie na GR: 3,82 

Myslím, že vám asi došlo ako sa tu táto kniha dostala. Ehm, teda ak ste čítali Pekelné stroje a nadovšetko milujete Willa Herondalea. Charles Dickiens je jeden z najviac uznávaných klasických autorov, no nejak mám pocit, že táto kniha u nás nie je až tak veľmi známa (teda aspoň ja som o nej predtým nepočula). Takže áno, Príbeh dvoch miest som si chcela prečítať odkedy sa môj úžasný Will Herondale prirovnal k Sydneovi Cartonovi. K tomu francúzska revolúcie a kontrast  miest Londýna a Paríža ? 






Kto chytá v žite - J.D. Salinger

Žáner: Román, YA
Počet strán: 168
Hodnotenie na GR: 3,8

Hm...žeby povinné čítanie, ktoré som nečítala ? Ja viem, veď to nemá ani 200 strán, to by som rýchlo dala. No nejak som nepostrehla, že nám to v škole dali čítať, a tak som si ju kompletne celú vyspoilerovala. Ups. Ale aj napriek tomu, verím, že sa tam vyskytuje naozaj veľa zaujímavých myšlienok, kvôli ktorým sa plánujem raz ku tejto knihe vrátiť.








Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt 1984 kniha

1984 - George Orwell

Žáner: Román, YA
Počet strán: 328
Hodnotenie na GR: 4,15

Vážne, nájde sa niekto kto ešte nepočul o Orwellovi? A rozmýšľali sme, či dáme do tohto zoznamu Zvieraciu farmu alebo 1984 ale nakoniec sme teda zvolili túto ale prakticky dôvody prečo ju chceme čítať sú rovnaké pre obe. Proste o Orwellových knihách počúvame z každej strany a väčšinou samú chválu čiže...Rozhodne tie knihy stoja za to, aby sme po nich siahli.




6 Komentáre

  1. Tiež klasiku až tak veľmi nečítam, pár kníh som čítala, ale inak ani veľmi nie :D Jana Eyrová ma veľmi nebavila, ale čítala som to už dávno, možno teraz by som mala iný názor. Každopádne 1984 má výborný námet a aj spracovanie stojí za to. Kto chytá v žite má niečo do seba, ale ja som sa nevedela celkom vžiť do postáv. Vojnu a mier mám doma v rodinnej knižnici, tak snáď sa k tomuto príbehu tiež raz dostanem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa to strašne štve, že si na ňu nikdy nenájdem čas :D No na 1984 sa chystám určite, znie to ešte lepšie ako Zvieracia farma.

      Odstrániť
  2. Bídníci <3 miluju muzikál a chystám se je přečíst už strašně dlouho, snad se k nim letos dostanu, jsou to dvě bichličky, tak je nechávám na léto, protože do batohu na cestování do školy nevím, jestli by se vešly. :-D
    Pýcha a předsudek je jedna z mých nejoblíbenějších knih. :-)
    Na Větrné hůrce bylo moc hezké, ale uvítala bych to silnější, dvě generace se tam jmenují Kateřina a jak je to celkem útlá kniha, docela se mi to motalo. :-D
    Orwell na mě čeká doma už dlooouho a co se týče Tolstoje, toho chci celkově tak nějak přečíst celého, mám moc ráda ruské autory. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som ešte ani muzikál nevidela ups :D Ale zase som rada, nechávam si najprv knihy a tak ostatok. Vždy zabudnem že u vás sa to volá Na Větrné hůrce. No s menami môžu byť problémy pravda :D ale to, že je tenká ma práve ešte viac nalákalo. Aspoň to nie je dlhé ako Tolstoj tak sa to dá stihnúť aj teraz.

      Odstrániť
  3. Búrlivé výšiny mám doma pekne dlho a už tento rok to mám v plane už konečne prečítať.Pýcha a predsudok som čítala ale nebola som s toho táka nadšená ako ostatný.Kto chytá v žite ma nebavil,hlavný hrdina bol idiot a trvalo mi mesiac prečítať túto knihu.Fantom opery mám takisto doma a čaká kým ju prečítam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pýcha sa ti nepáčila? :o To asi prvý krát počujem negatívny názor na ňu. Snáď sa mne zapáči :D No z toho čo som o ňom načítala kvôli mature Holden naozaj znie ako poriadny spratek :D

      Odstrániť