Jasmine Warga ~ Každý deň sa počíta

Názov: Každý deň sa počíta
Autorka: Jasmine Wargová
Séria: -
Žáner: YA, contemporary
Počet strán: 248
Hodnotenie na GR: 3,63*/611 hodnotení


Anotácia: 
Čo je nezvyčajné na tom, keď dievča už od trinástich rokov posiela listy slávnemu rockerovi? Nič, pokiaľ si, celkom oprávnene, nemyslí, že je jeho dcéra. Taliah Abdallatová po troch rokoch už prestala veriť, že sa s Julianom Oliverom, frontmanom kapely Staring Into the Abyss, niekedy stretne. Viete si teda predstaviť to prekvapenie, keď sa z ničoho nič zjaví na jej prahu!
Julian dcéru požiada, aby s ním na pár dní odcestovala do jeho rodného mesta Oak Falls v Indiane. Má sa tam zoznámiť so starým otcom, ktorý pravdepodobne už nebude dlho žiť. Hoci Taliah nechce zradiť maminu dôveru, túži spoznať členov svojej stratenej rodiny a získať odpovede na otázky, ktoré ju už dlho trápia.
S najlepšou kamoškou Harlow nasadnú do Julianovho čierneho mustanga a vydávajú sa na cestu. Taliah počas nej spoznáva svojho „nového“ otca a zisťuje, že je celkom iný, ako si ho predstavovala. Keď však začne odhaľovať aj mamine tajomstvá, odrazu je toho na ňu priveľa.


                  "Život ťa dokáže mylne presvedčiť,
                   že máš pred sebou celú večnosť."


Jasmine Wargová s jej najnovšou knihou nestrhla v zahraničí nejaký väčší rozruch, ale napriek tomu som ju zaregistrovala a nejakú dobu sa nachádzala na mojom to-read zozname. O samotnej knihe som nevedela veľa, takisto ako ani o autorke – akurát to, že jej už vyšla jedna kniha v zahraničí, ktorá mala aký-taký úspech.

Talilah nie je zaujímavá.
Talilah je iba obyčajná. 

Predtým než som siahla po Každý deň sa počíta, nevedela som skoro nič, čo sa týka deju. Vedela som, že kniha je určená primárne pre Young Adult čitateľov, a že hlavná hrdinka písala listy jej slávnemu otcovi (mame za chrbtom) a ten sa raz objavil u nej doma (keď mama nebola doma). A to je prakticky hlavná dejová línia – mladá Taliah konečne spoznáva jej otca – a dozvedá sa, že možno nie všetko je tak, ako si myslela. Taliah si žila svoj obyčajný život a riešila typické problémy dospievajúcich dievčat – jej najlepšia kamarátka si našla priateľku a už spolu netrávili toľko času ako kedysi. Lenže potom sa na jej dverách objaví slávny rocker, Julian Oliver a tvrdí jej, že je jeho dcéra. Žiada ju, aby s ním odišla, keďže jeho otec zomiera a on chce, aby ho spoznala. Taliah teda s ním odíde, ale sama netuší, čo môže čakať od tohto výletu. Je uzavretá, nedôveruje hneď Julianovi, je odmeraná. Páčilo sa mi, ako autorka zakombinovala do príbehu hudbu, keďže aj Taliah-in otec aj samotná Taliah, všetko sa točilo okolo hudby, ktorá tvorila veľkú časť ich každodenného života. Taliah spolu s kamarátkou Harlow skladala nejaké skladby, hrala na klavíri...ale celkovo si sama neverila. V knihe sa teda nielenže dozvedáme veľa nových informácii o Taliah a sledujeme, ako si budeje vzťah s otcom, takisto sa dozvedáme, že čo sa vlastne stalo medzi Lenou, Taliahinou mamou a Julianom, keď boli mladší...a čo sa teda pokazilo. Nedozvedáme sa to naraz, ale pekne postupne, ako aj príbeh plynie.
Kapitoly sú písané z pohľadu Taliah, ktorá si prechádza celou škálou pocitov – od nadšenia, že konečne spoznáva jej otca, až k ľútosti, že necíti niektoré pocity tak, akoby mala. Na to, že mala iba 16 rokov, správala sa veľmi vyspelo. Trošku sa tu aj načrela rasová karta, ale autorka sa jej našťastie primárne nevenovala a sústredila sa na to čo, čo si na začiatku zaumienila. Takisto, nečakajte nejakú prehnanú romantiku, lebo autorka sa sústredila hlavne na vzťah otca a dcéry, na vzájomné spoznávanie sa a vysvetľovanie minulosti. Všetko plynulo pekne pomaly, postupne sme spoznávali viac jedného aj druhého.
Bohužiaľ, na konci mi to prišlo ako keby sa autorka silou mocou snažila o vytvorenie nejakej drámy, tak všetko iba rýchlo-rýchlo uponáhľala a ani nie na 20tich stranách celá kniha skončí, aj keď ste predtým mali pocit, že ste tak v 70% a to najlepšie je ešte pred vami.

"Myslím, že pri niektorých ľuďoch hneď vieš povedať,
že budete mať spoločnú minulosť.
 Aj keď sa tá minulosť ešte nestala."

Aby som to zhrnula, Každý deň sa počíta je príjemný príbeh o znovuobjavenej rodine, vzájomnom spoznávaní sa, dospievaní...Celkovo, je to veľmi milý príbeh, ktorý vyzdvihuje hlavne rodinu a silu, ktorá sa nachádza v rodine - ale aj v kamarátstve. Dozvedáme sa aj príbeh Taliah-iných rodičov, čiže nechýba aj aká-taká romantická zápletka...proste táto kniha má presne to, čo som ja v knihe hľadala.


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu ikar.
Knihu si môžete objednať Tu.


2 Komentáre

  1. Tuhle knihu mám v to-read v angličtině a jsem na to fakt docela zvědavá. Až do tvé recenze jsem neměla moc tušení, o čem je - ale obálka mě okouzlila na první pohled. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež a ani som nevedela že sa má vydávať, až raz mi došla v ponuke :D Ale hej, rozhodne to bola taká milá knižôčka so sympatickým príbehom :)

      Odstrániť