Mariana Zapata ~ From Lukov With Love

Názov: From Lukov With Love
Autorka: Mariana Zapata
Séria: -
Žáner: New Adult, slow-burn Romance
Počet strán: 493
Iné knihy od autorky: Wait for It | Wall of Winnipeg and Me
Hodnotenie na GR: 4,52*/ 3 736 hlasov


Anotácia: If someone were to ask Jasmine Santos to describe the last few years of her life with a single word, it would definitely be a four-letter one.
After seventeen years—and countless broken bones and broken promises—she knows her window to compete in figure skating is coming to a close.
But when the offer of a lifetime comes in from an arrogant idiot she’s spent the last decade dreaming about pushing in the way of a moving bus, Jasmine might have to reconsider everything.
Including Ivan Lukov.

"Výzvy boli ťažké iba vtedy, ak si do nich išla
 s očakávaním, že neuspeješ." 

Mariana Zapata je pre mňa jasné must-read. A hoci skoro každá jej kniha je pomaly 500 stranová, dokážem ju zhltnúť v priebehu 2 dní. Jej príbehy majú priam až typický spôsob, ktorým sa uberajú, ale aj napriek tomu je každý jeden v niečom jedinečný. Od Mariany som celkovo prečítala už 4 knihy, pričom dve sa sústredili na futbal (Wall of Winnipeg and Me, Kulti), jedna bola taká celkovo iná, o živote (Wait for it) a teda túto, Lukova.

"Moja mama hovorila, že mám problémy s dôverou,
ale popravde, čím viac ľudí som stretla,
tým viac som nechcela stretnúť ďalších." 

From Lukov With Love je príbeh dvoch krasokorčuliarov, konkrétne v športových dvojiciach. A ak to o mne neviete, ja mám strašne rada krasokorčuľovanie, hlavne športových dvojíc – lebo je to niečo, čo chce neskutočnú presnosť, precíznosť, dôveru v partnera a hodiny a hodiny tréningu. A presne aj to dostanete v tomto príbehu.
Príbeh nám je sprostredkovaný z pohľadu Jasmine, ktorá má momentálne akúsi off-season, keďže nemá partnera, s ktorým by korčuľovala. Ale napriek tomu neprestáva trénovať a makať na sebe. Snaží sa nájsť akúsi rovnováhu medzi jej veľkou rodinou, prácou a tréningom. Jasmine, ktorú môžete poznať z predchádzajúcej knihy od Mariany – Dear Aaron, sa nevzdáva, a stále dúfa, že raz sa nájde niekto, kto by bol s ňou ochotný pretekať. Je svojská, tvrdohlavá a samostatná – rozhodnutá sa nespoliehať na nikoho iného, maximálne na jej rodinu. Nemá veľa kamarátov (ak nerátame jej rodinu), len jednu najlepšiu kamarátku – sestru Ivana.
Napriek tomu nemá zrovna s Ivanom najlepší vzťah, prakticky sa neznášajú. Ale teda, nakoniec prijme ponuku Ivana, aby spolu pretekali – a povedzme si pravdu, love-hate vzťahy majú istú dynamiku, ktorá v tých obyčajných vzťahoch chýba. Práve tento ich vzťah vyústil do mnohých veľmi vtipných rozhovorov, pri ktorých som mala čo robiť, aby som sa na verejnosti nerozosmiala na plnú hubu. 
Ivan, narozdiel od Jasmine bol presný opak. Áno, doťahoval sa s ňou, ale on bol ten z ich vzťahu, ktorý bol viac otvorený a viac sa snažil, aby sa z nich stali aspoň kamaráti. Aj týmto sa líšila táto kniha od ostatných Marianiných – totižto, v tých zvyšných to bolo práve naopak – hrdinka sa snažila zbúrať „múry“ hlavnému hrdinovi, ale tu to bola práve ona, ktorá bola odmeraná a odháňala Ivana. Bola to príjemná zmena po zvyšných Marianiných knihách, ktorá dodala tejto knihe istú atraktivitu, vďaka čomu som mala pri čítaní úplne iný pocit.
Mariana vystavala príbeh na sekvencii tréningov – aspoň zo začiatku. Potom bohužiaľ, trochu skĺzla viac do rodinnej drámy a motívov, ktoré sú už trochu ohrané – ale aj napriek tomu som si príbeh veľmi užívala a hltala som stránku za stránkou. Bolo vidieť, že Mariana nemá editorku, a aj vďaka statusu Foxy na Goodreads, som si začala uvedomovať, ako často tam je nejaká variácia slovesa „blink“. Niekedy to bolo lepšie, niekedy horšie, ale dalo sa to miestami prehliadnuť. 
Štýl písania Mariany je skvelý. A budem ho ospevovať asi až do nebies, lebo nech čítam od nej čokoľvek, všetko zbožňujem a všetko prelúskam za pár dní. Či už je to množstvo prirodzených vtipných rozhovorov, alebo aj láskyplných rodinných rozhovorov. Práve rodina je veľkým plusom tejto knihy – nehrá sa totižto na nič, nie sú úplne ideálnou rodinou (aj keď, ideálnejšou ako vo väčšine prípadov), ale väčšina rodiny ju plne podporuje a žije si s ňou jej veľký sen. 

"Tiež jej poviem, že ty a Ivan sa navzájom zabijete,
 ak budeš veľa rozprávať." 

Mariana Zapata vo svojej najnovšej knihy sa venuje ďalšiemu veľmi populárnemu športu, tentokrát teda športovým krasokorčuliarskym dvojiciam, a hoci zo začiatku pripomínala veľmi Amour Amour (akrobatický cirkus) od úžasného autorského sesterského dua Kristy a Beccy Ritchie, časom zkĺzla viac do rodinného a vzťahového problému, ako práve toho krasokorčuliarskeho. From Lukov With Love nebola zlá kniha, a ja jej s čistým svedomím dávam 4,5* s tým, že keby sa venuje trochu viac tomu športu...Bolo by to priam dokonalé a kniha by si vyslúžila dokonalých 5*.


A ešte jedna veľká novinka pre českých a slovenských čitateľov, ktorý sa doteraz nemohli do Marianiných kníh pustiť práve kvôli tomu, že zatiaľ nevychádzala v češtine/alebo slovenčine – už budúci rok sa dočkáme českého prekladu Kulti-ho vo vydavateľstve Fragment.

6 Komentáre

  1. Skvělá recenze. Autorku neznám, ale kniha vypadá dost zajímavě! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A to je chyba! Tá autorka je úplne skvelá, určite ti ju odporúčam :)

      Odstrániť
  2. Priznávam, že táto ani ostatné autorkine knihy mi veľa nehovoria, keďže v angličtine nečítam. O to viac ma potešila informácia o preklade, už sa na knihu teším :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, a to je škoda - že takéto dobré knihy veľa čitateľom nič nehovoria, lebo autorka sa u nás neprekladá. Ale hovorím, som iba veľmi rada, že konečne ju preložia a dočkajú sa aj českí a slovenskí čitatelia :)

      Odstrániť
  3. Hah, obe sme sa zhodli, že Mariana píše super rozhovory :D aj keď ja som trochu viac ohejtovala to, že to ma 500 strán a nemusí ich mať :D čožeeee Kulti vychádza v Česku? :O Neviem prečo u nás neprekladajú tie super NA autorky tiež :( Ktorá sa ti od Mariany zatiaľ páčila najviac? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A tak ja už som zvyknutá, že všetko od Mariany má 500 strán :D A ťažko povedať, že ktorá najviac, lebo Wall of Winnipeg bolo super, ale ten začiatok mala neskutočne rozťahaný...ale čo ja viem, asi Wait for it, lebo to bolo také, že tá hrdinka si musela toľko toho prejsť a vytrpieť :)
      Hej hej, budúci rok ju vydáva Fragment :D ja som skákala meter a pol keď som sa to dozvedela :D
      No lebo u nás im proste všetko trvá a neviem, asi nemáme také vydavateľstvá, ktoré by to mohli vydať :D

      Odstrániť