Kasie West ~ Zabuchnutá v knižnici

Názov: Zabuchnutá v knižnici
Autorka: Kasie West
Séria: -
Žáner: YA, contemporary
Počet strán: 288
Hodnotenie na GR: 3,85*/18 826 hlasov


Anotácia: Ďalšia kniha romantických príbehov plná pekných chalanov od Kasie West je tu. Keď Autumn zistí, že zostala vymknutá v knižnici a zrejme tam bude musieť stráviť celý víkend, nemá ani tušenia, že tam nie je sama. Zavreli tam aj Daxa. Zo školy ho pozná iba zbežne ako samotára a problémového týpka. Vôbec nepatrí medzi chalanov, ktorí by ju zaujímali. Dúfa, že ju každú chvíľu vyslobodí Jeff – spolužiak, do ktorého je totálne buchnutá. No Jeff nechodí. Čím viac času trávi s Daxom, tým viac sa zbližujú a Autumn zisťuje, že za maskou nevľúdneho samotára sa skrýva viac, ako sa na prvý pohľad zdá. No ako to dopadne, keď sa znovu ocitnú na slobode mimo knižnice?

"Možnosti neublížia tak ako realita.
Možnosti sú vzrušujúce a nekonečné.
Realita je konečná."
 
Kasie West je americká autorka, ktorá píše prevažne Young adult contemporary knihy, ktoré sú také milé jednohubky, ktoré neurazia, ale zasa ani nejako výraznejšie neoslnia. Jej príbehy sa čítajú s určitou ľahkosťou a jej hrdinky sú uveriteľné, príbehy majú celkom reálny spád a dobrý sled udalostí. Na Slovensku sme sa dočkali už jednej jej knihy – a to konkrétne Frajer na záskok, ktorá vyšla vrámci edícii #Booklab, teda knihy pre teenegerov. A inak to nebolo ani so Zabuchnutou v knižnici.

"A čo je zlé na riskovaní? Čo je zlé na tom, ak si vyberieme niečo, čo nemá istú budúcnosť? Niečo, čo sme pôvodne neplánovali?" 

Zabuchnutá v knižnici mala neskutočný dobrý nápad, hoci mi prišiel trošku menej reálny. Hlavná hrdinka, Autumn ostane doslova zabuchnutá v knižnici.
Jej kamaráti si to nevšimnú, nevšimne si to ani jej najlepšia kamarátka, ani chalan, ktorému sa očividne páči...Proste nikto. Nikomu nechýba, nikto nerieši, že jej zrazu nikde nie je. Ocitáme sa teda v knižnici, kedy hlavná hrdinka hľadá akési riešenie – ako sa môže dostať z tejto šlamastiky, v ktorej omylom skončila. Na čo, by som rada poukázala – každá budova musí mať únikový východ, ktorý sa dá otvoriť zvnútra...Čo očividne v americkej knižnici s podzemným parkoviskom neplatí. Toto mi prišli ako také dve najväčšie a najmenej uveriteľné časti príbehu. Kasie West tu viacerými flashbackmi opisuje, aký skvelý vzťah má hlavná hrdinka s priateľmi...ktorý pričom ani si neuvedomia, že ju nechali v knižnici, a takisto si neuvedomujú, že trpí akýmisi záchvatmi úzkosti. Samozrejme, treba na knihu pozerať tak, že kniha je určená primárne pre 12-13ročné baby, ktoré by túto situáciu brali veľmi romanticky a osudovo. A to nie je nič zlé, veď aj ja keď som bola menšia, som takéto knihy priam zbožňovala a neuvedomovala si mnoho nelogických udalostí.
Veľkým plusom, ale zároveň aj mínusom knihy sú záchvaty úzkosti hlavnej hrdinky Autumn. Áno, je skvelé, že autorka chcela upozorniť aj na tento problém, ktorý je veľmi aktuálny medzi stredoškolákmi v dnešnej dobe, ale pritom vôbec túto tému dobre nezapracovala do príbehu. Ako by si naložila viac, ako dokázala zvládnuť. Autumn dostáva tieto záchvaty práve vtedy, keď sa autorke najviac hodia, a takisto rýchlo sa z nich aj vie dostať – nádych, výdych, som v pohode. A vôbec ich nejako viac nerozoberá, nepiplá sa v tejto problematike, je to iba akási vedľajší prvok príbehu, ktorým autorka zabíja niekoľko strán.
Nesmieme zabudnúť, že sa nachádzame v typickej Young Adult knihe, kedy každá postava musí nejako trpieť, aspoň jedna z postáv nemôže mať rodičov, jedna matka sa nezaujíma o dieťa, druhí rodičia sú zasa prehnane starostlivý – ale tiež iba vtedy, keď sa to hodí príbehu. S týmto som mala neskutočný problém, lebo autorka dajme tomu na začiatku knihy vykreslí jednu postavu tak, s rodinným zázemím takým a takým, a po niekoľkých stranách vidíme, že postavy sa správajú úplne inak, ako keby ste ich vymenili – bez nejakého dôvodu.
Neprepracovanosť vedľajších postáv, ktoré tvorili iba nevýznamnú dejovú kulisu a povedzme si pravdu, nikomu by ani nechýbali, keby tam neboli. Či už sa jednalo o najlepšiu kamarátku našej Autumn, alebo najlepšieho kamaráta Jeffa, alebo samotný Jeff. Celkovo, v tejto knihe by ste iba horko ťažko hľadali niečo originálne, prepracované a dobre podané. Normálne ma to až bolí povedať, potom ako veľmi sa mi páčilo P.S. I Like You a Frajer na záskok, ale táto kniha, toto bolo celé zle. A bohužiaľ to nemožno ani hodiť na to, že by autorka bola nevypísaná a neskúsená. Proste toto bol masívny krok vedľa už aj pre samotnú autorku.
Jedna vec, z ktorej som takisto (nemilo) prekvapená a to je preklad a väzba samotnej knihy. Obe knihy prekladala tá istá prekladateľka, a teda, celkovo, preklad nie je zlý – je jednoduchý, dobre sa číta...V Zabuchnutej v knižnici som si všimla ale viacero momentov, ktoré úplne nesedeli (ja s mojím modrým manželom...). A väzba. Neviem prečo, ale Slovart sa rozhodol pri tejto knihe siahnuť po hrubšom papieri a menej ohybnej paperbackovej väzbe. A trošku to prekážalo, lebo keď som sa nachádzala v strede knihy, hrozne nepohodlne sa mi kniha držala a strašne zle sa čítala. Inak, k samotnej obálke nemám čo vytknúť, je veľmi jednoduchá, príjemná na pohľad a úžasne sa hodí k príbehu.

"Knihy, zbližujú ľudí.."
Z toho by bol dobrý slogan pre knižnicu. 

Ak sa pýtate, že čo môžete čakať od novej Kasie West – najlepšia odpoveď je priemerný príbeh. Nečaká vás žiaden romantický príbeh v knižnici, ktorý sa točí okolo kníh a ich čítaniu – namiesto toho tu nájdete mnoho ohraných tém z iných kníh a filmov, nedomyslených situácii a neprepracovaných postáv. Myslím si, že keby túto knihu čítajú mladší čitatelia, tak 12-14 ročné dievčatá, túto knihu budú zbožňovať. Bohužiaľ, pre mňa sa tam nachádzalo príliš veľa do očí bijúcich nelogických situácii, ktoré bohužiaľ neviem odpustiť.
 
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.
 

0 Komentáre