Rainbow Rowell ~ Lásk@ na prvý klik

Názov: Lásk@ na prvý klik
Autorka: Rainbow Rowell
Séria: -
Žáner: Contemporary, romantika
Počet strán: 360
Hodnotenie na GR: 3,94*/127 548 hodnotení


Anotácia:
Kamarátky a kolegyne Beth Fremontová a Jennifer Scribnerová-Snyderová vedia, že im niekto číta maily. (V redakcii to nie je tajomstvo. Také sú firemné pravidlá.) Napriek tomu si však v pracovnom čase ustavične posielajú vtipné odkazy a rozoberajú svoje osobné životy.
Lincoln O’Neill by sa nikdy neuchádzal o zamestnanie v redakcii, keby v inzeráte stálo: „Hľadáme človeka, ktorý bude druhým čítať maily.“ V inzeráte sa spomínala pozícia špecialistu na internetovú bezpečnosť. Predstavoval si, že sa bude starať o počítače a chrániť noviny pred útokmi nebezpečných hackerov, nie posielať upozornenia zakaždým, keď niektorý zamestnanec pošle kolegovi za vedľajším stolom sprostý vtip.
Lincoln vie, že by mal aj Beth a Jennifer poslať upozornenie, ale neurobí to, lebo ich vzájomná komunikácia je veľmi zábavná – a ide v nej dokonca oňho! No keď si uvedomí, že k jednej z nich začína cítiť viac, už je prineskoro na to, aby vyšiel s farbou von.
Veď čo by jej povedal?
 
 "Každá žena chce muža, ktorý sa zamiluje do jej duše
rovnako ako do jej tela."
 
Rainbow Rowell je veľmi známa autorka. Nepoznám asi nikoho, kto by aspoň niečo o jej knihách nepočul. Na Slovensku je známa najmä vďaka jej Young Adult knihám - či už Eleanor a Park alebo Fanúšička. Obe knihy som čítala pred pár rokmi a obe sa mi páčili. Okrem toho, Rainbow Rowell napísala aj viacero kratších poviedok, ktoré si získali moje srdce rovnako ako každá iná "plnohodnotná" kniha. A takisto, napísala aj knihy, kde hlavnými postavami nie sú teenegeri. A jednou z takých kníh je aj Lásk@ na prvý klik.
 
 "Chcem niekoho, koho srdce je dostatočne veľké aby ma udržalo."
 
Popravde, keby siahnem po knihe pred pár rokmi, asi by sa mi nepáčila. Totižto, keď som bola mladšia, tieto knihy o skoro-tridsiatnikoch ma nebavili, nevedela som sa s postavami stotožniť, nevedela som ich pochopiť a celkovo, nevedela som si knihu užiť. Preto som len rada, že som sa ku knihe dostala až teraz - aj keď vyšla v origináli už skoro pred 7 rokmi.
Lásk@ na prvý klik je príbeh hlavne Lincolna, ktorý robí prácu, ktorá ho nebaví. Myslel si, že bude mať nejakú zmysluplnú prácu, niečo čo vyštudoval - ale namiesto toho číta emaily druhých zamestnancov. Lincoln si nejako extrémne prácu neužíva, ale po čase, keď mu neustále chodia maily medzi dvoma zamestnancami - Beth a Jennifer, začne ho ich konverzácia baviť a hoci ich už mal dávno nahlásiť, nespravil tak.
Kniha sa odohráva v roku 1999, na prelome do nového tisícročia, kde sa všetci boja tejto zmeny. Nevedia, čo ich v novom roku čaká a aj to dosť podstatne vplýva na postavy. Takisto, internet bol stále novinkou v tom období, jedna veľká neznáma a bolo úplne normálne, že Vám niekto čítal maily, ktoré si posielali zamestnanci.
Beth a Jennifer boli skvelé. Ich chat som zbožňovala. Totižto, boli vtipné, nechodili okolo horúcej kaše veľmi dlho a no...Čítať ich maily bola naozaj zábava, a chápem, prečo ich Lincoln nenahlásil (ja by som ich tiež nenahlásila, fakt to bola sranda). Bolo proste vidieť, že boli dobré kamarátky, nemajú problém sa rozprávať o všetkom a zároveň aj o ničom. Ach, boli skvelé a zábavné.
A Lincoln. Ako to povedať. Čítala som aj lepšie knihy z mužského pohľadu - Lincolnove kapitoly boli fajn, ale prakticky stále dokola o tom istom. A po čase mi prišli trošku nudné a zbytočné. Ale inak sa mi ako hlavný predstaviteľ strašne veľmi pozdával.
Príbeh má skoro 400 strán, ale napriek tomu nie je zbytočne rozťahaný. Autorkin štýl písania je ľahký, jednoduchý a ani neviete ako a prečítate celú knihu. Hlavná zápletka je jasná už od samotného začiatku, ale predsa len nabrala iný smer ako som očakávala. Celkové rozuzlenie a koniec samotnej knihy bol prekvapivo iný ako som očakávala - a asi lepší. Nebol to taký obyčajný, ohraný, miliónkrát videný a čítaný koniec.
Samotná obálka sa mi prekvapivo páči. Na to, že je to originálna slovenská a nie prebraná...Fakt je prekvapivo dosť dobrá (hlavne po tých veľkých fiaskoch s niektorými obálkami, že). Áno, je na nej vidieť, že je inšpirovaná niektorou zo zahraničných, ale aj tak, vo výsledku je veľmi podarená, výstižná a celkovo, som s ňou spokojná.
Výnimočne som nemala problém ani s prekladom, ktorý bol dosť na úrovni a našťastie, neubral na mojom celkovom hodnotení kníh (ako to, bohužiaľ, bolo pri niektorých predchádzajúcich novinkách).
 
 Je ľahké pre niekoho povedať: 'Neboj sa. Všetko bude dobré.'
Prečo aj nie? Nič to nestojí. Nič to neznamená.
 
Aby som to zhrnula, Rainbow Rowell je pre mňa klasika. Po čomkoľvek som siahla, to sa mi páčilo. A vzhľadom na to, ako je samotná autorka populárna aj v zahraničí, ale aj u nás na Slovensku, rozhodne to nebude ani pre Vás krok vedľa. Takže, vrelo odporúčam! :)
 
 
Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžete kúpiť tu.
 
 

0 Komentáre