Brandon Sanderson ~ Pyro

Môže obsahovať spoilery na Metalurga!
Názov: Pyro
Autor: Brandon Sanderson
Séria: Pomstitelia #2
Žáner: Fantasy
Počet strán:  392
Hodnotenie na GR: 4,29*/53 711 hlasov
Názory iných čitateľov:  Neliss | Adi | Lili


Anotácia:
Dlhoočakávané pokračovanie postapokalyptického sci-fi Metalurg zo série Pomstitelia, v ktorom sa k moci dostali tí zlí superhrdinovia! Davidovi všetci vraveli, že je to nemožné. Že Epikov nemožno zabiť. No i tak je všemocný, nesmrteľný, neporaziteľný Metalurg mŕtvy. A zabil ho David. Po smrti Metalurga mal byť život jednoduchší, ľahší... taký ako za starých čias. No opak je pravdou a David má hlavu plnú otázok, na ktoré mu nedokáže odpovedať nikto v Newcagu. Odpovede možno nájde na bývalom Manhattane, no vydať sa do iného mesta, v ktorom vládne rovnako krutý Epik, ako bol Metalurg, je viac než nebezpečné. Davida opäť poháňa nenávisť. Pyro totiž musí pykať za svoje činy.
 
 Musím povedať niečo. Niečo romantické!
Niečo z čoho padne na zadok!
"Si ako zemiak!" zakričal som na ňu.
"Na mínovom poli!"

Brandon Sanderson je pán spisovateľ. Totižto, po prečítaní Metalurga som sa nevedela dočkať pokračovania, o to viac nadšená som bola, keď konečne vyšlo Pyro. Bola som zvedavá, či zas raz autor nesklamal svojich čitateľov, a tešila som sa, aké ďalšie nečakané zvraty sa dozvieme, čo si na nás autor pripravil.
 
"Chceme to, čo nemôžeme mať, aj keď nemáme žiadne právo to žiadať."


Ako som už povedala, Pyro je pokračovanie Metalurga, ktorý zožal veľký úspech aj u slovenských čitateľov. A inak to nebolo ani s Pyrom. Tentokrát sa ale presúvame z Newcago (Chicago) do New Babylon-u  (New York), ktorého obyvatelia sa vlastne nemajú ani nejako zle. Lenže, zrazu hrozí mestu deštrukcia, Epik, ktorý vládol mestu sa ho zrazu rozhodol zničiť. A tak sa tam Pomstitelia vydávajú, aby zachránili ďalšie mesto (a zabili ďalšieho Epika).
Musím uznať, autor má neskutočnú predstavivosť a hoci, do Newcaga by som sa rada išla pozrieť ale zároveň si neviem predstaviť, že by som žila v meste ktoré je celé z kovu, v New Babylone by som si to vedela predstaviť.
New Babylon bol totižto úplne geniálny, či už samé prostredie alebo akési jeho zákony. Totižto, ničím sa nepodobal na Newcago, a aj to sa mi u autora páči - že si zakaždým ako keby vymyslel nové prostredie, v ktorom sa príbeh odohráva. Hoci je celé mesto zaliate vodou, budovy stále stoja, a mesto až priam prosperuje. No proste, chválim autora ako dokonale spracoval tento post-apokalyptický svet a verím, že aj v poslednej knihe, Calamity (Katastrofa) nás autor prekvapí zaujímavým prostredím, kam sa pomstitelia vyberú tentokrát. 
Príbeh naďalej sledujeme z pohľadu Davida, ale keďže sa presúvame do nového mesta, stretávame novú skupinku Pomstiteľov, ktorý sú, samozrejme, úplne iní ako tí, ktorých sme stretli v Newcagu. Totižto, autor úspešne vytvoril každú postavu originálne, s vlastným charakterom, minulosťou a dôvodmi, prečo sa pridali k Pomstiteľom.
Zdroj
Stretávame sa aj s postavami, ktoré sme teda stretli už v Metalurgovi - dokonca aj Megan, alebo teda Pyro, o ktorej sa konečne dozvedáme viac. A teda, Brandon to vymyslel dokonale, totižto, jej schopnosti a vlastne schopnosti každého Epika boli výnimočné a dosť premyslené. Takisto sa dozvedáme niečo viac aj o samotnom vzniku Epikov a celom im fungovaní, ich slabostiam a tak...
V knihe nás čakalo aj veľa prekvapení, prakticky okrem pomalšiemu začiatku je kniha nadupaná samou akciou a zvratmi, pri ktorých iba ostanete chvíľu pozerať na bielu stenu a rozmýšľate, že čo do prdele sa vlastne stalo. A aj vďaka tomu sa máte problém od knihy odtrhnúť.
Čo sa týka obálky, úžasne ladí s Metalurgom. A takisto má úžasne sfarbené okraji strany, čiže vyzerá super z každého uhla pohľadu. A hoci sú obe obálky originálne, sú rovnako dokonalé ako anglický originál, ba sa mi asi páčia aj o trošku viac. Veľké plus od Slovartu.
Prekladu tiež nemám čo vytknúť. Totižto, vyznieva prirodzene, ťažko by ste tam hľadali nejaký zádrhel, vďaka ktorému by Vám samotný text prišiel neprirodzený a ťažšie čitateľný.
 
"Moje meno je David Charleston.
Zabíjam ľudí so superschopnosťami."
 
 Aby som to všetko zhrnula. Kniha ma rozhodne viacero plusov ako mínusov. Totiž, jej jediné negatívum je pomalší začiatok, ktorý sa ale dá pochopiť a potom Vás čaká mnoho nadupanej akcie, v úžasnom prostredí s úžasnými rozmanitými postavami. A pevne verím, že kniha zaujme či už aj mladších čitateľov, ale aj starších, čiže viacmenej každý si v nej dokáže nájsť to svoje, prečo sa im kniha páči.
 
 
Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť tu.

Inak, ak stále vás moja recenzia nepresvedčila, tu sa môžete začítať do prvej kapitoly. :)

2 Komentáre

  1. Metalurga som si prečítala v rámci októbrovej výzvy kniznej _ dystopie. A na to, že to absolútne nie je moja sialka kávy, musím uznať, že sa mi kniha celkom páčila. Časom sa chystám aj na ďalšiu časť, len momentálne musím prečítať iné knihy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa celkovo páči, ako autor vie rôzne také plot twisty zakombinovať do deja. A celkovo tá atmosféra a ako to všetko premyslel...celé je to super :) Takže určite ti odporúčam aj pokračovanie :)

      Odstrániť