9 typov knižných postáv

Dlho sme s Barčou plánovali, že napíšeme nejaký článok do tejto veľmi obľúbenej rubriky. A poviem Vám, je to ťažšie ako to vyzerá vymyslieť nápad. A potom zrazu, nám napadlo, že čo tak spísať 9 typov knižných postáv. Tak snáď sa Vám článok bude páčiť. 

1. Tá, čo sa hneď zamiluje

Poznáte to. Hlavná hrdinka je úplne nová v meste/na škole alebo má nového spolužiaka a prvé čo spraví je...že stretne nejakého chlapca...A tento chlapec sa samozrejme stane jej najnovšou veľkou životnou láskou. A zrazu je jedno, že je to príbeh o tom, ako je ona výnimočná a má zachrániť svet, veď to počká, dôležitý je chlapec, do ktorého sa zamilovala.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt i have just met you and i love you gif


2. Tá, do ktorej sa každý zamiluje

Neviem sa rozhodnúť, čo je horšie. Či prvý typ alebo tento. Totižto, obyčajná hrdinka, v živote nemala frajera, má minimum kamarátov a zrazu sa jedného dňa zobudí a každý druhý chalan by ju vybozkával a hneď má aj troch nápadníkov. Ako, wtf? Prečo? Veď to nemá logiku! Ale to očividne autorov nezaujíma, dôležité je, že majú o čom písať, keď sa im hlavná zápletka akosi nedarí. 


3. Tá, čo je  výnimočná

Tento typ postavy poznáte najmä z fantasy kníh. Totižto, vždy je hlavná hrdinka výnimočná - či už svojími bojovnými schopnosťami alebo nadprirodzenými, (alebo svojou blbosťou) a vždy je to ona, čo musí zachrániť celý svet.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt im special gif

4. Tá, čo má komplikovanú  minulosť

Aká by to bola postava v knihe, keby nepochádza z komplikovanej rodiny. Či už sú rodičia rozvedení (ale zázračne, vždy spolu dobre vychádzajú), alebo je jeden rodič mŕtvy,...no, málokedy sa stane, že má hl. postava jednoduchú minulosť.

Súvisiaci obrázok

5. Tá čo sa úplne zmení

Poznáte to, v jeden deň je z nej úplná šedá myška a na druhý deň sa z nej pomaly královná plesu ide stať. Ako jasné, každý sa meníme, ale keď je to takáto drastická zmena zo dňa na deň, tak to už stráca logiku. 
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt change gif

6. Tá, čo má -očividne- vrodený talent 

Nezáleží, že je to prvýkrát čo drží v ruke meč, narába s ním ako keby trénovala s mečom už pekných pár rokov. A samozrejme, ide jej všetko možné bojové umenie. Veď to nevadí, že iní môžu trénovať niekoľko rokov aby boli na takej úrovni ako je ona, očividne.

Súvisiaci obrázok

7. Tá, čo má vždy nejakú vtipnú poznámku 

Konečne aj nejaká pozitívny typ postavy! Totižto, práve tieto postavy koľkokrát zachraňujú celý príbeh a aj práve ním sú knihy čitateľné - aj keď je hlavná postava neskutočne otravná, vždy sú tam oni čo to zachránia.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt rose hathaway funny gif

8. Tá, čo vie všetko najlepšie 

Nezáleží na tom, že je to 16 ročný pubertiak, samozrejme vie všetko najlepšie. Je jedno, že hrozí koniec sveta, všetko je v pohode, lebo on vie ako všetkých zachrániť - a nepotrebuje sa s nikým radiť, lebo on to vie všetko najlepšie.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt im the best gif

9. Tá, čo vypĺňa priestor 

Poznáte to, nemá žiaden zmysel, iba aby sa niečo dialo medzi tou hlavnou dejovou líniou. Proste doslova, iba vypĺňa priestor. Nachvíľu sa v príbehu objaví, má nejaké rozhovory s hlavnou postavou ale nič neovplyvňuje a keď ju autor nepotrebuje, tak ju proste niekam odprace (odsťahuje sa, zomrie, čokoľvek...)

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt who are you gif

10 Komentáre

  1. Haha výborný článok (a skvele zvolené animácie :D ). Jednotka, dvojka a osmička ma vedia najviac vytočiť :D A ešte naivná postava, ktorá všetkému uverí, niekto ju varuje, ale ona má ďalej ružové okuliare a potom narieka :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme :D mňa vytáča skoro každá :D Až na 7dmičku :D
      Hej, naivka je tiež prípad sám o sebe :D

      Odstrániť
  2. Práveže mnohé postavy majú nakombinovaných aspoň 5 týchto vlastností :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To netvrdíme, ale väčšinou sa nájde jedna, ktorá prevláda :D

      Odstrániť
  3. Asi najčastejšie sa stretávam s tým, že postava má komplikovaný život a kopec depresie, smrte a podobne.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Samozrejme :D Veď to bez toho nejde :D Samozrejme, že rodičia sú rozvedení, alebo aspoň jeden z nich je mŕtvy, pravdepodobne má mŕtveho súrodenca...je toho dosť :D

      Odstrániť
  4. Vydarený článok, premýšľanie sa vyplatilo. :D Vystihli ste niektoré otravné klišé - hrdinka, ktorá sa zamiluje a všetko ide bokom, slečna výnimočná, temná minulosť... Akože jasné, všetko sa to dá šikovne podať, aby to čitateľ zhltol, ale málokedy to naozaj vyjde. :D Momentálne ma najviac otravuje práve tá tragická minulosť, úplne "najlepšie" je, keď ju majú obaja a potom sa už len "liečia, zachraňujú, pomáhajú si stať sa celými", meeeh. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Šak práve o to nám išlo :D
      a hej, tragická minulosť je asi najotravnejšie poslednú dobu :D akože, všade to je a nie je kniha, kedy aspoň jedna z postáv by nemala trafickú minulosť :D

      Odstrániť
  5. Skvělý článek, a naprosto výstižný :D nemůžu se rozhodnout, který z těhle typů je horší - snad kombinace hrdinky, která zničehonic zjistí, jak je vyjímečná, začne být ve všem nejlepší a všichni okolo se do ní zamilují :D a že je takových bohužel spousta :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme, snažili sme sa :D hej, to je asi najotravnejší z tých najotravnejších, strašne to nenávidím keď to je v knihách :)

      Odstrániť