Sylvain Neuvel ~ Spiaci obri

Názov: Spiaci obri 
Autor: Sylvain Neuvel 
Séria: The Themis Files #1
Žáner: Sci-fi
Počet strán:  312
Hodnotenie na GR: 3,84*/22 822 hlasov



Anotácia: Malá Rose sa bicykluje neďaleko svojho domu v Deadwoode v Južnej Dakote, keď sa odrazu prepadne pod zem. Preberie sa na dne štvorcovej jamy, na ktorej stenách žiaria tajomné symboly. Hasičom, ktorí ju prídu zachrániť, sa zhora naskytne ešte zvláštnejší pohľad: dievčatko leží na dlani obrovskej kovovej ruky.Prejde sedemnásť rokov a záhada bizarného artefaktu zostáva nevyriešená, jeho pôvod, tvorcovia a význam sú stále neznáme. Určenie veku uhlíkovou metódou sa vzpiera logike, vojenské správy sú cenzurované, nové teórie zamietané. No istí ľudia neúnavne pátrajú po odpovediach.
Rose Franklinová, v súčasnosti už vyštudovaná fyzička, vedie tajný tím, ktorého úlohou je rozlúštiť kód na obrovskej ruke. Spolu s kolegami ju spovedá bezmenný vyšetrovateľ, ktorého moc a právomoci sú rovnako tajuplné ako hľadaný artefakt. Isté je, že Rose a jej spolupracovníci sú na ceste k odhaleniu najzáhadnejšieho objavu v dejinách a jeho významu pre ľudstvo. Len čo budú kúsky skladačky na svojich miestach, získajú nástroj na nastolenie dlhotrvajúceho mieru. Alebo skôr zbraň hromadného ničenia?


"Bolo by jednoduchšie, najmä pre vás, keby sme mohli zabudnúť na tú časť konverzácie, kde ma berete za kompletného idiota." 


Spiacich obrov som zaregistrovala už na goodreads, kde mi sem tam vyskočila táto kniha, vždy som poobdivovala obálku - lebo je fakt nádherná- ale nikdy som jej nevenovala zvýšenú pozornosť. Až raz, keď som si všimla, že ju vydáva aj Ikar, tak som si povedala, že si ju skúsim prečítať - a možno budem milo prekvapená. A bola som. Veľmi veľmi milo prekvapená.

"Ak sa do niekoho zamiľuješ, je veľká pravdepodobnosť, že ťa nebude milovať. 
Ale nenávisť, tá je vzájomná.
Ak niekym opovrhuješ, je prakticky dané, že tiež nie je vašim najväčším fanúšičkom." 


Spiaci obri patria do sci - fi, ktoré sa odohráva v dnešnej dobe. Postupne totižto nachádzajú Američania isté časti akéhosi robota a snažia sa tomu prísť na kĺb. Čo je to zač? Na čo slúži? Kto ho tu nechal? Prečo ich objavili až teraz?
Prakticky všetkými týmito otázkami sa kniha venuje. A nie len to. Takisto tento objav má celosvetový dopad, sú do toho zapojené aj iné krajiny. Bolo vidieť, že autor všetko do detailov premyslel, či už ten celosvetový dopad, ale aj úplne najmenšie detaily - nič nebolo ima biele alebo čierne. A hoci je text písaný takou formou akou je, postavy sú tiež rozmanité. Každý je nejaký - a nestratí túto svoju charakteristickú črtu len pre to, že príbeh potrebuje, aby sa daná postava správala inak. Práve naopak, keďže ide o neznámu situáciu, postavy sa menia, vyvýjajú a takisto sa dostávajú na povrch aj iné charakteristické črty.
Môžem ešte chvíľu poobdivovať tú nádhernú obálku? Ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása. A to platí o celej knihe - či už grafika rôznych častí, alebo už aj samotná obálka, všetko je neskutočne nádherné a kniha vyzerá strašne super aj na poličke.

"Bola som dostatočne múdra na to, aby som vedela, že je to zlé, 
ale nie dostatočne statočná aby som ich zastavila." 


Formát, ktorým je kniha napísaná je stále v dnešnej dobe výnimočný a nestretávame sa s ním až tak bežne. Kniha je totižto písaná formou zápiskov do denníkov a mnohých rozhovorov, ktoré väčšinou vedie istá osoba, o ktorej toho veľa nevieme. A o to je to záujimavejšie. Totižto, táto tajomná osoba má rôzne kontakty - či už americká armáda, vláda a pod. Pátrala som na internete, a autor potvrdil, že o tajomnom mužovi sa dozvieme viac v ďalšom dieli.
Veľkým plusom knihy bolo to, akým 'surovým' spôsobom boli podávané rôzne fakty. Stalo sa niečo šokujúce - a teda kniha vie naozaj prekvapiť, že to nečakáte- a vám je to podané ako ďalší fakt bez žiadnych emócií. A nestane sa to iba raz, kniha je plná prekvapení a šokujúcich odhalení.
Čo viac dodať. Snáď iba to, že to bude minimálne trojdielna séria, ktorá prinesie ešte veľa prekvapivých situácií a rozhodne sa pri čítaní nebudete nudiť.


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Ikar. 
Knihu si môžete kúpiť napr. aj TU

4 Komentáre

  1. Výborná recenze :) Kniha mě hodně zaujala, navíc i v dalších recenzích jsem na ni četla samou chválu :) Určitě si ji chci přečíst :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Určite stojí za to, aby si zaslúžila šancu, fakt je to nečakané prekvapenie - a v dobrom slova zmysle.

      Odstrániť
  2. To vypadá hodně zajímavě, podobné knihy mě dost lákají ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite vyskúšaj, ja sama som bola dosť milo prekvapená :)

      Odstrániť