Cassandra Clare - Polnočná dáma

Anotácia : Sedemnásťročná Emma Carstairsová nikdy nezabudne na deň, keď zomreli jej rodičia. Pred piatimi rokmi bola len bezbranné dievča a svetom zmietala vojna. Bytosti z temnoty dychtili po krviprelievaní a ich zasvätení nepriatelia Tieňolovci boli takmer vyhubení. No Emma stále neverí, že brutálna vražda jej rodičov bola predzvesťou Temnej vojny. Teraz, po piatich rokoch, sa z Emmy stala bojovníčka, Tieňolovkyňa telom i duchom, najlepšia spomedzi svojich rovesníkov. V srdci však prechováva veľké tajomstvo – city k Julianovi Blackthornovi, k jej parabataiovi... city, ktoré prísne pravidlá Tieňolovcov výslovne zakazujú. V Dolnosvete spôsobí rozruch séria tajomných vrážd v Los Angeles. Mŕtve telá však majú niečo spoločné s mŕtvolami Emminých rodičov – ich pokožku zdobia zlovestné prastaré symboly. Emma chce zistiť viac, potrebuje vedieť, kto má na svedomí jej rodičov. Dokonca aj keď tým uvalí do smrteľného nebezpečenstva Juliana. Emma stojí pred ťažkým rozhodnutím - či jej záleží viac na pomste, alebo na budúcnosti s Blackthornovcami.





“Laws are meaningless, child. There is nothing more important than love. And no law higher.”

Súvisiaci obrázokÁno, ďalšia séria o Tieňolovcoch, zase to isté.Možno si tiež hovoríte niečo podobné keď otvárate túto recenziu. Cassandra je už asi každému známa či už Nástrojmi smrteľníkov, alebo (podľa mňa ešte lepšími) Pekelnými strojmi. Keď som sa dopočula o tom že vychádza nová séria, spočiatku som sa neskutočne tešila, veď jej série som vždy milovala. Potom mi však napadlo...bude to vôbec ešte tak dobré? Je možné aby ma príbeh nových postáv dostal tak, ako ma dostali Will,Tessa,Izzy a Jace? 
A presne to sa stalo. Ako som sa už veľa krát presvedčila, nikdy nepodceňuj Cassandru Clare. 



“Why are you wearing a T-shirt under your other T-shirt?" Livvy asked.

"In case one of them is stolen," Marked said, as it were entirely normal.” 




Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt lady midnight fanart
Prvé čo ma na knihe prekvapilo, bola mäkká väzba , čo je však pri počte strán ( v originále približne o 200 strán viac ako Mesto kostí a Mechanický anjel) pochopiteľné.Mne to dosť vyhovovalo, aj keď zo začiatku mi prišlo že dej ide pomaly, čo sa však hneď zmenilo keď sa domov vrátili Blackthornovci. Potom to už všetko malo rýchly spád a ja som nevedela prestať čítať, čo sa mi už celkom dlho nestalo.  Kniha je krásna a to nehovorím len o obálke.Tie farebné okraje strán sú proste dokonalé, veľmi dobrý ťah na ešte väčšie nalákanie čitateľov ktorí si potrpia nie len na obsahu, ale aj na vzhľade.



“You belong where you're loved.” 



Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt emma carstairs and christinaAko už určite viete, táto kniha sa odohráva po udalostiach Mesta nebeského ohňa. Po vojne nastáva obdobie pokoja, ale čo je to pokoj v Tieňosvete? Ema a Julian ktorých sme trošku spoznali v Meste už nie sú malé deti, ale tínedžeri ktorí sa starajú o celú rodinu Blackthornovcov. Práve tento rodinný vzťah je počas celej knihy veľmi silno vykresľovaný, hlavne z pohľadu Juliana. Po smrti jeho rodičov čakal že sa oňho a súrodencov postará sestra alebo starší brat...no kedže obom koluje žilami férska krv(Studený mier ), všetka starosť zostala na 12-ročnom Julianovi. Tu nastal veľký zlom jeho osobnosti a Julian musel veľmi rýchlo dospieť, čo sa prejavuje na jeho povahe a starostlivosti. Keď to mám porovnať s ostatnými knihami Cassandry, tak musím uznať že vykresľovanie vzťahov a emócií bolo v tejto knihe na vyššej úrovni. Z celého inštitútu bolo cítiť silnú rodinnú atmosféru. V inštitúte okrem Blackthornovcov ( 5 detí+ strýko ktorý je vkuse zahrabaný v antických knihách ) a Emmy Carstairs ( parabatai Juliana) žije len Christina Rosales, ktorá je z Mexického inštitútu a v Los Angeles bude jeden rok. Ďalej sa tam objavuje veľkobosorák Malcolm , ktorý je priateľom Blackthornovcov od mala (ale Magnus je stále môj top) a Diana, ich záhadná "učiteľka".



“Being told that love is forbidden does not kill love. It strengthens it.” 


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt emma carstairs and mark blackthorn kiss
Emma a Julian.
Určite ste si všimli že Cassandra Clare miluje zakázanú lásku. Kedže Emma a Julian sú parabatai, ak by medzi nimi vznikla romantická láska ( nie len tá "bratská"), hrozilo by im odlúčenie až odobratie rún. Vždy som z časti chápala prečo to asi tak je...veď predsa vieme aká je Sesia a spol, no keď uvidíte týchto dvoch, určite si ich zamilujete. Vzťah medzi nimi je tak čistý a hlboký, že som si často priala aby predsa len neboli parabatai. No napriek tomu viem , že by to už nebolo ono,  kedže Emma bez Juliana nie je Emma a naopak.
Emma je podľa mňa zatiaľ najlepšia hlavná hrdinka ktorú Cassandra napísala. Neboli tam momenty kedy by ma nudila, alebo otravovala. Emma sa na nič nehrá a aj keď často koná pudovo a bez rozmýšľania, vždy pri sebe má Juliana ktorý ju dokáže mierniť. V celej knihe je Emma v zložitej situácií, kedže často to vyzerá že si musí vyberať medzi pomstením svojich rodičov, alebo ochranou svojej novej rodiny - Blackthornovcov.
Julian je trošku opakom Emmy, ale mám pocit že ak by sa nestaral od mala o deti, jeho povaha by bola z časti iná. Vždy musí byť ten zodpovedný, ten čo zastupuje rolu otca a preto často v duchu závidí Markovi, ktorý sa s nimi môže zabávať ako obyčajný brat. Julian je jemný, citlivý a spravodlivý. Proste také zlatíčko. No keď príde na dôležite rozhodnutia, vždy je preňho prvá rodina (a Emma) a nebojí sa spraviť všetko pre to aby ich ochránil.


“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt mark blackthorn


Mojou najobľúbenejšou postavou knihy bol Mark, ktorý je dosť komplikovanou osobou. Už od začiatku bolo preňho ťažké sa začleniť do tieňoloveckého života. Veľmi zlaté bolo ako sa mu to malí Blackthornovci snažili uľahčiť a ukázať mu, že ho jeho rodina miluje. Jeho vnútorný boj a aj flashbacky ma neskutočne bavili, nehovoriac o tom že tam bolo nespočetne veľa vtipných situácií kedy ma Mark úplne rozosmial.Vždy keď sa spomenul Mark, vedela som že to bude dobrá pasáž. Super boli aj ostatný Blackthornovci, aj keď zo začiatku sa mi ťažko orientovalo v tom že kto je kto a ako sa volá (myslím že to asi zase zabudnem kým budem čakať na druhý diel :D ). Napriek tomu si myslím že v sérií ešte budú mať svoj priestor (čo už aj bolo naznačené). Christina bola taktiež super, páčilo sa mi že bola vždy priateľská a otvorená ale zároveň zahalená tajomstvami z minulosti ktoré ju pomaly dobiehajú...


He bumped into a pay phone and said, 'Excuse me, miss,' on our way in," said Julian.
"It's polite to apologize," said Mark with the same small voice.
"Not to inanimate objects.” 


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt lady midnight pinterest

Dalo by sa tu ešte strašne veľa napísať o deji, zvratoch a podobne...No mám pocit že skoro všetko by mohlo byť spoilerom a táto kniha stojí za tie prekvapenia. Ak ste čítali zvyšné série od Cassandry tak vás určite poteší pár vecí a narážok, ale ak ste nečítali žiadnu, určite vás táto kniha dostane aj tak. Možno sa vám bude zdať že začiatok ide trochu pomaly, ale stojí za to vytrvať kedže akcie, úžasných vzťahov medzi postavami, ale aj vtipných pasáži tam neskôr bolo naozaj dosť.


Knihu hodnotím 5 kačičkami a už sa neviem dočkať na pokračovanie tejto úžasnej knihy ! :)
Za recenzný výtlačok ďakujem veľmi pekne vydavateľstvu Slovart. 

Knihu si môžete kúpiť napr. TU

6 Komentáre

  1. Toto je jedna z mála kníh, keď je nádherná obálka a nádherný je aj obsah. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moc pěkná recenze :) Na knihu se teprve chystám a doufám, že mě nezklame .( Od autorky jsem zatím četla jen první díl Nástrojů smrti a pak sérii Magisterium, kterou píše s Holly Black :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Ja som zas pre zmenu nečítala Magistérium,ale som naň dosť zvedavá ! Určite prečítaj aj Pekelné stroje...tie su úplne naj

      Odstrániť
  3. Kniha sa mi páčila, Emma a Mark sú moje obľúbené postavy a oceňujem, že sme sa dočkali silnej ženskej hrdinky v hlavnej úlohe :D Trošku ma sklamal ten pomalší úvod, ale vcelku hodnotím knihu dobre a páčili sa mi zvraty :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne s tebou súhlasím :D som zvedavá ako to pôjde ďalej

      Odstrániť