Na dvore z tŕňov a ruží ~ 10 dôvodov (part 01)

A prvý článok do projektu, ktorý má už aj nejakú výpovednú hodnotu. A čím lepším odštartovať projekt ako 10timi dôvodmi, prečo sa do tejto knihy (série) pustiť? Takže, prvých 5 Vám dnes predstavím ja, a ďalších 5 už zajtra Naty. :) 


1. Svet

Poviem to jednoducho. Sarah J Maas je pani autorka. A má úžasnú predstavivosť. Svet, ktorý vytvorila v tomto prípade má úžasné fungovanie, je dobre premyslený a má aj svoju históriu, zákony atď.
Svet je rozdelení na krajinu ľudí, kde žije Feyre a potom na krajnú faeries, ktorá sa ešte delí na rôzne dvory (Jar, Zima, Jeseň, Leto, Deň, Noc, Svitanie) a ešte Hybern. Na každom dvore vládne iný High Lord atď atď. Proste môžete vidieť, svet je to zložitý, fungovanie má zapeklité ale všetko sa to Sarah veľmi slušne podarilo napísať a rozhodne je to zaujímavý svet, o ktorom sa oplatí čítať.

2. Rhys 

Nesponula som ešte dokonalých chlapov. Rhys. Rhys je dokonalý. Perfektný. Ak máte radi čítanie o dokonalých chlapoch, tak Rhysa budete zbožňovať. Je tajomný a práve to Vás na ňom najviac upúta. Budete chcieť  poznať jeho tajomstvá a poznať jeho viac.  A hoci v prvej knihe vystupuje iba minimálne, rozhodne neskončite s touto sériou pri prvej knihe -aj keď sa vám bude zdať dosť uzavrete. Totižto, neviete o čo by ste prišli. A ak sa vám, náhodou, bude zdať Na dvore z tŕňov a ruží také priemerne, nelámte palicou nad touto sériou - dvojka je oveľa lepšia a rozhodne neoľutujete.



3. Pekné myšlienky a citáty

Určite ste už niekde zaregistrovali nejaké citáty z tejto série. A určite ste si hovorili, že sú veľmi pekné a zamyslenia hodné. Tak...prečo neprečítať knihu (Sériu) kde ich je plno? Príklady tu teraz neuvediem, ale vrámci tohto projektu sa ešte k ním dostaneme, takže, nebojte sa, neprídete o ne. :)




4. Veľa tajomstiev 

Ako som spomínala, je to komplikovaný svet. A vy nič o ňom netušíte. Netušíte, ako presne to tam funguje, nepoznáte jeho zvyky a tradície, neviete históriu, vzťahy medzi postavami, medzi rôznymi dvormi, medzi High Lordami. A všetko to postupne spoznávate. A učíte sa spolu s Feyre.
Nesmiem zabudnúť, že štýl písania Sarah je výnimočný. A možno budete mať pocit, že sa nič nedeje, Sarah vás vie pripraviť a vy ste pri čítaní stále v strehu - neviete, čo sa kedy stane a nemôžete sa od knihy odtrhnúť.





5. Štýl písania Sarah J Maas

Sarah píše úžasne. Vždy vás dokáže zaujať, aj keby písala iba nákupný zoznam. A vy by ste ho čítali s radosťou. Takisto, jej knihy sú hrubšie ale vy si to ani nevšimnete - zrazu držíte v ruke 400-600 stranovú knihu a ani neviete ako a ste za polovicou alebo nebodaj už na konci. Tak vás dokáže príbeh vtiahnuť do seba.




Dúfam, že Vás dôvody aspoň ako tak zaujali a už zajtra sa môžete tešiť na ďalšiu päticu, tentokrát na Natynom blogu. :) 

4 Komentáre

  1. Súhlasím na 100 %!!! :D Táto séria je mega, hádam sa mi páči ešte viac ako ToG... pri tej som sa ešte furt nedostala k piatej časti, ale už na mňa netrpezlivo kuká z poličky. Dokončím školu a vrhnem sa na ňu. :D
    Super projekt!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Do päťky sa neponáhlaj, šestka vychádza cca za rok, bude ťa porážať z toho konca :D Odkladaj to kým môžeš a uži si sladkú nevedomosť :D
      ale hej, ACOTAR sériu mám asi aj ja o niečo radšej ako TOG :D

      Odstrániť
  2. Výborný článek, rozhodně s tebou souhlasím :) Tahle série je vynikající :)

    OdpovedaťOdstrániť