Knihy a filmy s vojnovou tématikou

Ako možno viete (a možno aj nie), veľmi rada čítam knihy, ktoré sa odohrávajú v období prvej alebo druhej svetovej vojny. Vždy ma to obdobie zaujímalo a myslím si, že je dôležité o tom období vedieť čo najviac. Takže je jasné, že čítam veľa kníh a pozerám veľa filmov, ktoré sa odohrávajú práve v tomto období. A tak som sa rozhodla nejaké zhrnúť práve do tohto článku. 



Chlapec na vrchole hory (Recenzia) & 
Chlapec v pruhovanom pyžame (Trailer)
 ~ John Boyne 

Knihy určené nie len pre deti. Ja som zatiaľ čítala iba Chlapca na vrchole hory ale rozhdone plánujem prečítať aj Chlapca v pruhovanom pyžame. 
Chlapca v pruhovam pyžame som videla už hodne dávno, ale dosť ma chytila za srdce. A všade počúvam aj chválu na knihu, takže rozhodne je na mojej must-read poličke. 
Chlapec na vrchole hory bol dojímavý príbeh, ktorý ma chytil za srdce. Bol to príbeh o nevinnom malom chlapcovi, ktorý  sa dostal na sídlo Hitlera a tam vyrastal. John Boyne zachytil ako môže istý typ ľudí vplývať na vývoj a dospievanie malého chlapca. Ako ho to môže zmeniť. Ako ľahké je skaziť nevinného. 

Prečo by ste tieto knihy mali čítať/vidieť tento film? 
Lebo obe knihy nie sú dlhé ale pritom zachytávajú úžasný príbeh plný emócií. Dokážu Vás pripútať či už ku knihe alebo k obrazovke a nebudete sa vedieť odlepiť od nej. Proste chcete vedieť ako to skončí. A som si na 99% istá, že aj Vás tieto knihy (tento film) chytí za srdce. 



Peter a Lucia ~ Romain Rolland
Na západe nič nové ~ Erich Maria Remarque
Dve diela, ktoré patria do povinného čítania. Obe knihy tak rozdielne, ale pritom aj tak dokázali rovnako vypovedať o krutosti vojny a toho obdobia. Či už išlo o život mimo priamych bojov (ale stále ovplyvnovaní týmto udalosti), alebo o priamy boj v zákopoch. 

Prečo by ste mali tieto dve knihy prečítať?
Hoci patria do povinného čítania a veľa ľudí má k nim odpor už len z tohoto dôvodu, sú jasným dôkazom, že nie všetko povinné čítanie je zlé a nájdu sa tam aj knihy, ktoré za to stoja. A to sú rozhodne tieto dve. 


Súl moře 
Medzi odtieňmi sivej & 
Sul moře (Recenzia)
~ Ruta Sepetys 

Ruta Sepetys je jednou z mojich najobľúbenejších autoriek. A obe jej knihy som prečítala prakticky na jedno posedenie. 
Ruta si dala veľmi záležať na jej príbehoch a bolo vidieť, že si veľa zistila o tomto období, rozprávala sa s veľa ľudmi a práve preto je z jej kníh pocit až neskutočnej husej kože. Lebo hoci sa nezakladajú presne na nejakom konkrétnom príbehu, veľa ľudí si prešlo podobným osudom akým ona vypovedala v jej knihách. 

Prečo by ste mali tieto dve knihy prečítať? 
Medzi odtieňmi sivej zachytáva príbeh Liny, Litvančanky, ktorá je deportovaná a neskôr skončí v pracovnom tábore na Sibíri. A celý tento príbeh je opisovaný veľmi reálne a skutočne. A bude aj film! 
Súl moře zachytáva zasa príbeh štyroch mladých ľudí, každý je z inej krajiny a každý má svoj život, ale všetci majú jedinú túžbu - prežiť. Plus, táto kniha je založená na historickej udalosti - operácii Hanibal, ktorá bola najväčšia námorná tragédia všetkých čias. A o ktorej sa predsa toho veľa nenarozpráva. 


Měděný jazdec (Recenzia)
~ Paullina Simons
Ďalšia z kníh, ku ktorým som sa dostala viacmenej náhodou ale vôbec som ju nevedela pustiť z rúk. A to teda je poriadne hrubá. 
Medený jazdec je príbeh o mladej Tatiane, obyvateľke Lenningradu, a vojakovi Alexandrovi. A hoci narozdiel od všetkých vymenovaných prevláda v tejto knihe viac romantike a je menej zameraný na vojnovú situáciu, predsa len sú tu tiež vojnové udalosti, ako napr. obliehanie Lenningradu čo spôsobilo veľký hľadomor v Lenningrade. A tak ďalej. 

Prečo by ste mali čítať túto sériu?
Lebo hoci nie je tak brutálne vojnovo zameraná, stále sú tu tie vojnové udalosti, ktoré ovplyvňujú život tých postáv.  A v ďalších pokračovaniach je zasa dobre vidieť, aký dopad mala vojna na ľudí, ktorí predsa len tú vojnu prežili. A čo si tí ľudia vlastne nesú po celý zvyšok svojho života. 


Hacksaw Ridge &
Schindler's List 
A aby to nebolo iba o knihách, pridávam tu aj dva filmy, ktoré som videla nenidávno.
Hacksaw Ridge je príbeh o mladom americkom vojakovi, ktorí sa dostal na front, do bojov proti Japoncom. Ako sa Američania dajú na ústup, on ostáva na útese a celú noc, celých 12 hodín, zachraňuje zranených amerických vojakov. 
Schindlerov zoznam bol vôbec prvý čierno-biely film, ktorý som videla. A hoci som najskôr bola veľmi skeptická voči nemu, nakoniec vôbec neľutujem, že som si ho pozrela. Je vidno, že ten film má svoju určitú kvalitu. Je to príbeh o podnikateľovi Schindlerovi, ktorí zamestnáva Židov...A tak ďalej. Určite ten film poznáte. 

Prečo by ste mali vidieť tieto filmy? 
Oba filmy sú síce dlhšie, ale rozhodne za ten čas stoja. Hacksaw Ridge je nový film, v kinách bol na konci roka 2016 a je nominovaný na Oscara. Herecký výkon Andrewa Garfielda bol tiež vynikajúci. 
Schindlerov zoznam ako som už povedala je starší film. Dokonca starší ako ja. Film je z roku 1993 ale rozhodne dokáže zaujať aj v dnešnej dobe. A vyhral Oscara za najlepší film. 


Samozrejme, to nie je všetko. Je ešte veľa kníh a filmov, na ktoré sa chystám a snáď sa k ním aj niekedy dostanem. Ak Vás napadá ešte nejaká kniha/film, ktoré naozaj stoja za to s vojnovou tématikou, dajte mi vedieť v komentároch. 

Knihy na ktoré sa v budúcnosti chystám: 
- Krycí jméno Verity  
- Vyprávěčka 

Filmy, na ktoré sa v budúcnosti chystám: 
- Pianista 

11 Komentáre

  1. My sme tento rok rozoberali 1. sv. vojnu a teraz začíname 2. svetovú vojnu. A v júni by sme mali ísť do Osvienčimu, takže tak.
    A ďakujem, tie filmy si poznačím a rozhodne niekedy pozriem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiež sa rada venujem tejto téme. Priviedol ma k tomu môj starý otec, ktorý sám bojoval a bol v ruskom zajatí. Často mi o tom rozpráva.
    Všimla som si, že chceš pozerať Pianistu, dobrá voľba. Skús aj Sophiinu voľbu kniha/film aj Zlodejka kníh stojí za pozornosť. Neviem, či si videla, ale aj z domácej česko-slovenskej tvorby je zaujímavý film Colette.
    Samozrejme, ešte veľa iných, ale to by bolo na dlho. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to ja takéto priame rodinné skúsenosti našťastie s vojnou nemám, ale tak rozhodne, ľudia ktorí to prežili by mali o tom rozprávať, lebo potom sa na to zabudne a zas tento svet skončí v nejakej vojne.
      Nechápem, že som na Zlodejku kníh zabudla (to ten chorý mozog) - hej to je úžasný film a mám doma knihu v anglitčine a chystám sa na ňu tiež. O Sophiinej voľbe som čo to počula ale nikdy som to nejako neregistrovala.
      Colette som nevidela ale videla som napr. Lidice. To tiež bolo zaujímavé.
      Čo mi pripomína, že chcem vidieť tiež ten film Spojenci (Allied) čo je práve v kinách, alebo napr. Dieťa 44, alebo Operácia Anthropoid. Tých filmov je strašne veľa ale rozhodne za to stoja. :)

      Odstrániť
  3. Vojnová tematika síce nie je moc veselá, ale väčšinou tie príbehy veľa čitateľovi dajú a ponúknu.
    Veľa takých kníh som neprečítala, ale napríklad Peter a Lucia patrí medzi tie, ktoré som prečítala. Pekný príbeh, krutý koniec... ale čo na vojne kruté nebolo všakže?
    Zatiaľ ma však najväčšmi zaujala kniha Na západe nič nové... to je pre mňa TOPka vojnovej literatúry. :) No a chlapec v pruhovanom pyžame? Kedykoľvek ten film budem vidieť, budem plakať... Pekný článok-

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej to máš pravdu, tie príbehy fakt asi najviac ponúknu.
      Presne, aj preto sa mi Peter a Lucia tak páčili - lebo proste ako to bolo všetko pekné, malo to krutý koniec - ako s veľkou pravdepodobnosťou, že aj keď si našli niečo pekné v takom čase, aj tak to zle skončilo, lebo vojna si nevyberá.
      Hej, Remarque a jeho Na západe nič nové je super. Behá z toho miestami mráz po chrbte, čo sa tam dialo a tak, ale predsa len, nepodáva autor tú vojnu v nejakom ružovom svetle. Lebo taká vojna nebola.
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  4. Osobné vojnovú tematiku nemám rada, no niektoré filmy som si pozrela už len z toho dôvodu, že je to dobre vidieť z hľadiska histórie a aby si človek začal vážiť čo má a že v čom žije

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To určite, a rozhodne sa prostredníctvom týchto kníh a filmov dá dozvedieť veľa o histórii :) Ale zas viem pochopiť keď niekomu tieto knihy/filmy nesadnú, lebo proste nie sú pre každého a nie každý má na to žalúdok... :)

      Odstrániť
  5. Zaujímam sa o vojnovú tématiku, ale aj pri nej najčastejšie plačem.
    Mám za sebou Annu Frankovú a Salt to the sea od Ruty Sepetys a keď som zistila, že na ňu odkazuje Medzi odtieňmi sivej, určite si to musím prečítať. :)
    Na Krycí jméno Verity sa v budúcnosti chystám tiež. A určite skús Annu!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej to je pravda, tiež ma dokážu práve tieto knihy najčastejšie rozplakať
      Annu Frankovú si musím prečítať. Vážne. Len som akosi nenabrala odvahu ešte sa do nej pustiť, ale určite ju tento rok prečítam.
      A hej, ja som si to uvedomila až niekde v polovici to prepojenie medzi Salt to the sea a Between shades of grey a ostala som iba tak kukať, že ako šikovne to autorka prepojila :)

      Odstrániť
  6. Ja už od istého času nepozerám ani nečítam knihy s témou vojna, pretože ma dostávajú do neskutočnej depresie. Čo je ale naozaj zvláštne, oddelenie o ktoré som sa starala v práci bolo práve Military. A tak sa mi pár zaujímavých kúskov dostalo do rúk. Skús mrknúť na link, možno tam nájdeš niečo zaujímavé :-)

    Vojnová beletria z Paláca

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite mrknem ;)
      Ono áno, tieto knihy dokáže u mňa vyvolať strašne veľké emócie a práve preto ich aj mám tak rada. Lebo proste, chápeš, nebolo to iba také to 'prázdne' čítanie. A dalo mi to niečo. :)

      Odstrániť