Lauren Kate ~ Vodopád

Názov: Vodopád
Autorka:  Lauren Kate
Séria: Slza #2
Žáner: YA, Fantasy
Vydavateľstvo:  YOLi
Počet strán: 336
Hodnotenie na GR:  3,39*/2 302 hlasov
Názory iných čitateľov: Domčo | Lyn | Vendea


Anotácia: Eurekine slzy zaplavili zem a Atlantída ožíva aj so svojím krutým kráľom Atlasom. Len Eureka ho môže zastaviť, no najprv sa musí naučiť, ako proti nemu bojovať. Preto putuje oceánom v štíte hromového kameňa aj so svojou priateľkou Cat, s otcom, malými súrodencami a priateľom Anderom. Oslňujúci tajomný Nositeľ rodu, zaľúbený do Eureky, sľúbil, že jej pomôže nájsť Solóna, záhadného Nositeľa rodu, ktorý sa skrýva. Ten by jej mohol poradiť, ako poraziť Atlasa.

Keď sa konečne dostanú k Solónovi, uprostred skazy, ktorú spôsobili jej slzy, musí Eureka čeliť posmechu a narážkam atlantídskych čarodejníc, útokom nahnevaných zúfalých miestnych obyvateľov, no aj nečakaným odhaleniam o sebe. Vďaka nim dospeje k rozhodnutiu - ak bude dosť silná, môže toto poznanie využiť, aby porazila Atlasa a zabránila mu ovládnuť svet. No musí sa vzdať všetkého...


"Možno v tom spočíva mágia - hladieť do temnoty a vidieť svetlo, ktoré si väčšina ľudí nevšimla."

Vonku je stále neskutočne horko, ale zapnutý ventilátor všetko zachránil a po únavných 6 hodinách na brigáde, som sa konečne dokázala dokopať k napísaniu recenzie na Vodopád. 
Predošlá autorkina séria Pád mala tendenciu klesať na kvalite tak nejak postupne...S Vodopádom to išlo ako dole strmím vodopádom. 

"Smrteľníci sú schopný čeliť veľa veciam, ale nie ich skutočnej identite." 

Do Slzy som sa púšťala už s menšími obavami, ale bola som veľmi milo prekvapená. Dobrý nápad s ešte lepším potencionálom do ďalšieho (ďalších) dielov. Preto som si nenechala ujsť ani
pokračovanie, na ktoré som bola dokonca zvedavá. Natešená. Ako sa príbeh vyvinie. Vy všetci, čo ste knihu už čítali si viete predstaviť, ako som sa cítila, keď som sa do samotnej knihy pustila.
Toto nebolo že o stupeň (hviezdičku?) horšie...Toto bola doslova katastrofa. Tak dobre načatý dej, a Lauren z neho spravila toto. Miestami mi to prišlo akoby si Lauren niečo dala a potom sa rozhodla ísť písať túto knihu. Vážne. Ani čítať sa to nedalo. Dávala som tomu veľa šancí, ale bolo to absolútne zbytočné. Táto kniha si to nezaslúžila.
Síce ma na jednej strane potešilo, že som zas až takú dlhú dobu na pokračovanie nemusela čakať, ale tak radšej by som si počkala aj o rok dlhšie, len aby táto kniha nadobudla nejakú kvalitu. (Vidíte, aká som zúfalá? Ja, netrpezlivý človek, by som bola ochotná počkať rok len aby som sa dostala k nejakému dielu, čo by malo hlavu a pätu.) 
Autorke akoby istý moment došli inšpirácie, čím príbeh posunúť, tak každý tam zrazu mal nejaké magické schopnosti (aj rodina Eureky, dokonca jej kamarátka)  pričom to nemalo žiadnu logiku. Len posuňme tuto príbeh dopredu, nech sa tu deje aspoň niečo.
"Nikdy neuvidíme zradu prichádzajúcu od tých, ktorých milujeme najviac." 

Postavy nestoja ani o zmienku. Eureka liezla na nervy, Ander bol o ničom, ten vzťah medzi nimi dvoma, na to ako veľmi sa do seba zamilovali vo Slze tu nič nebolo. Teda, nič uveriteľné. Eureka raz ospevovala Andera, potom zrazu Brooksa a akosi...nič. Nič to vo mne nevyvolalo, až na pocit otrávenosti. 
Tešila som sa celkom na Brooksa...ako sa vyvinie jeho dejová línia...bohužiaľ, viac miesta dostal Atlas...Takže, akurát pribudlo moje sklamanie. 
Viac sa k tomu podľa mňa vyjadriť netreba, všetci čo to čítali vedia, tí čo nie - prečítajte si. Zistíte o čom hovorím. 

"Je rozdiel medzi mocou a nebezpečenstvom. Tvoje pocity sú nebezpečnejšie ako čokoľvek na svete. No nemala by si sa ich báť. Láska je väčšia ako strach." 

Lauren Kate touto knihou definitívne pochovala túto sériu. Do trojky sa neplánujem pustiť, ani ju nejako neočakávam, som zvedavá maximálne na to, čo a aké somariny  autorka ešte vymyslí. 
Celkovo, som z knihy sklamaná, ale nebola to úplne najhoršia kniha, akú som kedy čítala. Vodopád síce kandiduje na pozíciu Sklamanie roka 2015. ale za verím, že niekomu by sa predsa len tá kniha mohla páčiť. Istý potencionál má. (Len je nevyužitý naplno, no) . 


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu YOLi, knihu si môžete zabezpečiť napr. na stránkach bux.sk

7 Komentáre

  1. Už ani nepočítam koľko negatívnych recenzií som čítala na Vodopád :D A čím ich viac čítam tým viac chcem tú knihu, aby som sa presvedčila, že či je to naozaj také zlé :D A ako vidím je to dosť zlé :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak keď autorka bola očividne na nejakých rastlinkách poprípade hubách keď to písala, tak sa ani nečuduj :D ale kúp si ju a prečítaj, možno ty budeš tá jedna z mála, ktorej sa to bude páčiť (silne o tom pochybujem, ale jeden nikdy nevie)

      Odstrániť
    2. Mne sa už nepáčila ani jednotka :D Tak mi nedávaj falošnú nádej :D

      Odstrániť
    3. :Dd tak asi nič :D ale skúsiť to môžeš :D

      Odstrániť
  2. Vodopád som čítala a mám naňho navlas rovnaký názor ako ty. :D Ak chceš, moju recenziu na túto knihu si môžeš prečítať tu: http://life-is-better-with-books.blogspot.sk/2015/07/lauren-kate-vodopad-recenzia.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D Tak ale keď to nebolo až možné, čo to tam tá autorka splietala :D
      Pekná recenzia :) Len taký detail - vyvaruj sa toľkého používania smajlíkov v recenzii :) ale inak veľmi pekná a verím, že časom sa ešte viac zlepšíš :)

      Odstrániť