Cameron Jace ~ Inasanity (Mad in Wonderland)

Názov: Insanity (Mad in Wonderland) 
Autor: Cameron Jace
Séria: Insanity #1
Žáner: Re-telling, YA
Vydavateľstvo: Anglické: CreateSpace Indepedant Publishing Platform
Počet strán:  254
Hodnotenie na GR:  3,96*/ 1385 hlasov


Anotácia: Po tom, ako náhodou zabila všetkých vo svojom ročníku, Alice Wonder je pacientkou v Radcliffe Lunatic Asylum. Nikto nespochybňuje jej šialenstvo. Len profesor fajčiaci vodnú fajku verí opaku; že dokáže dokázať jej zdravý rozum pomocou rozkódovania Lewis Carroll-ových malieb, fotografií a nájsť pravú Krajinu zázrakov. Profesor Caterpillar presvedčí blázinec, že Alice môže zachrániť životy a chytiť monštrá z Krajiny Zázrakov, ktorý sa reinkarnovali do súčasných kriminálnikov. S týmto cieľom Alice vedie dvojitý život: cez deň študentkou Oxfordskej univerzity, cez noc šialené dievča v blázninci. Čiara medzi normálnosťou a šialenosťou sa zužuje, keď stretne Jack-a Diamonds, arogantného vysokoškolského študenta, ktorý verí, že nonsense je skutočná veda. 

"Jednou z výhod, keď nevieš kým si, je, že môžeš byť kýmkoľvek chceš" 

Popravde, na Insanity som samostatnú recenziu neplánovala písať. Plánovala som to spojiť spolu s pokračovaním, ale nakoniec som neodolala, a nakoniec táto recenzia mi prišla pod ruky, takže som sa do toho pustila. A ak ste o tejto knihe ešte nepočuli, alebo neviete, či sa ju oplatí čítať, som sa rozhodla, že vám ju trochu priblížim. 

"Silné a odvážne srdce nestačí. Pravdivé srdce, nehľadiac na to ako veľmi pravda bolí, je to najsilnejšie." 

Cameron Jace nie je rozhodne nejakým nováčikom, medzi autormi a ani čitateľmi. Určite, ak aspoň trochu sa zaujímate aj o anglické novinky, už ste o tomto autorovi museli počuť - pravdepodobne o jeho sérii Grimm Diaries, do ktorých sa tiež plánujem časom pustiť, ale re-telling o Alici ma zaujal viac. A bola to dobrá voľba. 
S Re-tellingami sa akoby poslednú dobu roztrhlo vrece. Sériu Mesačné kroniky od Marissy Meyer na motívy najznámejších rozprávok pozná už skoro každý. A ani Alica v Krajine zázrakov nezaostáva. Splintered séria (Šepotání) už vyšla v češtine, a dosť ľudí ju už tiež čítalo - a ja sa na ňu tiež chystám. Ale ešte predtým ma zaujala séria Insanity od Camerona Jace-a. 
Väčšina tohto autora ospevuje, páči sa mu ich štýl písania, a ja určite patrím do tohto klubu. Cameron píše úžasné. Angličtinu používa jednoduchú, štýl má pútavý a zaujímavý. Všetko má úžasné premyslené a vy iba otáčate stránky, lebo chcete vedieť, čo sa tam deje a kto je kto. Preto som aj túto knihu zhltla jedna radosť. A popri čítaní začnete rozmýšľať o vašej vlastnej príčetnosti. 

"Jediný filozofický problém s akceptáciou existencii Krajiny zázrakov je, že to znamená, že naša realita by mohla byť iba výtvorom našej fantázie."

Alica bola úžasná postava. Na začiatku sa dozvedáme, že si ona nič nepamätá. Odkiaľ je, čo sa stalo, prečo skončila v blázinci. Najskôr sledujeme jej dni v blázinci, šoková terapia, návšteva od rodiny, kde sa pomaličky spolu s hlavnou hrdinkou dozvedáme niečo o jej minulosti a o nej samotnej. Alica bola milá, prijala svoj osud - dievčaťa v blázinci a vlastne ani netúžila po zachraňovaní životov, ale nakoniec to akceptovala a urobila svoje maximum, aby čo najviac ľudí zachránila. 
Ako sa príbeh rozbieha, zoznamujeme sa s postavou Chesire Cat, vrahom, ktorý zabíja mladé dievčatá a necháva ich s 'úškrnom' a knihou Alica v Krajine zázrakov po celom Oxforde a okolí. Jeho postava bola fascinujúca, a celkovo, sme o ňom veľa nevedeli. Pár kapitol bolo rozprávaných aj z jeho pohľadu, čo nám na konci priblížilo  jeho, ako postavu, monštra z Krajiny zázrakov, ale takisto sme sa čo to dozvedeli aj o jeho minulosti. A to bolo zaujímavé. 

"Sú dva spôsoby, akým môžeme žiť svoj život, Alice. Jedným je, myslieť si, že nič nie je zázrak. Ten druhý je, myslieť si, že všetko je zázrak. Páči sa mi tá 'všetko' časť." 

Carter Pillar, alebo teda aj Pillar the Killer bol ďalšou postavou v blázinci, spolu s Alicou. Pár krát sa mu podarilo utiecť, nikto netušil ako, a ani nemohli proti tomu nič urobiť. Až raz, sa ponúkne, že im povie ako zdrhá, ak si bude môcť pohovoriť s Alicou. A tým vlastne začína aj samotné Alicino dobrodružstvo. Prakticky o ňom nevieme nič, iba to, že posiela Alicu na rôzne úlohy a pomáha jej. A to je tak všetko. Ale postupne sa dozvedáme aj o ňom niečo, a popravde, som čoraz zvedavejšia (a hlavne, že či dobre tipujem, kým on vlastne je :D) 
A posledná postava, síce nie tak výrazná ako Alica, Chesire Cat alebo Pillar, ale proste sa musím o nej zmieniť, je Jack Diamonds. Hneď ako sa tam po prvý krát objavil, už ma očaril. Jeho správanie bolo úplne super, a aj keď vlastne o ňom celú knihu nič nevieme (a ani na konci knihy na tom nie sme o veľa lepšie, lebo to čo sa dozvieme akurát vyvolá viac otázok) a aj tak bol jednou úžasnou sympatickou postavou, ktorú si zamilujete (aspoň ja som si). A tu teda nemám ani páru o jeho postave, nič netuším a fakt o ňom chcem vedieť viac! 

"Nemôžem sa vrátiť k včerajšku, pretože vtedy som bola iným človekom." 

Nalákala som vás na to už poriadne? Alebo nie, stále váhate? Tak aj tak tomu dajte šancu a prečítajte si to. Začiatok je trošku pomalý, ale potom sa to rozbehne, a vy sa iba nestíhate čudovať, čo sa deje, čomu Alica zasa čelí, akému monštru z Krajiny zázrakov sa bude musieť najbližšie postaviť zoči voči? 


Ps. Fakt si to prečítajte. Neoľutujete. 

2 Komentáre

  1. Mám rada re-tellingy, divné re-tellingy aj Alice in Wonderland, takže keby bola správna nálada, budem na túto sériu myslieť, vyzerá dobre.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite ti ju odporúčam, je to fakt super :) A hovorím, číta sa to samo, ti tie stránky utekajú jedna radosť :)

      Odstrániť