Kiera Cass- Elita


Názov: Elita
Autorka: Kiera Cass
Séria: Selekcia #2
Žáner: Dystiopia
Vydavateľstvo:  Cooboo
Počet strán: 280
Hodnotenie na GR: 4,02*/ 215 346 hlasov

Anotácia:Z tridsiatich piatich dievčat v Selekcii zostalo už len šesť elitných súperiek. America spolu s nimi naďalej bojuje o lásku princa Maxona, budúceho vládcu Illey, avšak stále si nie je istá, komu skutočne patrí jej srdce. Keď je s Maxonom, srdce sa jej chveje vzrušením, no zároveň sa obáva ich spoločnej budúcnosti. Pri Aspenovi, prvej veľkej láske, zas nedokáže zabudnúť na všetko krásne, čo spolu zažili. Elitné dievčatá sú však odhodlané získať princa pre seba za každú cenu. Konkurencia je stále tvrdšia, a preto sa aj America musí rozhodnúť. Neuľahčujú jej to ani rebeli, ktorí chcú zvrhnúť vládu kráľa, Maxonovho otca, a žiadajú zrušenie Selekcie. Keď si je America už istá svojím rozhodnutím, stane sa čosi nečakané a všetko sa zmení. Vyberie si napokon rozprávkový život s princom Maxonom alebo lásku Aspena, ktorý je jej bezpečným prístavom?


"Láska je krásny strach."


Elitu som začala čítať lebo som mala chvíľku čas,no nakoniec sa s toho vykľula oveľa dlhšia chvíľka :D Pravdepodobne na to malo vplyv aj to že som mala fakt zlú náladu a potrebovala som nejakú oddychovku ale hlavne to,že autorka má vážne úžasný štýl písania ktorý sa ľahko číta ...
Po tom čo v Selekcii už zostalo len 6 dievčat, America sa konečne musí rozhodnúť čo bude ďalej.
Vyberie si pokojný život a istotu s Aspenom,alebo neistotu s Maxonom? Zo začiatku sa v podstate rozhodovala len kvôli láske, ale v tejto knihe si už viac začína uvedomovať tu zodpovednosť princeznej a celkovo riadenia štátu.To sa mi dosť páčilo že sa konečne začali riešiť aj tue politické veci,hlavne tie útoky rebelov a tak.Som fakt zvedavá čo je vlastne tou pointov toho celéhp takže trojku si určite nenechám ujsť :) Nebola to už len tá romantika ale aj tie také nacionalistické reči. (čo by sme mali čakať od autorky z USA ktorá pomenovala hlavnú hrdinku America)



"Napriek tomu, že som občas vyrastala bez jedla či 
elektriny, napriek tomu, že som videla veľké rozdiely medzi 
sebou a inými... zistila som, že túto krajinu milujem."




Bohužiaľ, však nastala tá chvíľa ktorej som sa obávala a teda prišiel do popredia trojuholník (ktorý je podľa môjho názoru absolútne zbytočný,dej by fungoval aj bez Aspena vpohode).Ako na druhú stranu nemôžem povedať že nemám rada Aspena,je taký neutrálny u mňa,ale od kedy sa tu natrepal tak to bolo také divné.Nepáčilo sa mi ako sa America správala.Chvíľku sľubuje Aspenovi že ho miluje a za chvíľu už myslí že si vyberie Maxona. Raz jeden,potom druhý ....a to dookola,čo som si myslela že je aj celkom rozumná na hrdinku v romantickej knihe a je fakt škoda že tu sa to pokazilo.Maxon si zas konečne uvedomil že sa všetko netočí okolo Americy a musí začať hľadať aj iné riešenia.Mal svoje chvíľky keď mi liezol na nervy ale zas sa mu nečudujem kedže America sa nie a nie rozhodnúť.







"Musela som si vybrať. Aspen alebo Maxon. Ako som si však mohla 
vybrať medzi dvoma dobrými možnosťami?"



Celé to však vylepšovali vedľajšie postavy ako napr.Marlee,alebo dokonca sám kráľ, ktoré  sa dostali trochu viacej do popredia a dozvedeli sme sa viac z ich životov.America ďalej zistila že predsa len ich spoločnosť nie je dokonalá a nemá dokonca ani dobre základy a tu sa už začal prejavovať ten typický dystopický dej.Bojovať alebo nie?Verím že sa k tomu dozvieme ešte viac v ďalšej časti a celkovo v túto sériu stále verím.Nebolo to už to typické princeznovské,ale príbeh sa posunul ďalej čo sa autorke naozaj podarilo.Fakt škoda toho čo sa stalo s Americou,dúfam že v pokračovaní sa vráti America z Selekcie :) Preto knihu hodnotím 4 hviezdičkami,ale napriek tomu si myslím že určite stojí za prečítanie ak chcete vypnúť realitu a pustiť sa od sveta princezien :)






Za Recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu www.preskoly.sk :) Knihu si môžete kúpiť TU.

4 Komentáre

  1. Máš zlý názov recenzie :)
    Ale inak s hodnotením súhlasím :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Koukám, že tato knížka se nějak moc rozrostla, asi si ji budu muset taky přečíst :) Skvělý článek ! :)
    Michelle, ma belle

    OdpovedaťOdstrániť