Trish Doller ~ Kde hvězdy stále září

Názov: Kde hvězdy stále září
Autorka: Trish Doller
Séria: -
Žáner: YA, Contemporary
Vydavateľstvo: CooBoo
Počet strán: 261
Hodnotenie na GR: 3,83*/5 615 hlasov
Názory iných čitateľov: Veronika | Tinka | Domčo


Anotácia: Čo si Callie pamätá, je na úteku so svojou matkou, ktorá ju ako dieťa uniesla od otca. Callie nikdy nežila normálny život - nikdy nemala skutočný domov, nikdy nepoznala svoju rodinu, nechodí do školy a najčastejšie sa živý jedlom z automatu. A keď jej matku zatkli a Callie sa vracia ku svojmu otcovi, musí nájsť spôsob ako sa stať súčasťou veľkej rodiny. A hlavne musí uveriť, že láska skutočne existuje a ona môže byť milovaná, nie len využívaná. 
A aké miesto sa k tomu hodí viac ako malé mestečko na Floride s veľkou gréckou komunitou, kde je celý rok krásne počasie, oceán je za rohom a rybárske lode každé ráno odchádzajú na lov? 


Táto kniha ma vždy lákala a popravde, keď sa mi dostala domov, som sa k nej akosi nevedela odhodlať (tak to totiž so mnou býva, no :D ).  Nakoniec, v jednu sobotu som už nevedela, čo od radosti robiť a tak som si prezerala svoje neprečítané knihy a v tom mi táto kniha padla do oka a hneď som sa do nej pustila. A neoľutovala som.


Popravde, myslela som si, že táto kniha bude ako každá iná. Hrdinka zničená minulosťou, rozhodnutiami jej matky, sa presťahuje, stretne nejakého chalana a zrazu bude všetko dobré a všetci žili happily ever after. O to viac som bola prekvapená, že presne toto sa nestalo.
Autorka sa s ničím neštvala, nič zbytočne nepredlžovala, a keď sa tam objavilo aj nejaké náhle tajomstvo, behom pár strán ho odkryla - veď aj tak to bolo očividné. To bolo hneď prvým plusom knihy.
Takisto sa mi páčilo prostredia - Florida je podľa mňa dokonalá a jedno z miest na svete, ktoré túžim navštíviť + pridajte k tomu grécku kultúru, a vznikne niečo neopísateľné a jedinečné. Celá atmosféra príbehu bola jednoduchá a dokonalá - a zasa sa potvrdilo, že v jednoduchosti je krása. Autorka sa s ničím nesr...nekašľala, príbeh nebol zbytočne predlžovaný a plynulo plynul dopredu a žiadne zdržovanie a zbytočné naťahovanie.
Už keď som si ku koncu myslela, že tá kniha nemôže byť lepšia, tak prišlo menšie sklamanie - neviem, či sa autorka ponáhľala alebo aký dôvod tam bol, aby tak zbytočne uponáhľala ten koniec. To ma na tom mrzí - keby to rozpíše trochu, určite by to knihe iba pridalo.



Postavy boli úžasné. Callie bola úžasná a reálna. Každý má nejaké problémy a to sa aj na nej odzrkadlovalo. Počas života s matkou sa naučila samostatnosti, vyžiť sama, nikoho nepotrebovať. Popravde, chápala som ju - to, čím všetkým si prešla, no vedela som vážne pochopiť, prečo sa správala tak ako sa správala - prečo od seba odháňala ľudí a celkovo, bola taká rezervovaná. Mrzelo ma to, že proste, aj ke´d si niekoho k sebe aspoň trošičku pripustila, aj tak nečakala nič iné, iba že ju nejako podrazia a ublížia jej.
Alex bol sympatický a neskutočne sa mi páčilo, ako na Callie netlačil, chápal, že má vlastné problémy, s ktorými sa musí ona sama pobiť a on ju môže iba podporovať. Plus, samozrejme, aj on mal svoje vlastné problémy, ktoré sa snažil vyriešiť.
Ostatné problémy, ako Callin otec, jeho rodina, dvaja synovia, alebo Kat úžasne dotvorili prostredie a atmosféru malého mestečka na Floride.


Od knihy som nemala veľmi veľké očakávania a kniha nesklamala - príjemne prekvapila a rozhodne si od autorky ešte niečo prečítam, lebo toto bolo výnimočné a hlavne reálne. Aj keď kniha vlastne ukazovala, čoho sú ľudia schopný, aký dokáže byť život sviňa a ako každý bojujeme so svojimi vlastnými démonmi. Kniha bola príjemnou oddychovkou a rozhodne odporúčam každému, čo hľadá niečo nenáročné, milé, ale nie naivná a hlavne skutočné. A kniha si zaslúžila úžasné 4 kačičky.


6 Komentáre

  1. Tato kniha mě zaujala jež před nějakou dobou díky své anotaci i recenzím, ale ještě jsem se k ní nedohrabala :) Ale děkuji za krásnou recenzi :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Mala by si sa k nej dostať, je to fakt zaujímavé :) a určite sa oplatí prečítať

      Odstrániť
  2. Vyzerá to byť presne ten knihy, aký rada čítam a podľa tvojej recenzie z nej mám naozaj dobrý pocit, takže si ju idem hneď zaradiť do svojho to-read listu (a snáď sa k nej dostanem skôr ako o rok :D). :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, táto kniha je super :) a dúfam, že sa k nej dostaneš skoro - fakt sa to oplatí :)

      Odstrániť
  3. Mňa ako prvé upútala tá krásna obálka, potom anotácia a nakoniec táto recenzia :) Ja vyhľadávam knihy, kde príbeh neznie umelo, príliš klišé, ale reálne, kde sú zachytené city hrdinov. Ak je to naozaj tak aj v tejto knihe a cítiť skutočnosť, tak myslím, že po knihe raz siahnem. Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, presne také to je - nie zbytočne presladené, nie príliš zidealizovaný ich vzťah, hrdinka sa správa adekvátne na to, čo prežila... :) proste fakt super, len ten koniec bol fakt uponáhľaný, to jediné mi tam vadilo :)
      Ďakujem :)

      Odstrániť