Nathan Filer ~ Šok z pádu

Názov: Šok z pádu
Autor: Nathan Filer
Séria:  -
Žáner: Contemporary, Psychická choroba
Vydavateľstvo:  Tatran
Počet strán: 288
Hodnotenie na GR:  3,83*/ 11 888
Názory iných čitateľov: Natalie | Michie | Petra 


Anotácia: Šok z pádu je výnimočne dobre napísaná kniha, osobitný štýl autora odráža zložitý svet, v ktorom Matthew žije. Navyše, Filer má cit pre temnú komédiu života a Matthew je charizmatická postava, ktorá vás upúta, aj keď sa mu svet rúca. Čitateľ si napriek ťaživej téme príbeh užíva, je ním priam fascinovaný, pretože predstavuje isté tabu. 
U tínedžera Matthewa Holmesa naplno prepukne schizofrénia po náhlej smrti jeho brata Simona, ktorý počas rodinnej dovolenky utrpel úraz, pri ktorom zomrel. Zdá sa, že Simon ovplyvňuje život svojej rodiny aj po smrti. Zavŕta sa do mozgu Matthewa, ktorý sa s ním nevie rozlúčiť, v dome zavládne neopísateľný smútok a mama berie lieky. Spomienky na tragédiu servíruje Matthew v omrvinkách, ani nie chronologicky, ale čitateľa to vôbec neruší, skôr poháňa ďalej. Autor ukazuje, že pri duševnej chorobe nič nie je jasné ani jednoduché a nájsť jednoznačnú odpoveď je takmer nemožné. 


"Čítanie je tak trochu ako halucinovanie" 

Nikdy som nič tomu čo i len málinko nečítala. Pochybujem, že niekedy niečo podobné čítať budem, lebo táto kniha je jedinečná. Nič sa jej nevyrovná. Či už svojou témou, príbehom, postavami, spôsobom ako je napísaná. Rozhodne si vydavateľstvo Tatran nemohlo vybrať lepší titul na vydanie na konci roka, ako je toto. Lebo táto kniha je niečo mega úžasné. 

"Premýšľanie o minulosti je ako vykopávať truhly" 

Zdroj
Žiadna romanťárna, žiadne sci-fi, žiadne fantasy, iba krutá realita. Čítať knihu, ktorá je písaná z pohľadu schyzofrenika je totiž niečo absolútne iné. Normálne v knihách hľadám aspoň nejaké kúsky romantiky, ale v tejto? V tejto mi to nebolo treba. A prečo? No preto, lebo celkovo téma psychických chorôb je ehm, originálna a často ju teda v knihách nevidíte spracovanú, čo je škoda, lebo by to za to určite stálo .Za predpokladu, že by sa toho zhostil taký skvelý autor ako je Nathan. V knihe, na začiatku a vlastne po celý čas, netušíte, že o čo ide, čo sa práve deje, ale vlastne vám to po nejakej dobe prestane vadiť a čítate iba ďalej a ďalej, lebo ste zvedavý na Matthewov príbeh. Dokonca vám ani nevadí časté časové skoky, a po čase sa v nich dokonca naučíte orientovať. Aj vďaka ním je kniha čoraz zvláštnejšia a jedinečná. Po celý čas, ako knihu čítate vás poháňa jedna otázka - Ako zomrel Simon? 
V knihe sa nachádza aj pár ilustrácii, ktoré knihu riadne ozvláštnili a niečim ju spravili ešte oveľa lepšou a dokonalejšou. 
Čo sa týka anotácie - tá ma na knihu ani moc nenalákala, ale bola to skôr ukážka, čo mi poslali z Tatranu, a musím vám povedať, že ak ste ešte o tejto knihe nepočuli, dajte jej šancu! Totiž, stavím sa, že nič podobné ste nečítali. Viem, že sa opakujem, ale to sa proste nedá. Proste kniha je klenot, ktorý si u vás na vašej poličke určite nájde pekné miesto. 


"Jedna vec, čo som sa naučil o ľuďoch je, že ťa vždy môžu prekvapiť." 


Matthew je netypická postava. Nielen tým, že trpí schyzofréniou, ale celkovo - jeho vystupovaním, jeho vnímaním okolitého sveta. Celá kniha je netypická. Prezentuje sa tu aj jeho vzťah so Simonom, starším bratom, takisto aj s jeho rodičmi a starými rodičmi. Dôležité momenty v jeho živote, v živote jeho rodiny sú podávané náhodne, a udržujú čitateľa v strehu a nedovolia mu ani na moment vydýchnuť. Lebo taký je, ako to vyplýva z knihy, život schyzofrenika. Náhodne poprehadzované momenty a spomienky zo života Matthewa. 
Čo sa mi tam páčilo, čo sa týka postáv je Nanny Noo, ktorá sa o Matthewa pekne starala, a prišlo mi, že mu aj najviac rozumela - zo všetkých ostatných ľudí.
Jeho rodičia to mali určite ťažké a začala som ich aj dosť chápať, že sa tak správali, veď u neho prepukla schyzofrénia práve po smrti brata, ale aj tak sa snažili držať čo najlepšie, aj keď to nemali zrovna najľahšie. 

"Niektoré spomienky odmietajú byť uzamknuté v čase a priestore, stále sú súčasné." 

Táto kniha mi proste vyrazila dych a nezišla z mysle ešte pár dní potom, čo som ju dočítala. O niektorých knihách sa nedá toho povedať veľa, iba to, že sú proste dokonalé a nesú aj niečo na zamyslenie. Že, problémy čo sa nám zdajú katastrofálne a nezvládnuteľné sú nič oproti tomu, čo si musia iný preskákať. Proste, táto kniha toho vo mne veľa zanechala (viac ako TFIOS) a určite odporúčam každému, kto hľadá nejaký netypický čitateľský zážitok, ktorý v ňom zostane ešte riadne dlho. 


Za knihu a úžasný čitateľský zážitok, ktorý toho vo mne veľa zanechal, ďakujem vydavateľstvu Tatran. Ak sa ani vy nechcete ukrátiť o tento výnimočný zážitok a pocit z knihy tak si ju môžete kúpiť TU 

6 Komentáre

  1. O tejto knihe premýšľam už dlhšie. Hneď ma zaujala anotácia, no nikdy som nič podobné (takisto ako ty) nečítala. Na základe tvojej recenzie som sa rozhodla, že si ju kúpim. Môže to byť zaujímavé, vážne sa na to teším! Dúfam, že budem mať rovnako skvelé pocity ako ty :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Má nádhernú obálku, vždy keď som v kníhkupectve tak po nej pokukujem :D A vždy rozmýšľam, že či si ju mám alebo nemám kúpiť. Pretože sa bojím, že by som ju možno nezvládla po tej citovej stránke, ale po tvojej recenzii, ktorá je mimochodom úžasná, to možno risknem.... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. určite si ju kúp! Fakt to bolo úžasné a podľa mňa sa to oplatilo čítať :)

      Odstrániť
  3. Vypadá hezky. Má strašně krásnou obálku :-). Určitě se po ní podívám :-).
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hello, if you are going to use my image please can you give me credit? bookandcuppa@blogspot.com thanks

    OdpovedaťOdstrániť