Garth Nix-Sabriel

Názov: Sabriel
Autor: Garth Nix
Séria: Staré kráľovstvo #1
Žáner: Fantasy, YA
Vydavateľstvo: Slovart 
Počet strán: 288
Hodnotenie na GR: 4,17*/131 982 hlasov

Anotácia:Novodobá klasika nielen tínedžerskej fantasy prichádza dobyť srdcia slovenských fanúšikov. Sabriel má osemnásť rokov a práve zložila záverečné skúšky na internátnej akadémii. Do konca roka ostávajú dva týždne, keď sa uprostred noci zjaví v škole mŕtvy vyslanec. Priniesol jej otcove nástroje: nekromantické zvonce a Abhorsenov meč. Sabriel sa vydáva do Starého kráľovstva, aby našla otca a pomohla mu. Odmieta sa zmieriť s myšlienkou, že by mohol byť mŕtvy. Staré kráľovstvo je však v úplnom rozvrate: dvadsať rokov bezvládia spôsobilo, že sa všade potulujú voľnomagické stvorenia a mŕtvi, ktorých do sveta živých nekontrolovane povolávajú nekromanti. Sabriel zisťuje, že aj jej otec bol nekromant, ale taký, ktorý mŕtvych spútaval a slúžil Výsade a kráľovstvu. Sabriel, hoci nepripravená, musí zaujať jeho miesto. V nadchádzajúcej bitke budú totiž proti sebe bojovať sily Života a Smrti. A Sabriel bude musieť čeliť vlastnému osudu.

Mŕtvi nesmú slobodne kráčať životom. To nie je ich cesta.

Sabriel je osemnásť-ročné dievča ktoré navštevuje skoro obyčajnú internátnu školu. Na tom by nebolo nič zvláštne ,keby blízko Múru vedľa jej školy nezačínalo Staré Kráľovstvo plné mágii a kúzel. Sabriel tiež nie je úplne normálna.Jej otec je Abhorsen(nekromant-človek ovládajúci mágiu smrti,odprevádza duše na smrť).Ona sa ako jedna z mala učí Výsadnej mágii,pričom ju otec chodí navštevovať zo Starého kráľovstva a učí ju mágii.Až raz,jej otec nepríde na ich pravidelné stretnutie ale pošle posla zo Sveta mŕtvych,čo znamená, že jej otec je mŕtvy tiež,alebo ho spútalo niečo vážne silné.Otec jej po ňom pošle svoj meč a iné pomôcky nekromantov,čím jej predá svoje postavenie. Sabriel sa stáva Abhorsenkov aj keď ako ona hovorí- zastupujúcom ,kedže stále verí že jej otec možno ešte neprešiel poslednou bránou,teda má stále nádej na záchranu.Musí sa vydať na nebezpečnú cestu za Múr.

Volí si chodec cestu,alebo cesta chodca?

V otcovom dome sa však k nej všetci správajú akoby bol jej otec už mŕtvy,teda Abhorsenkov bola ona a nerieša že jej otec možno ešte žije.Tam spozná Mačiaka,ktorý je spútaný aby slúžil Abhorsenom.Čo je vlastne za stvorenie Sabriel nevie,ale ako sa ukáže oslobodiť ho nie je práve dobrý nápad.Na svojej ceste za otcom musí putovať do hlavného mesta Beliséry v ktorom dávno vládla kráľovská rodina,avšak po ich smrti vládli už len protektori.Teraz už však nevládnu ani oni...Po ceste do mesta zachráni v pohrebisku Kráľov Starého kráľovstva chlapca,ktorý žil pred 200 rokmi keď ešte existovala kráľovská rodina,nepamätá si ako sa volá, avšak vie že spravil niečo zlé,čo však nikomu nemôže podrobne povedať vďaka Výsade,dokonca ani keby chcel.Začnú ho volať Brúsik. Brúsík sa rozhodne že bude slúžiť Sabriel a tak sa všetci vydávajú do hlavného mesta,pričom narazia na kopu prekážok....

Nech je toto moja posledná lekcia.Všetci a všetko musí raz zomrieť.

Kniha ma neuveriteľne bavila.Zo začiatku som sa v nej musela zorientovať,kedže všetky tie pojmy ako Abhorsen,Výsada..(niektoré ani teraz poriadne nechápem :) Avšak autor píše pútavo,rovno vás vtiahne do deja.Nepamätám si žeby som sa niekdy pri nej nudila.Keď ju chytíte do ruky už vás nepustí.Jedna akcia za druhou pričom to nie je nútené a prehnané,zbytočne neopisoval nezaujímavé veci na 20 strany.Napr. keď cestovali po mori,neopisoval tam to ako celý čas sedeli v loďke...Proste napísal základ a dej sa posúval ďalej.Nemal potrebu zaplniť knihu zbytočnosťami.Zaujímave bolo to tiež prepojenie svetov.Jeden ako keby normálny,náš a vedľa neho starý svet z mágiou a závanom stredoveku.Postavy sa mi páčili,Sabriel bola odvážna,nebola detinská,dokázala zvládať ťažké situácie:) Mačiak bol vtipný arogantný,celkovo zvláštne super.Brúsik bol celkom milý,trochu zmätený ale časom sa to zlepšilo.Ako v každej YA knihe aj tu nájdete nejakú tu romantickú zápletku,aj keď netradične nie je veľmi dôležitá.Neverili by ste tomu,ale táto kniha bola vydaná v roku 1995! Preto je často pokladaná za klasiku fantasy pre mladých.No nie je to na nej vôbec vidieť.Možno aj práve preto tak milujem fantasy literatúru-Vždy bude nadčasová.



Za Recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu www.preskoly.sk :) Knihu si môžete kúpiť TU

6 Komentáre

  1. Aj mne by mala čochvíľa prísť domov, tak sa strašne teším až ju budem čítať :3 pevne verím že bude skvelá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :) Aj som si hovorila, že by som si na vianoce mohla kúpiť nejaký darček :D A Sabriel má určite originálny dej :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Už sa teším na knižku. Zatiaľ mi stojí na poličke :D :D a chcem si ju ušetriť na Vianoce, vtedy si jej čítanie určite užijem viac ako teraz pred skúškami :D

    OdpovedaťOdstrániť