Erin Morgenstern ~ Nočný cirkus

Názov: Nočný cirkus
Autorka:  Erin Morgenstern
Séria: -
Žáner: Fantasy, Fiction, YA
Vydavateľstvo: ikar
Počet strán: 352
Hodnotenie na GR: 4,00* / 281 140
Názor iných čitateľov: Madžgy | Andrea | Barbora



Anotácia: Román Nočný cirkus sa odohráva na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia a jeho hrdinami sú dvaja mladí kúzelníci, ktorých už od raného detstva viedli k tomu, že sa zúčastnia na súboji, čo sa mal odohrať na neutrálnej pôde - tou pôdou sa stal Cirque des reves. 
Cirkus snov prichádza všade bez ohlásenia. A na bráne visí tabuľa: Otvárame za súmraku, zatvárame za úsvitu. Cirkus je iný ako všetky známe cirkusy. Celý je ladený do čierno-biela a predmety sa v ňom skutočne menia na vtáky a ľudia skutočne miznú. Obaja mladí kúzelníci mali od narodenia nadprirodzené schopnosti, ktoré si z roka na rok zdokonaľovali,  ale keď ich súboj trval už dlhšie, z dvoch mladých ľudí, ktorí mali byť súpermi, sa stali zaľúbenci. Ale keďže ich učitelia neschvaľovali tento vzťah, museli prekonať veľké prekážky, aby mohli byť spolu. Z románu priam dýcha atmosféra kúzelného cirkusu z prelomu 19. a 20. storočia, vôňa jabĺk v karameli a horiaceho dreva, ale mágiou dielo uchváti aj ľudí, ktorí nikdy neboli vyznávači cirkusov. 

"Tajomstvá majú moc."


Toto bolo niečo čarovné. V cirkuse som bola iba raz v živote, a teda, že by som bola nejako uchvátená, to sa o tom nedá povedať. Ale táto kniha, tá atmosféra v tejto knihe, tá ma doslova preniesla do svojho cirkusu, že som mala pocit akoby som to všetko ja sama zažívala. A určite by som sa vracala každý večer. Je len málo kníh, ktoré dokážu svoju atmosféru preniesť na vás a táto 350stranová knižka to dokázala oveľa viac ako niektoré hrubé bichle. 

"Ľudia nám venujú pozornosť iba vtedy, 
keď im na to dáme dôvod." 



Ako som spomínala, atmosféra nie je jediným dobrým bodom tejto knihy. Ďalšia vec, čo bola úžasná, bolo, že vzťah medzi hlavnými hrdinami bol jednuduchý, nekomplikovanými zbytočnými sladkými rečami a scénami typu "Milujem ťa, ale musíme sa rozísť", ktoré ma v knihách neskutočne vytáčajú. Takisto, celý príbeh veľmi rýchlo a živo nasledoval, nenašla by som tam ani jednu zbytočnú scénu, prehnanú scénu... 

 V knihe sa nachádzalo nespočítateľné množstvo nádherných myšlienok (ktoré som si bohužiaľ iba pár zapísala), a ktoré toho v sebe skrývajú mnoho. 

Nočný cirkus sa odohráva na prelome 19. a 20. storočia, prakticky všade vo svete, čo vám až také dôležité nepríde, lebo tie mestá sú vždy spomínané iba ako destinácia cirkusu (pre zaujímavosť - je tam aj Praha spomínaná, a dokonca je to jedno z mála miest, ktoré malo ako takú dôležitosť). 
Cirkus je ladený do čiernobiela, čo je niečo úžasné a ani by ste nepovedali, ako dokáže čiernobiely cirkus vykúzliť atmosféru. Takisto, kombináciu týchto dvoch farieb ozvláštňujú dvojičky, s červenými vlasmi. Inak je tam doslova všetko čiernobiele! :) 


"Budúcnosť nie je vytesaná do kameňa."


Ako som spomínala, príbeh bol jednoduchý a žiadne zbytočné pasáže, ale aj tak sa tu vyskytovalo neskutočné množstvo postáv (a popravde, zo začiatku som bola dosť stratená). 
Celia bola neskutočne sympatická hrdinka! Tú si neišlo neobľúbiť. Bola múdra, rozmýšľala, mala svoju vlastnú hlavu - čiže sa nedala ovplyvniť inými ľuďmi, a ako som už spomínala, nesprávala sa ako pometená pubertiačka. 
Marco ďalší na zozname mojich budúcich manželov. A takisto, ďalší inteligentný hrdina... (a zopakovala by som asi to čo u Celii). S Celiou sa takisto úžasne dopĺňali a tvoria úžasný pár! 
Rozhodla som sa, že ostatné postavy síce nevypíšem konkrétne, ale spomenem jedno - ani jedna postava nebola zbytočná, mala nejaký dôvod prečo sa vyskytovala v príbehu - aj keď to tak zo začiatku nevyzeralo (že, Bailey?), a každá postava bola pekne vykreslená, že mi pripadalo, akoby to boli skutoční ľudia a nie iba nejaké prázdne a nezmyselné postavy v knihe. 


"Lebo to nechcem vedieť. Radšej zostanem neosvietený, 
ako by som si vychutnal tmu." 



Ak ste si ešte stále nestihli prečítať túto úžasnú knihu, s úžasným príbehom, úžasnými postavami, úžasnou čarovnosťou a mágiou, úžasnou jednoduchosťou a zároveň zložitosťou, s tým, že by ste to najradšej prečítali čo najskôr, aj keď sa to číta dosť ťažko, proste máte tú chuť to čítať a čítať, tak si ju rozhodne prečítajte. Kniha je perfektná a neverili by ste, koľko si čitateľ dokáže odniesť z 350stranovej knižky, ak je dobre napísaná s úžasnou témou. Takže, šup, šup, čítať! :) 




7 Komentáre

  1. Juuuj ja tú knihu strašne chcem :3 Prečítala som ale pár recenzií ktoré hovorili, že nie je veľmi dobrá ale ty si ma presvedčila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nedaj sa odradiť! Podľa mňa bola perfektná a hlavne na také to vianočné obdobie :)

      Odstrániť
  2. V nasledujúcich dňoch by som ju mala čítať, takže sa strašne teším :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš na čo...akože, na čítanie to bolo také náročnejšie, ale za to to bolo dokonale premyslené atď.. :)

      Odstrániť
  3. Vypadá to hodně zajímavě... Už jsem na ni viděla pár recenzí - převážně pozitivních, takže bych si ji už opravdu mohla sehnat. Krásná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)
      Ono tá kniha, ak hľadáš niečo jednoduché, pričom vypneš - vôbec taká nie je. Ako som aj vyššie spomínala, je náročná na čítanie, ale podľa mňa za to rozhodne stojí :)

      Odstrániť
  4. Súhlasím, knihu som čítala a je to taký malý skvost. Nemusí sadnúť každému, ale mne to bodlo. Na začiatku som bola síce zmetená ako lesná včielka, ale potom som sa do toho dostala a už to fičalo :) A presne ako hovoríš, tá atmosféra bola neskutočná...

    OdpovedaťOdstrániť