Kiera Cass-Selekcia



Názov: Selekcia

Autorka: Kiera Cass
Séria: Selekcia #1
Žáner: Dystiopia, YA
Vydavateľstvo: Cooboo
Počet strán: 312 
Hodnotenie na GR: 4,16*/394 216 hlasov



Anotácia: Pre tridsaťpäť dievčat je Selekcia životnou šancou. Príležitosť uniknúť svojmu osudu, vstúpiť do okázalého sveta rób a drahých šperkov. Žiť v paláci a bojovať o srdce úžasného princa Maxona. Pre Americu Singerovú je to však nočná mora. Musí opustiť svoju lásku a odísť z domova. Potom sa zoznámi s princom Maxonom. Postupne začne prehodnocovať všetky svoje dovtedajšie plány – a uvedomí si, že život, ktorý si vysnívala, bledne pri budúcnosti, na ktorú nikdy ani nepomyslela.


“True love is usually the most inconvenient kind.”

Existujú knihy knihy,pri ktorých neviete povedať prečo sa vám páčia.Toto je jedna z nich.Popravde väčšinou pri Recenziách viem o čom mám písať,dôvod prečo sa mi to páčilo.Tu som zmätená.Povedať vám môžem len jedno.Je to úžasná kniha a neskutočne ma bavila.

“I hope you find someone you can't live without.I really do. And I hope you never have to know what it's like to have to try and live without them.” 

Príbeh sa odohráva nečakane v dystopickej krajine Ilei na území dnešnej Ameriky.Ľudia sú rozdelený do 8 kást.V prvej sú klasicky tí najbohatší,v tomto prípade kráľovská rodina ktorá vládne Ilei a v poslednej ôsmej hladujúci ľudia.Aj tu sú rebeli ktorý bojujú proti kráľovskej rodine,netypické je však že nevieme prečo to robia.Keď si to však porovnáme z ostatnými dystopiámi,tak sa ich svet od toho nášho až tak veľmi nelíši.Keď princ dovrší 18 rokov,vždy sa začne Selekcia.Výber dievčat ktoré sa uchádzajú o to byť princeznou.Veď povedzme si pravdu,ktorá z nás o tom ako malá nesníval
a? Všetky tie dievčatá dúfaju,že si princ vyberie ich.Alebo predsa nie?
A tu prichádzame k našej hlavnej hrdinke,Americe Singer,ktorá žije v piatej kaste,v ktorej to nie je až tak zlé,ale predsa niekedy hladujú.Poviete si:Prečo by niekto nechcel byť princeznou a žiť v bohatstve ,ale radšej v chudobe?Jednoduchá odpoveď.Láska.Chlapec Aspen ktorý je však ešte z nižšej triedy ako America,čo by znamenalo ak sa za neho vydá,bude patriť do 6-tej kasty tiež.To je aj dôvod prečo to držia v tajnosti.On ju však presvedči aby sa prihlásila do Selekcie.Ona nakoniec súhlasí,aj tak neverí že ju vyberú.Avšak keď sa to už stane nemá na výber a aby pomohla svojej rodine aj finančne,odchádza do Selekcie.Súťaže v ktorej chce každá okrem nej vyhrať.


“No, I’m not choosing him or you. I’m choosing me.”


Dievčatá v Selekcii sú rôzne: blondíny,brunetky, ryšavky. hanblivé,vtipné,pyšné.Niektoré mi šli strašne na nervy presne ako Americe,ale zas nebola tam úplne sama,našla si aj jednu kamarátku,milé dievča ktorej priala aby to vyhrala.Trošku mi to niekedy pripomínalo ako keby som pozerala Miss (keď vynecháme princa) :D Fotenie,vyberanie šiat, make-up,rozhovory.America bola dobrá hrdinka.Nejak zvlášť mi nešla na nervy,proste rozmýšľala väčšinou logicky a na nič sa nehrala.Hneď od začiatku bolo aj princovi jasné že nemá záujem vyhrať.Princ Maxon ma prekvapil.Čakala som buď arogantného,namysleného princa ktorého si obľúbim alebo dobrého,milého princa ktorý mi pôjde na nervy.Nedostala som ani jedno.Max bol milý ale tým dobrým spôsobom a mal nejaké osobné čaro ktorým sa mi zapáčil. Vzťah medzi Americou a Maxom bol super!Toto ich podpichovanie... :D Aspen....no ja neviem.Vážne neviem čo si mám o ňom myslieť.Zo začiatku mi nevadil,ale neskôr by som ho najradšej vymazala z knihy.Ale zas môže to byť z ním teraz zaujímavé...

“If you don’t want me to be in love with you, you’re going to have to stop looking so lovely. First thing tomorrow I’m having your maids sew some potato sacks together for you.”

Úplne sa čudujem že ma to bavilo,kedže ja nie som veľmi na romantické knihy.Kniha sa čítala veľmi rýchlo,mala som ju prečítanu za 2 dni.Proste keďsom začala už som nemohla prestať.Bolo to odychové,zaujímave a dobrým spôsobom zlaté.Odporúčam každému,nebojte sa, nie je to typický princeznovský príbeh.Knihu hodnotím 4 hviezdičkami,kedže si nechávam priestor na pokračovanie:)



Za Recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu www.preskoly.sk :) Knihu si môžete kúpiť TU

4 Komentáre

  1. Mne sa to práveže neskutočne páčilo a pritom som až tak moc od toho neočakávala. Proste krásny príbeh, taký jednoduchý a oddychový. Akurát čítam dvojku a tá mi príde akási slabšia (tá vyzerá na tie 4 TARDIS), ale aj tak je fajn :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D oh škoda..ja že nedám 5 keby nahodou bolo pokračovanie lepšie...

      Odstrániť
  2. Tahle série mě na jednu stranu hrozně zaujala, na druhou stranu nevím, jestli se mi do ní chce investovat. :D Myslím, že si jí nakonec pořídím jako e knihu. Děkuju za krásnou recenzi. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jéj ďakujem :) No skús e-book jednotku a uvidíš! Ale zas tie krásne obálky...

      Odstrániť