George R. R. Martin ~ Hra o tróny

Názov: Hra o tróny
Autor: George R.R. Martin
Séria:  Pieseň ľadu a ohňa #1 (A song of Ice and Fire #1)
Žáner: Fantasy
Vydavateľstvo: Tatran
Počet strán: 656
Hodnotenie na GR: 4,44* / 816 205 hlasov
Názory iných čitateľov: Lyn | Janka | Sima


Anotácia: V dávno zabudnutých časoch rozvrátila podivná udalosť kolobeh ročných období. V krajne, kde leto trvá desaťročia a zima celý ľudský život, to pod povrchom vrie. Mráz sa vracia a na ľadových planinách na sever od Zimovresu sa za obranným Múrom kráľovstva začali zhromažďovať temné sily. Na juhu kráľova moc ochabuje - jeho najdôvernejší rada zomrel za záhadných okolností a jeho nepriatelia začínajú vystupovať z tieňa. V centre konfliktu stojí rod Starkovcov zo Zimovresu, je rázny a neústupný ako zamrznutá krajina, z ktorej pochádza. Kráľ povolá lorda Eddarda Starka, aby sa stal jeho pobočníkom, čo je úloha, ktorá neohrozuje len jeho rod, ale celé kráľovstvo. 


"Keď hráte hru o tróny buď vyhráte alebo zahyniete." 


Hra o tróny. Svetoznámy fenomén. Popravde, nikdy som nechápala, čo na tom všetci vidia ani prečo sú z toho tak paf. Taktiež, som nikdy nefandila nejakým brutálnym filmom atď. Neviem, fakt neviem prečo som sa nakoniec rozhodla prečítať GOT (Ale dosť sa na tom podieľala Barča, ktorá nie a nie o tom zmĺknuť :D) 

Rozhodne som po prečítaní GOT ostala riadne prekvapená, že ma to nakoniec väčšinou času bavilo, že som si to užila a niektoré postavy som si neskutočne obľúbila. 

"Niektoré tajomstvá by mali radšej zostať tajomstvami. Niektoré tajomstvá sú nebezpečné a netreba sa o ne deliť ani s tými, ktorých miluješ a dôveruješ im." 


Ako som spomínala, niektoré postavy som si obľúbila viac a niektoré menej, (niektoré vôbec). Už od začiatku som si zamilovala Jona Snowa -  jeho pohľady som si najviac užívala a celkovo mi prišiel najsympatickejší. Páčilo sa mi ako sa správal ku svojím bratom, aj keď bol vlastne ich nevlastný. Tiež sa mi páčilo, ako vždy svojich kamarátov ochraňoval a snažil sa im pomôcť. Takisto, sa mi páčilo, ako tam boli zakomponovaný pravlci, ako si tí pravlci vždy toho svojho Starka ochraňovali. Takisto, som si obľúbila Aryu, ktorá narozdiel od namyslenej Sansy mi viac pripomínala mňa. Teda nie s tým, že by som sa učila šermovať atď ale proste, taká nezbedná, vždy si išla za svoje, bola tvrdohlavá proste aj ju som si obľúbila. Neda som si obľúbila. Páčilo sa mi, ako sa správal k svojej rodine a teda aj k Jonovi, aj keď väčšina týchto rodov na nemanželských synov a dcéry kašlú, ale on proste taký nebol a správal sa k nemu normálne. Takisto, bol stále úprimný ku kráľovi, aj keď ho to neraz mohlo stáť život a vždy sa snažil nájsť pravdu. Cataelyn,  ja neviem, proste mi prišla taká nejaká nijaká. Proste mi bola nesympatická, moc to neviem vysvetliť, ale fakt mi nejako nesadla. 


"Vždy nás zničia veci, ktoré milujeme."



Daenerys som zo začiatku ľutovala a akosi si ju nedokázala obľúbiť, ale časom to bolo lepšie a lepšie
a bola mi sympatickejšia - a teda vôbec som jej nepriala taký osud, aký nakoniec vlastne dostala. 
Lannisterovci - kapitola sama o sebe. Jaime a kráľovná (ja si na to meno nespomeniem), no tých som veľmi rada nemala, vôbec sa mi nepáčilo ako sa správali a všetky tí ich názory atď. fakt som sa s nimi v ničom nezhodovala a fakt neviem na nich nájsť niečo pozitívne. 
Tyrion to bol asi jediný Lannister, ktorého som si vážne obľúbila. Páčilo sa mi na ňom všetko :D  Tá jeho osobnosť a aj vlastne, keď ho všetci brali skoro ako bastarda, tak proste sa vždy vynašiel a nebral si to k srdcu a nedal sa tým ovplyvniť a vždy si zachoval ten svoj humor a šikovnosť. 
Robert Baratheon ja neviem. Rozhodne by som si takto nejakého kráľa nepredstavovala a fakt som bola z toho sklamaná. Proste, automaticky som od jeho postu kráľa čakala, že bude nejaký iný, spravodlivejší, starostlivejší, viac mu bude záležať na svojom ľudu...ale tak asi bol čas pochopiť, že králi fakt väčšinou taký nie sú. 

"Smrť je neúprosne konečná, ale život je plný možností." 

Aby som to nejako zhrnula. Postavy mi prišli zaujímavejšie ako by som čakala, už tu mám svojich obľúbencov a teším sa na ďalšie knihy, kde snáď bude plno ich pohľadov. Čo sa týka tejto knihy...Čítala som ju asi mesiac, nie že by bola nejako zlá, ale proste...bola dlhá. A keď zoberiete aj školu a všetko dokopy, tak to dá zabrať. Štýl písania George R.R. Martina mi prišiel strašne čítateľný, a keď už bol čas tak som nemala problém sa aj dlhšie začítať a prečítať aj sto strán. A potom boli také dny, kedy som bola rada za pár strán. Dosť ľudí si sťažuje na preklad, že sa im nepáčil atď, ale podľa mňa ide iba o silu zvyku zo seriálu - ja som zo seriálu videla skoro dve časti (druhú mám rozpozeranú) a fakt mi neprišiel ten preklad vôbec divný. Možno časom. 

"Väčšina ľudí by pravdu radšej poprela, než by sa s ňou zmierila." 

Hrám o tróny som sa rozhodla dať 4 kačičky keďže nie úplne mi to sadlo a nie vždy som sa do toho dokázala začítať a niektoré časti ma teda ale že vôbec nebavili. Pokračovanie si rada prečítam, ale mám pocit, že je lepšie si dať medzi tým prestávku, možno stihnem aspoň prvú sériu dopozerať, a až potom sa niekedy pustiť do pokračovania, keď už nebude toho tak veľa. :) 



Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Tatran. Knihu si môžete kúpiť TU

PS: Hovorí sa, že diabol je v detailoch. V takejto rozsiahlej knihe je veľa diablov, a ak si nedáte pozor, môže na vás niektorý vyskočiť. 

4 Komentáre

  1. Pěkná recenze :), knížku si někdy musím přečíst, i když mi to asi nebude dělat takový problém, protože první sérii sériálu jsem už viděla :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som videla skoro dve časti, takže žiadny problém :D a myslím, že aj keď si videla prvú sériu, tak to až tak vadiť nebude :) a váš preklad je ževraj fajn aj vzhľadom na seriál :) len ten sk že je divný (ale to mi Barča hovorila, mne to zasa také divné neprichádza)

      Odstrániť
  2. Ehm, ja sa knihy stále obávam - že to bude príliš zdĺhavé, komplikované a nebude ma to baviť. Seriál u mňa zlyhal na pár nechutných scénach z prvej epky.:D Ale vždy, keď čítam pozitívnu recenziu, tak ma to do istej miery naláka... Hlavne tie postavy ma momentálne zaujali.:D No možno niekedy cez prázdniny.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ťa úplne chápem a keby to každý neospevuje, pochybujem že by som sa do toho pustila. Ale fakt to bolo dobré - niektoré scény tam neboli tak nechutne opísané ale bohužiaľ, zvyšok si už moja hlava dokázala dokonale vybaviť (najmä jednu scénu, ktorú som vďaka spolužiakovi videla) ale inak to bolo fajn. Niektoré postavy mi prišli zbytočné (ehm, Cataelyn) ale inak to bolo úžasne poplepletané a proste WOW...určite, keď budeš mať čas sa do toho pusti - ale zasa, ak to už aj budeš mať rozčítané, rozhodne sa do toho nenúť, len aby si to mala dočítané - sama viem, že je najlepšie to čítať iba keď máš na to náladu :)

      Odstrániť