Samantha Shannon ~ Zber kostí

Názov: Zber kostí (The Bone Season)
Autorka: Samantha Shannon
Séria: Zber kostí #1 (The Bone Season #1)
Žáner: Fantasy, YA
Vydavateľstvo: Tatran
Počet strán: 380
Hodnotenie na GR: 3.67* / 20 049
Názory iných čitateľov: Marcela | Dogmatixx | Zet



Anotácia: Píše sa rok 2059. Viacero významných svetových miest ovláda bezpečnostná mocnosť Scion. Paige Mahoneyová pracuje v zločineckom podsvetí Scionského Londýna ako súčasť tajnej bunky, známej pod menom Sedem pečatí. Má nezvyčajnú prácu: nabúrava sa do myslí iných ľudí a získava informácie. Paige je tuláčka po snoch, vzácny typ jasnovidca, a v tomto svete sa jasnovidci dopúšťajú velezrady už len tým, že dýchajú. 
Ale keď Paige chytia a uväznia, objaví silu ešte zlovestnejšiu ako Scion. Väzenie pre jasnovidcov je vlastne celé izolované mesto - Oxford, ktoré pred dvoma storočiami vymazali z mapy a teraz je pod nadvládou mocnej rasy z iného sveta. Tieto bytosti, Refaimci, si veľmi cenia jasnovidcov - ako vojakov do svojej armády. 
Paige pridelia refaimskému pánovi - Správcovi, ktorý sa má postarať o jej výcvik. Je to jej vlastník a prirodzený nepriateľ. Ale ak chce Paige znovu získať slobodu, musí sa dozvedieť viac o jeho mysli a o jeho záhadných pohnútkach. 


"Rada si predstavujem, že nás na začiatku bolo viac. 
Asi nie veľa. Ale viac ako teraz." 


Zber kostí je autorkinou prvotinou ale vôbec to tak nevyzerá. Je vidno, že Samantha si s tým dala nie dni ani týždne roboty, ale rovno mesiace. Krásne premyslený a zamotaný príbeh, ktorý nedokážu vymyslieť ani skúsenejšie autorky. 

"Poznanie je nebezpečné. Keď raz niečo vieš, už sa toho nezbavíš. Musíš s tým žiť. Už navždy." 

Všetko sa to začína s originálnym nápadom jasnovideckou spoločnosťou a anglickým podsvetím z 19. str. Paige je zriedkavým druhom jasnovidca - Tuláčka po snoch, ktorá pracuje pre Jaxona, ktorý vedie gang Siedmych pečatí. Gang nie je ideálne riešenie ale je to lepšie  ako behať po uliciach scionského Londýna bez (aspoň čiastočnej) ochrany. Oveľa horšie časy prídu, keď Paige chytia ZNB-áci a odvlečú ju do Oxfordu - Šeol I k Refaimcom. Vtedy si Paige uvedomí, že aj keď život ktorý žila v Londýne bol zlý a ťažký, vždy to bolo lepšie ako byť uväznená v jednom meste, bez priateľov, rodiny, s pocitom, že sa odtiaľ nikdy nedostane a už ich neuvidí. 
Paige bola sympatická hrdinka a po dlhšej dobe som si povedala, že KONEČNE nejaká hrdinka ktorá sa snaží niečo podniknúť, rozmýšľa,  a 'bojuje proti systému' a nedá sa odradiť nejakými neúspechmi. Takisto sa mi páčilo, že aj keď všetci mali rešpekt voči Správcovi, tak ona nie a odvrávala mu aj tak ďalej - proste si jej rešpekt musel zaslúžiť. Takisto som ju mala rada aj preto, že pomáhala svojím novým priateľom, ktorý boli na tom horšie ako ona a zverovala sa im. Mala som rada ako sa snažila byť vrámci možností samostatná. Proste aby som to zhrnula - konečne sympatická hrdinka, ktorá premýšľa, nevzdáva sa  a verí v sama seba a nedovolí aby ju strach vykoľajil.

"Nevzdávaj sa nádeje. 
Jedine nádej nás ešte môže všetkých zachrániť." 

Správca - no čo k nemu dodať, všetkým, kto ma sledujú na GR musí byť jasné, že ho zbožňujem. Páčilo sa mi že sa k Paige správal s rešpektom, a nie ako ostatní páni zo Šeolu I, ktorí sa k jej a jej podobnými správali miestami horšie ako k dobytku. Proste, aby som to zhrnula, zamilovala som si ho, páčilo sa mi ako sa správa a chová, ako rozmýšľa a snaží sa Paige chrániť a pomáhať jej zvyknúť si na nový život. 
Vzťah Paige a Správcu (Wardera) nebol jednoduchý už od začiatku - nielen tým , že každí akosi patrí k inému druhu a každí majú iné postavenie, ale celkovo mali miestami problém už len sami so sebou vychádzať (odmyslime si Nashiru, ktorá to ešte zhoršovala). Dúfam, že fakt skončia spolu aj keď pri sedemdielnej sérii nikto nevie.

"Nič nie je horšie ako príbeh bez konca." 

Aby som to povedala takto úprimné - kniha bola nečakane príjemným prekvapením.  Popravde, vôbec som nečakala, vzhľadom na moje skúsenosti, že autorkiných prvotina môže byť tak prepracovaná, môže mať tak dobre vymyslený svet a všetky jeho súvislosti, že som bola z toho iba mimo. Knihu si zamilujete - dôležité je prelúskať sa prvými cca 60 stranami, kde viac čítate slovník než knihu ale potom si na tie nové slová zvyknete a zrazu sa ani nenazdáte a ste na konci knihy. Rozhodne napäto budem očakávať aj pokračovanie :) 


Za recenzný výtisk ďakujem vydavateľstvu Tatran :) Knihu si môžete kúpiť TU 

A takisto pridávam úžasný trailer k tejto úžasnej knihe :) 


10 Komentáre

  1. Strašně se těším až si knihu taky přečtu :).
    Pěkná recenze :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš sa na čo - fakt tá kniha príjemne prekvapila , rozhodne som nečakala že bude až tak dobrá :)
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  2. Mě naopak Paige skoro vůbec nesedla - vadilo mi, že byla až moc proti všemu, tvrdohlavá, paličatá, prostě tak trochu spratek. Ale dojem z knížky mi nezkazila, Kostičas se fakt hodně povedl a na další díly se... no, těším je možná slabé slovo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa to na nej práveže veľmi páčilo - lebo tak proste žila, naučila sa že nikomu nemôže veriť a toho sa držala a tak :D proste tým si ma získala :D
      Jo ja sa tiež neskutočne teším :D

      Odstrániť
  3. Aaach jak ja se na tuhle knihu tesim :) skvela recenze!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš na čooo :) Tá kniha je fakt úžasná :D
      ďakujem :)

      Odstrániť
  4. Knižka bola super, páči sa mi, ako si to celé autorka vymyslela, ale ja by som už asi na jej mieste mala v hlave guláš :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hlavne z tých jej slov čo si tam povymyšlala :D to som fakt obdivovala lebo fakt ich bolo dosť :D

      Odstrániť
  5. Hrozně moc si tuhle knížku chci přečíst, já ti děkuju za recenzi, povedla se ti :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To by si teda mala - tá kniha je proste super a fakt ju asi každému odporúčam :)
      Ja som rada, že sa ti recenzia páčila :)

      Odstrániť