Lauren Kate ~ Slza

Názov: Slza
Autorka: Lauren Kate
Séria: Slza #1
Žáner: Fantasy, YA
Vydavateľstvo: YOLi
Počet strán: 384
Hodnotenie na GR: 3.75*/9 923
Názory iných čitateľov: Lyn | Vendea | Veronika 



Anotácia: Sedemnásťročná Eureka má za sebou krutú skúsenosť. Auto, ktorým sa spolu s mamou vezie po Sedemmíľovom moste na letisko Miami, zmetie obrovská vlna do mora. Mama zahynie, Eureka sa vracia do života s ranami na duši i na tele. Nedarí sa jej včleniť do otcovej novej rodiny, po pokuse o samovraždu odmieta pomoc psychologičky, zanevrie aj na cezpoľný beh, ktorý predtým mala veľmi rada. Zo smútku ju vytrhne stretnutie s Anderom, tajomným chlapcom, ktorý sa objavuje v tých najnečakanejších chvíľach.  A keď si Eureka prevezme dedičstvo po mame - medailón s lapisom lazuli, hromový kameň a knihu napísanú nezrozumiteľným jazykom -, začnú sa okolo nej diať čudné veci. Čoraz väčšmi sa presviedča, že matkina smrť nebola náhodná. Ale čo znamená varovanie, že nikdy nesmie vyroniť jedinú slzu? 


Slová majú veľkú moc.


Do knihy som sa púšťala s dosť zmiešanými pocitami - Prečo? lebo síce patrím k tým, ktorým sa séria Pád páčila a aj námet Slzy vyzeral dosť zaujímavo ale reakcie boli zmiešané - jedným sa kniha páčila, druhým nie. Celé to začína tým ako Ander zachráni Eureku, keď auto ktorým sa viezla spolu s matkou zmetie z mosta obrovská vlna. O pár mesiacov po nehode a  po pokuse o samovraždu sa po druhý  prvý  krát stretáva s Anderom. Eureku aj napriek divnému správaniu  Ander priťahuje a hoci sa mu snaží miestami aj vyhýbať, vždy sa objavuje na miestach, kde je aj ona. A ešte k tomu o nej vie viac než by na úplného cudzinca mal. K tomu všetkému Eureke nepomáha ani divné dedičstvo po matke - prívesok s lapisom lazuli, hromový kameň a kniha napísaná jazykom, ktorému nerozumie. Spolu s Cat a  Brooksom sa snažia prísť na preklad knihy, ktorý ale môže byť oveľa viac nebezpečnejší ako by sa zdal. 

Vedomosti sú sila a sila môže človeka pokaziť. Skazenosť prináša hanbu a ničenie. Neznalosť asi nie je požehnaním, ale je možno lepšia ako život v hanbe. 

Eureka je obyčajná teenegerka, ktorá prišla o matku pri nehode. Eureke matka stále chýba, ale pomáha jej s tým sa vyrovnať jej najlepší priatelia - Cat a Brooks. Ako som napísala, Eureka mi prišla ako obyčajná teenegerka, ktorá sa s väčšinou svojich problém delila s kamarátmi - veď tak to aj býva- a nehrala sa na hrdinku sveta, ktorá to všetko zvládne sama - lebo popravde, nezvládne. Takisto sa mi páčilo ako premýšľala síce miestami jej to trošku trvalo, kým jej niektoré veci došli, ale hlavné je, že jej došli,  a nebola naivné dievčatko, ktoré svet videlo ružovo - lebo taký svet nie je. 
Cat je úžasná najlepšia kamarátka, ktorá proste dokáže rozosmiať ľudí aj v najsmutnejších chvíľach  a prejaví sa aj ako úžasná podpora. Rozhodne som zvedavá ako to s ňou dopadne. A to isté platí aj u Brooksa. Brooksa som mala na začiatku rada a mala som ho rada aj keď sa potom správal tak ako sa správal. No, určite ma trochu potešilo keď to bolo vysvetlené, ale viac ma to asi sklamalo, neviem, chýba mi v tom príbehu poriadny bad-ass (ktorý sa dúfam, že v ďalšom diely objaví ) 
Ander to už bola iná káva. Na začiatku sa prezentoval ako zaľúbený do Eureky a že by pre ňu spravil všetko. Prišiel mi celkom ako stratené jahňa, akoby ani on sám nevedel čo chce (teda okrem Eureky). Na jednej strane bol Nie, nemôžem ti nič povedať  a na druhej Poviem ti iba toto ale viac nie. No a ku koncu sa rozpovedal, aj tak už moc na výber nemal, ako keby jej to mohlo už nejako pomôcť. Ale aj tak sa mi páčilo ako sa ju snažil ochrániť. 
Celkovo som si ho veľmi neobľúbila ale myslím, že v pokračovaní si ho buď zamilujem alebo ho znenávidím. Uvidíme čo z toho :D  

To posledné, čo čakáme od iných, je to posledné, čo urobia, skôr než zistíme, že im nemôžeme veriť. 


Motív Atlantídy je určite zaujímavý a autorka v ňom môže ešte veľa dokázať a zaujať dosť čitateľov. Na pokračovanie sa teším a myslím, že bude snáď ešte lepšie ako jednotka. 
Knihu určite odporúčam všetkým, aj tím, ktorí sú trochu na vážkach kvôli autorkinej prvotine Pád, lebo Slza  je niečo nové a niečo úžasné s veľkým potecionálom do budúcnosti. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu YOLi; knihu si môžete kúpiť TU 

Úžasný trailer ku knihe :)

10 Komentáre

  1. Na túto knihu som zvedavá ale počkám si na ňu v akcii (čo si asi ešte chvíľu počkám).. Páči sa mi čítať knihy, ktoré majú už dávno všetci prečítané a ja ju čítam vtedy prvýkrát :D
    Inak dobrá recenzia, navnadila si ma :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja to mám tiež sem tam tak, že čítam knihy čo sú už prakticky vo výpredaji a všetci ich majú prečítané :D Ale keď sa podarí, rada si prečítam aj novinky :D
      Som rada, bolo to fakt dobré :)

      Odstrániť
  2. Už po ní nějakou dobu pomrkávám. Snad si ke mě najde brzy cestu, vypadá to vážně zajímavě :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to vážne dobré :) A myslím, že pokračovanie bude lepšie - ak vychytá chybyčky čo spravila v tejto knihe, tak to bude super :)

      Odstrániť
  3. Ahoj, ráda bych Tě zatagovala na Liebster Award Tag, pokud to již někdo neudělal :) Více zde: http://blondetee.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nominovala jsem tě do TAGu u mě na blogu :))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ta jo, presvedcila si me, Slzu si prectu (teda az bude chvilka casu)..podle tve recenze to vypada dost dobre...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Som zvedavá, čo na to poviem :D práve to čítam a tiež mám zmiešané pocity, aj keď zatiaľ ma to baví viac ako Pád :D uvidíme :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bolo to oveľa lepšie ako Pád :D Miestami tam boli nudné miesta a niektoré postavy ma štvali (Ander hlavne :D ) ale tak bolo to dobré :)

      Odstrániť