Rick Yancey ~ Piata vlna

Po Prvej vlne ostala tma. 
Po Druhej unikli len šťastlivci.
A po Tretej sa zachránili iba nešťastníci.
Po Štvrtej vlne platí jediné pravidlo: nikomu never.

Názov: Piata vlna
Autor: Rick Yancey
Séria: Piata vlna #1
Žáner:  Dystiopia
Vydavateľstvo: Tatran
Počet strán: 376
Hodnotenie na GR: 4,15*/209 264 hlasov


Anotácia: Teraz sa schyľuje k Piatej vlne a na osamotenom úseku autostrády sa pred nimi snaží uniknúť Cassie. Pred bytosťami, ktoré sa iba podobajú na ľudí, potulujú sa po krajine a zabíjajú všetko okolo seba. Pred bytosťami, ktoré rozprášili posledných obyvateľov Zeme. Až kým Cassie nestretne Evana Walkera, je presvedčená, že prežije, iba ak ostane sama. Očarujúci a záhadný Evan môže byť Cassiinou jedinou nádejou pri záchrane jej brata – ba dokonca jej samej. No Cassie si musí vybrať medzi nádejou a zúfalstvom, medzi vzdorom a porážkou, medzi životom a smrťou. Musí sa vzdať alebo postaviť na odpor.
Piata vlna je pôsobivý príbeh plný prekvapení – sme uprostred chaotického sveta, ktorý sa nazýva Zem. Ľudstvo, hoci sa hrdinsky snaží vzdorovať mimozemšťanom, má mizivé šance na prežitie.

“Some things you can never leave behind. 
They don't belong to the past. They belong to you.” 


Desivá, neošúchaná a skutočne výnimočná realita, s akou autor stvárnil príchod cudzích bytostí, pohltí každého čitateľa, takže knihu prečíta jedným dychom. Rick Yancey sa pohral so svojimi postavami a očividne ho to bavilo.
Pravdu povediac,nevedela som čo mám o knihy čakať. Kniha mala v USA taký úspech, že o nej každý hovoril už pred jej vydaním. Napr. Hry o život a Divergencia má svojho pokračovateľa.
Potom som čítala strašne veľa kritík na tu knihu a moje očakávania už neboli také veľké.Možno to bolo dobre.Práve vďaka tomu som si možno túto knihu obľúbila.A ako to pri takýchto trhákoch chodí,film by mal vyjsť 29.1.2016,v hlavnej úlohe postavy Cassie bude nám už známa Chloë Grace Moretz.



“We’re here, and then we’re gone, and it’s not about the time we’re here, but what we do with the time.”


Od začiatku sa mi veľmi páčilo prostredie v ktorom sa kniha odohrával.Svet,v ktorom ste začali rozmýšľať či naozaj nie ste posledný človek na Zemi.Svet v ktorom každý deň bojujete o život.Svet v ktorom neviete čo máte čakať.Musím povedať že autor vymyslel mimozemšťanov dokonale.Od začiatku ste pre nimi museli mať rešpekt,pretože ich celý plán je dokonalý.Problém je v tom že to nie sú Mimozemšťania z našich predstáv. Nerozmýšľajú ako my. Bohužiaľ ako my vyzerajú .Predstavte si že si myslite že ste posledný človek, ale zrazu niekoho stretnete. Je človek alebo nie? Mám ho zastreliť alebo mu pomôcť ?To je len jeden z problémov ktorým Cassie musí čeliť.
Cassie sa mi na začiatku strašne zapáčila. Jej ironický pohľad ktorý nám zo začiatku vysvetľuje situáciu bol super, pričom je jeden z myslím štyroch ktoré sa v knihe vyskytujú. Rozprava svoj príbeh, ako to všetko začalo pričom ma len jeden cieľ. Zachrániť svojho brata Sammyho. Teda keď vôbec žije. Keď sa Cassie ocitne na pokraji smrti zachráni ju chlapec Evan Walker, ktorý je ďalším rozprávačom deja. 
Evan je milý chlapec ktorý síce nie je moja najobľúbenejšia postava ale myslím si že jeho pohľad bo celkom zaujímavý. Najradšej mam ale Zombieho ktorý rozprava dej z úplné inej strany, teda na inom mieste.
Zombie je vojak ktorý je s ďalšími deťmi/ľuďmi cvičený na to aby zabíjal mimozemšťanov. Celkovo sa mi páčila jeho povaha,rozmýšľanie.Nebol typický vymletý vojak ale rozmýšľal svojou hlavou(hlavne keď mu k tomu istá slečna napomohla!). 

“Cruelty isn't a personality trait. Cruelty is a habit.”

Tato kniha ma dokázala prekvapiť keďže autor to vymyslel veľmi dobre, škoda však jednej veci ktorej absolútne nechápem. Podľa mňa to muselo dôjsť každému. Knihe dávam 4 kačičky a odporúčam vám aby ste ju dopredu nesúdili a možno sa aj vám bude páčiť ako mne :)


9 Komentáre

  1. Odpovede
    1. Aj ja :D nevieš kedy vychádza?

      Odstrániť
    2. Netuším :D ale idem sa pozrieť :D

      Odstrániť
    3. Tak v angličtine vychádza 16. septembra, takže ešte kým sa to preloží, tipujem, že niekedy na nový rok. Podľa toho ako si švihnú :D

      Odstrániť
    4. :D ach jaj...Teraz pozerám že na rok asi miniem veľa peňazí :/ :D

      Odstrániť
  2. Piata vlna je veľmi originálna kniha a ju zbožňujem, hoci najskôr som mala obavy, pretože ja a mimozemšťania...... Mnooo to nie je veľmi dobrá kombinácia (Strach má veľké oči -_- a to hlavne u mňa! :D ) :D Ale je to skvelá kniha a na film sa strašne teším :D

    OdpovedaťOdstrániť