Paullina Simons ~ Měděný jezdec

Názov: Měděný jezdec (The Bronze Horseman)
Autorka: Paullina Simons
Séria: Taťána a Alexandr #1 (The Bronze Horseman #1)
Žáner: Historická romanca,
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 616
Hodnotenie na Goodreads: 4,42*/24 412
Názory iných čitateľov: GiraffeAndy | Katka | Dany


Anotácia: Poutavá historická freska je zároveň nezapomenutelným příběhem o lásce vzdorující hruzám války i lidské zášti. 17letá Taťána vyrostla v Leningradě, v městě, kde památníky zašlé slávy kontrastují s šědivou realitou stalinského Ruska. V roce 1941, ten den, kdy Němci napadnou Rusko, se Taťána poprvé zamiluje - vzápětí pocítí trpkost zakázané lásky: nadporučík Alexandr Bělov je vyvolený její sestry Dáši. Navíc má Alexandr temné tajemství - pochádzí z rodiny amerických komunistu, ktorú zlikvidovalo NKVD. Lásce Taťány a Alexandra není přáno: město drtí německá blokáda, hladomor, zima a všudepřítomný strach ze smrti. Ale jindy slabá Táňa se ukáže jako nejsilnejší člen rodiny a s Alexandrovou pomocí překonáva všechny útrapy. Nejtěžší zkouškou však bude odolat vlastní touze...


"When Tatiana looked up from her ice cream, she saw a soldier staring at her from across the street" 

Keď Taťána zdvihla pohľad od zmrzliny, videla vojaka, ktorý sa na ňu pozeral cez cestu


Všetci túto knihu ospevovali a prvé čo som si pomyslela bolo - To snáď nie je možné! A moja prvá myšlienka keď som to dočítala? Ako to, že som tak dlho váhala s čítaním? 
Do knihy som sa púšťala so zmiešanými pocitami - nikdy som nečítala nič čo by sa radilo do obdobia vojny, alebo proste do histórii. Rozhodne, ak to aj porovnám s knihami ktoré sa odohrávajú v súčastnosti, nikdy som nič tak reálneho ešte nečítala.
Kniha sa začína v momente, keď Nemci napadnú Rusko a všade nastáva zmätok. Taťána je poslaná aby nakúpila potraviny ale keďže obchody sú vyrabované kúpi si zmrzlinu a sedí na zástavke autobusu keď v tom stretne Alexandra. Alexander jej pomôže zohnať potraviny a medzi Taťánou a Alexandrom vzniká dôverné puto ktoré čoskoro prerastá do silného priateľstva a onedlho aj do lásky.
Lenže, o čom by to bolo  ak by to bolo také jednoduché?

"Love is, when he is hungry and you feed him. 
Love is knowing when he is hungry." 
Láska je keď je hladný a ty ho nakŕmiš. Láska je, že vieš kedy je hladný.

Taťána mi prišla zo začiatku neskutočne naivná a mne to teda pekne liezlo na nervy. Áno, vedela som to trochu pochopiť, bola mladá, neskúsená, ale odtiaľ-potiaľ. Nikdy nič iné ako poslušnosť ku svojej rodiny nepoznala. Urobila by všetko pre svoju rodinu čo sa potvrdzuje aj tým, že nechce raniť Dášu a teda aj keď Alexandra miluje, presviedča ho aby bol s Dášou - pri tom ju to iba zraňuje. Takisto sa jej láska k rodine prejavila v dobe, keď vypukol hladomor a musí stávať skoro, chodiť pre prídely jedla - ktoré sú čoraz tenšie a tenšie a nikdy -narozdiel od ostatných - nezje nič z ich zásob (aj keď by mohla).
Naďalej sa stretáva s Alexandrom, zháňa jedlo, smúti za mŕtvymi príbuznými, pracuje. Pre svoju rodinu by spravila všeličo - riskovala svoj vlastný život a dokonca by ich aj obhajovala aj keď jej veľmi ublížili.
Som rada, že časom konečne dozpie a uvedomí si, že život nie je taký, ako ho vždy -dokým nestretla Alexandra- vnímala.


"They had no past. They had no future. 
They just were." 
Nemali žiadnu minulosť. Nemali žiadnu budúcnosť. Iba boli. 



Alexander je vojak. Z neho som mala miestami zmiešané pocity. Na začiatku, som ho mala rada, ako pomáhal Taťáne, ako ju rešpektoval - jej priania, prosby...Strašne sa mi páčilo, ako vie odhadnúť ľudí - ako vedel, že Taťáne môže dôverovať a že sa jej teda aj zveroval oveľa viac ako Dáše.

Strašne sa mi páčilo ako sa dopĺňali spolu s Taťáňou a ako sa o staral a snažil sa jej čo najviac pomôcť, vždy za ňou stál, rozumel jej aj bez slov a najmä ako ju ochraňoval.
Tiež sa mi páčilo, ako si vždy stál za svojím a snažil sa plniť sľuby, ktoré dal aj keď si to niektorí tí ľudia nezaslúžili.
Ale, aby som ho iba nechválila, aj on mal svoje muchy. Miestami bol strašný nervák a fakt mi liezol na nervy, kedy som aj Táňu ľutovala. Áno, trochu som to vedela pochopiť, mal proste toho veľa ale odtiaľ potiaľ a fakt by sa mal naučiť trošičku ovládať. Ale hej, týmto sa proste potvrdilo, že nikto nie je dokonalý a ani knižní hrdinovia, čo sa mi proste páčilo - že bol taký reálny.

"Ask yourself these tree questions and you will know who you are:  Who do you believe in? 
What do you  hope for? 
What do you love?"  
Opýtaj sa sama seba tieto tri otázky a budeš vedieť kto si: V koho veríš? V čo dúfaš? Čo miluješ? 


Aby som to zhrnula - knihu by som určite nezaradila medzi oddychovky, lebo táto kniha vás núti myslieť na obdobie vojny - aké to musel byť vtedy zlé a ťažké prežiť. Postavy boli dokonale prepracované a aj bolo viditeľné ako sa vyvíjali. Ku koncu knihy som bola totálne na nervy, revala som a prvé čo som si pomyslela bolo že - Na čo má tá kniha krucinál aj pokračovanie? Áno, ten koniec bol strašný, otvorený a proste páčilo by sa mi aj keby to proste nemalo pokračovanie. Bolo by ťažké sa zmieriť s tým, že to tak dopadlo, ale dalo by sa to.Ale dnes, keď už mám skoro dočítané aj pokračovanie, už toho neľutujem a chápem, prečo bolo pokračovanie - rozhodne tomu sa povenujem v ďalšej recenzii.



Normálne to nerobím, ale tu si neviem pomôcť - našla som úžasný trailer k tejto knihe a ten proste musíte vidieť :)




10 Komentáre

  1. Moc pěkná recenze :). Tahle knížka je vážně dokonalá, skvělá a klidně bych mohla pokračovat :D. Jo a ten trailer je boží :D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeem (ja si idem konečne prečítať tú tvoju! :D )
      Hej, kniha je dokonalá :3
      Ten trailer je fakt jeden z najvydarenejších :D (čo si spomeniem, tak na knihy sa mi páčil viac snáď už iba na Maru :D ale tne je fakt luxus)

      Odstrániť
  2. Vydařená recenze, snad s každým slovem musím jen a jen souhlasit. měděný jezdec je vážně povedená kniha, která (seč nemá vůbec lehké téma a vlastně vůbec není odpočinková :D) se četla náramně lehce.

    A ten trailer! Ten se hodně povedl!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, mala som ju prečítanú strašne rýchlo - ani som sa proste nenazdala a mala som to prečítané - o čo viac som ju úplne vnímala a obohatila ma aj o nejaké informácie čo sa týkajú vojny - ako prebiehala, niektoré dátumy a tak :D

      hej ten trailer je super :)

      Odstrániť
  3. Tak ten trailer jsem nemela videt, doted jsem jen chtela precist knihu, ted uz musim! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že som ťa na to navnadila! :D Je to fakt super kniha :)

      Odstrániť
    2. Mala by si :D Tá kniha je proste dokonalosť :)

      Odstrániť
  4. Táto kniha.... <3 Ach....asi dva mesiace som si hovorila, že "Na čo ju budem čítať?....Ešte na ňu mám čas....bal bla bla" A teraz si hovorím "Prečo do zadku som ju nezačala čítať už skôr?!"
    Priznám sa, že na začiatku som sa nevedela vžiť do obdobia, keď bola vojna, lebo to je moja prvá vojnová kniha, ale Tatiana a Alexander ma proste fascinovali. <3 Tak silný pár som ešte nevidela. Tatiana sa od začiatku knihy tak zmenila.
    Nádherná kniha a ďakujem Maggie, že mi ju poslala :*
    -Kika

    OdpovedaťOdstrániť