Recenzia- John Green Kam zmizla Aljaška

Názov: Looking for Alaska
Autor: John Green
Žáner: Young Adult, Romance
Vydavateľstvo: Slovart 
Počet strán: 224 strán
Hodnotenie na Goodreads:  4,23


Anotácia: Miles má bizarnú záľubu v posledných slovách svetových osobností. Najviac ho fascinuje Francois Rabelais a jeho posledná veta: „Idem hľadať to Veľké Azda." Miles si nechce počkať na podobný osud a presvedčí rodičov, nech ho pošlú do internátnej školy mimo mesta. V Alabame si rýchlo nájde nových priateľov: spolubývajúceho Chipa, ktorého všetci volajú Plukovník a ktorý vo voľných chvíľach memoruje nekonečné abecedné zoznamy, i krásnu, ale nepredvídateľnú Aljašku, do ktorej sa zamiluje. Čaká ich rok plný porušovania školského poriadku, testov a skúšok, žartíkov, rozchodov a odhalených tajomstiev. Čo zmení Milesov názor na jeho „Veľké Azda"?


"Teenagers think they are invincible with that sly, stupid smile on their faces, they don't know how right they are. 
We need never be hopeless, because we can never be irreparably broken. We think that we are invincible because we are."


Ách John Green!.. Spisovateľ, ktorý knihou Na vine sú hviezdy sčasti zmenil moje myšlienkové pochody. Úžasné myšlienky, postavy a príbeh. Po tejto knihe som trvala na názore že neexistuje kniha, ktorá by mohla byť lepšia, alebo aspoň siahať po päty tejto knihe. No keď som si konečne!! kúpila knihu Kam zmizla Aljaška môj názor bol na pochybách. :) Pán Green opäť ukázal že fantázia nemá konca, a talent je jednoducho..talent.. :D

"That didn’t happen, of course. 
Things never happened the way I imagined them."




V knihe Kam zmizla Aljaška nás Pán Spisovateľ vzal do sveta plného teenegerov, internátového života, krásnych a zaujímavých zážitkov, nových a plnohodnotných priateľstiev no a samozrejme! aj nejakej tej lásky. (ale nie až tak obyčajnej!) :) Ukázal nám ako to naozaj funguje.. Že život nie je len hra, ktorú hráme podľa toho čo sa nám v danom momente hodí. Ukázal nám, že život je vlastne súhrn prekvapení, zábavy no aj smútku..Dokázal nám, že každý ma pri sebe niekoho, koho môže servítka pred ústami..toto roby tú knihu výnimočnou! Do jedného diela zakomponovať.. všetko! To je talent!  
Ako už spomínaná servítka pred ústami bolo ďaľším veľkým plusom! Detailnejšie vystihuje život dnešných teenegerov. Vlastne to robí celá kniha! :D Krásne premyslené postavy, príbeh..och! Opakujem sa ako pokazené rádio! 




Miles-chalan, ktorý vás prvým dojmom nezaújme ničím...Vysoký, chudý, nekomunikatívny.. proste nepriťažlívy. No po spoznaní tohoto chalana si poviete..Ako som len mohla byť tak slepá?? :O Je nepriamo komický, lojálny, empatický..a môžem pokračovať.. Obľúbite si ho po pár stránkach v knihe, ktoré podotýkam sú úžasné!!! :D
Aljaška- vysoká, chudá, inteligentná, šialená, krásna!, výrečná, priateľská.. Všetko čo si len chlap od ženskej môže priať! :D Vzor dokonalosti.. Jedna z postáv, ktoré sú premyslené tak, že po prečítaní knihy im ešte stále nerozumiete..Všetky jej slová ktoré vyslovila boli bud myslené dvojzmyselne (nie neslušne dvojzmyselne..:D) alebo tak tajomne, že ste zízali a mysleli si Čo do pekla má znamenať?! Taktiež som si ju obľúbila..Veľmi obľúbila..
Plukovník- Ách!.. Takého kamaráta a zároveň aj spolubývajúceho si želá skoro každý... Veselý, zábavný, spontánny, taktiež empatický, inteligentný a občas zvláštny.. Čo je raz za čas hádam každý! Chalan, ktorý dokázal vzbudiť toho Milesa, ktorý sa vnútri dosť dlhú dobu ukrýval.. Chalan, ktorý nám do tejto knihy priniesol toľko zábavných a vtipných scén, ktoré by tam určie chýbali.. Chalan, bez ktorého by tejto knihe chýbala obrovská časť!! :)
Je tam neskutočne veľa vedľajších postáv, ktoré sú samozrejme pán Green jedinečné! Tak ako aj hlavné postavy, tak aj vedľajšie som si obľúbila, a nepreskakovala som stránky kde sa rozprávalo s nimi alebo o nich.. :)


Môj názor na túto knihu je hádam každému jasný.Milujem Johna Greena. Milujem jeho hlboké myšlienky, krásne výroky, zábavný humor a dokonalý talent, ktorý nám verným čitateľom umožňuje skrášliť si dni čítaním takýchto výtvorov. Táto kniha patrí k skupine kníh, ktoré som ochotná prečítať aj 100 krát! :) Kniha vo mne vyvolala veľmi pozitívny dojem, ktorý nepokazí nič! Všetci vy, ktorí ste ju nečítali si ju prosím prečítajte! Oplatí sa to! Vyvolá vo vás krásny dojem, a prídete o veľa ak ju neprečítate. A preto si táto kniha zaslúžene zaslúži 



13 Komentáre

  1. mám otázku, je to lepšie nez TFIOS??? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa ani nie :D Teda...chápeš, TFIOS je o niečom inom, povedala by som, že TFIOS má takú vážnejšiu tému - predsa len rakovina... :) Ale aj Aljaška je dobrá ale u mňa o trošku vedieť TFIOS :)

      Odstrániť
    2. toto, že v TFIOS ma tak nechytil Augustus, takže dúfam, že Aljaška bude lepšia, možno sa mi aj bude viac pačiť, čo ja viem.
      mimochodom som vás nominovala do TAGu na mojom blogu... nevedela som, kam vám to dať vedieť, tak už keď komentujem tak to spomeniem :DD :)

      Odstrániť
    3. Presne! :D S Augustusom súhlasím...A k tagu..nechala som ti k nemu komentár :D

      Odstrániť
    4. A mne sa Augustus náhodou veľmi pozdával! :D Nebol to ten typický 'vyšportovaný, všetky baby sú z neho namäkko' typ chalana takže :D
      A Aljaška...no to bolo zasa niečo úplne iné :D určite si to prečítaj

      Odstrániť
  2. Na Aljašku se chystám, ale asi budu muset nejdřív posbírat síly. :D Nedávno jsem dočetla Hvězdy a myslím, že další takovou citovku v nejbližší době nedám. :D Každopádně pěkná recenze. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aljaška nebola až taká citlivka :D v Aljaške ide hlavne o to ich priateľstvo ;)

      Odstrániť
    2. Tak teď mě mateš. :D Kamarádka řikala, že ji to složilo ještě víc než Hvězdy. :D A zrovna ty mě složily jako domeček z karet. :D

      Odstrániť
    3. Súhlasím s Maggie.. :) TFIOS bol zabiják! :D Aljaška je..iná! :) Nieje až taká citlivá! Ako je to smutné, ale hlavne tam ide o to, ako sa s nečakanými vecami v živote vysporiadať! A taktiež priateľstvá a kamarátske vzťahy.. :) Ale vážne krásna kniha! :) Oplatí sa ju prečítať! :)

      Odstrániť
  3. Srdeční záležitost <3

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Určite odporúčam knihy čítať v angličitine . Slovenský preklad je naprd. Tej angličtiny sa netreba báť vety niesú moc zložité . Je to pútavé a zaujímavé čítanie určite odporúčam . Ak má niekto záujem skúsiť to v angličtine ja som ich kupovala tu http://www.eurobooks.sk/sk/produkt/325624/The-John-Green-Collection/

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Veľmi pekná kniha,určite doporučujem prečítať.Mňa osobne najviac zaujala tým,že je iná.A Aljaška no to je môj vzor! Je jedným slovom dokonalá a veľmi sa mi páči,že je šialená,bláznivá a spontánna.Takže za mňa najlepšia kniha akú som kedy čítala

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Chcem odporučiť Dr ade ako najlepšie kúzlo koliesko z Afriky, on je dobrý a guanín muž, ktorý mi pomohol, som narazil na jeho svedectvo on-line a ako pomôcť ľuďom priviesť späť svojho milenca, na prvý strach, ale som si želal, aby sa pokúsila na moje najväčšie prekvapenie urobil dobrú prácu a moja láska je späť ku mne, žijúci spolu ako jeden. to všetko bolo kvôli Dr ade, môžete ho kontaktovať dnes a dostať svoj problém vyriešený. Volajte/WhatsApp + 27740386124 alebo ho e-mailom na adrese: aoba5019@gmail.com.  

    OdpovedaťOdstrániť