Colleen Hoover ~ Beznádejná

Názov: Beznádejná (Hopeless)
Autorka: Colleen Hooverová
Séria: Beznádejná #1 (Hopless #1)
Žáner: Romance, New Adult
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 328
Hodnotenie na Goodreads: 4.47* / 94 713
Názory iných čitateľov:  Kristy | Ellie | Maťa 


Anotácia: Sky začne chodiť do školy až krátko pred osemnástymi narodeninami, dovtedy ju doma vyučovala adoptívna matka Karen. Nikdy proti tomu neprotestovala - ak jej v živote niečo chýbalo, tak len televízia a internet. Chce však študovať na vysokej škole,  je teda načase prísť medzi vrstovníkov.
Spolužiaci ju však príjímajú nepriateľsky.Okrem jedného čudáka geja a mormóna. A okrem pekného chlapca Holdera, ktorý sa jej akosi pričasto pletie do života. Holder je beznádejný prípad a Sky vie, že by sa s ním nemala stretávať. Ale ako, keď spolu chodia do školy a on sa o ňu zaujíma až priveľmi? Čoskoro zisťuje, že Holder vôbec nie je taký ako sa obávala, citové puto medzi nimi nezadržateľne mocnie, ale v intímnych chvíľach Sky podlieha panike...
Jedného dňa u Holdera náhodou natrafí na starú fotografiu, z ktorej pochopí, že sa s ním a s jeho sestrou poznali už ako deti. Práve Holder bol svedkom toho, ako Hope, dievčatko od susedov, neznáma žena uniesla zo záhrady ich domu. Kto je vlastne Sky a čo má spoločné s nešťastím malej Hope? 
Dávno zabudnuté či vytesnené spomienky sa vracajú a Sky zúfalo dáva dohromady skladačku svojho života od zvláštneho správania adoptívnej matky až po desivé rodinné tajomstvo z detstva. Našťastie je tu Holder a šanca na návrat do normálneho života plného lásky a vášne. 


"You can't get mad at a real ending. 
Some of them are ugly. 
It's the fake happily ever afters that should piss you off."

Kniha ma upútala svojou obálkou a keď som si prečítala anotáciu, vedela som, že to musím mať prečítané. Bolo síce od samého začiatku, vďaka anotácii, jasné o čo pôjde, ale to mi nezabránilo aby som sa do príbehu naplno ponorila a užila si ho. 


"The sky is always beautiful. Even when it's dark or rainy or cloudy, it's still beautiful to look at...it'll be there no matter what...and I know it'll always be beautiful."


Zo začiatku som túto knihu brala ako iba nejakú oddychovku, ktorú budem čítať popri fantasy knihe. Ale omyl. Ani som nevedela ako, a v priebehu dvoch dní som ju mala prečítanú. Kniha ma bavila. Sky mi prišla sympatická už od začiatku. Čím som bola v knihe ďalej, mala som ju radšej a radšej. Páčilo sa mi, že sa chová na svoj vek a hlavne, že aj premýšľa. 
Sky si stojí za svojimi rozhodnutiami, a aj keď jej najlepšia kamarátka Six ju nechá samu čeliť strednej škole, aj tak nezmení svoje rozhodnutie, a radšej znesie blbé odkazy na skrinke od spolužiakov, ako by Karen priznala, že stredná škola je strašná. V škole sa skamaráti s Breckinom, ktorý je gay a mormon, ktorý je jej oporným bodom v škole. Jedného dňa Sky stretne Deana Holdera, ktorý si ju pomýli s dievčaťom z detstva, ktoré rovno pred jeho očami uniesli. Keď vysvitne, že to Sky nie je, aj naďalej sa spolu stretávajú a dokonca začnú spolu behať. Postupne sa zbližujú, spoznávajú, a zisťujú, že si dokonale rozumejú. 


"I live you, Sky," he says against my lips. "I live you so much."


Sky nemá kontakt so žiadnymi z moderných technologických vymožeností. Nemá mobil, internet ani dokonca televíziu,všetko jej to jej adoptívna matka Karen zakázala.
Postupne v knihe zisťujeme všetky staré, zabudnuté spomienky Sky, zasmejeme sa na vtipných situáciach a hláškach Six, Sky a Holdera, odhalíme strašné rodinné tajomstvo, a aj si poplačeme nad minulosťou Sky, zistíme, že každý má dôvod správať sa tak, ako sa správajú. 



"Fuck all the firsts, Sky. 
The only thing that matters to me with you are forevers."


Colleen Hoover píše úžasne. Pri jej knihách sa zasmejete, poplačete si a všetko budete prežívať s jej postavami. Po dočítaní knihy si budete pripadať, akoby ste ten príbeh vy sami prežili, akoby tie postavy boli skutočný ľudia, ktorých poznáte. 
Áno, táto kniha bola trochu predvídateľná, ale aj tak iba jednoduchý náhľad do ďalších Colleeniných kníh, ktoré sú už len lepšie a lepšie (a viac dojímavejšie...). 


4 Komentáre

  1. Na knihu sa čoskoro chystám, len sa blíži aj maturita a akosi nemám čas. Predvčerom som dočítala Maybe Someday od Colleen a bolo to fajn, aj som si myslela, že tam na GR 5 hviezdičiek, ale ten koniec bol taký natiahnutý, že mi začal liezť na nervy, tak som znížila hodnotenie :D Ale inak fajn. Autorka píše veľmi dobre a teším sa na jej ďalšie knihy.
    Chcem si prečítať aj Slammed.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knižka je veľmi ospevovaná, určite by sme sa k nej chceli dopracovať :)
    Pekná recenzia

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jeziiis to skade je anotacia sak cela pointa knihy tam je :D akurat som to precitala pred par dnami. Pacilo sa mi to, no nasla som aj par chybiciek :) od colleen som zatial precitala styri knihy a paci sa mi ako pise. Len niekedy zbytocne natahuje davno jasne veci.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anotácia je inak z GR, ale je to oficiálna SK anotácia... A hej, je mi jasné, že je tam povedané, skoro všetko, ale tak...ja anotácie nepíšem :D
      Od Colleen som čítala ešte Maybe Someday a strašne sa mi páčila aj tá kniha :) Proste píše úžasne.

      Odstrániť