Kristin Cashore ~ Výnimočná


Názov: Výnimočná
Autorka: Kristin Cashore
Séria: Sedem kráľovstiev #1
Žáner: Fantasy
Vydavateľstvo: Ediposs
Počet strán: 411
Hodnotenie na GR: 4,10*/265 694 hlasov 


Oficiálná antonácia : Dej sa odohráva v krajine, kde sa rodia ľudia so zvláštnou schopnosťou, výnimočným obdarením. Ostatní sa ich boja, pohŕdajú nimi, alebo ich zneužívajú. Hlavná hrdinka románu Katsa bola obdarená schopnosťou, ktorou sama pohŕda. Je výnimočná v zabíjaní. Jej život ovládol strýko Randa, kráľ Middlensu. Mala zaňho vykonávať nekalú prácu, trestať, mučiť alebo zabíjať každého, kto sa mu znepáči. Keď sa prvý raz stretla s princom Poom, ktorý bol obdarený schopnosťou bojovať, nemala ani tušenie, ako sa zmení jej život. Nikdy by jej ani na um nezišlo, že sa stane jeho priateľkou. Nikdy by si ani nepomyslela, že sa dozvie celú pravdu o svojom výnimočnom nadaní, príšernom tajomstve, ktorým by dokázala zničiť všetkých sedem kráľovstiev.

Rozhodla som sa napísať moju prvú recenziu! A to znamená jedno ...tá kniha musí byť naozaj výnimočná, čo táto je svojím názvom ale aj obsahom. Na knihu som natrafila už dávnejšie v našej knižnici a povedzme si pravdu, dostala ma tá úžasná obálka. Na prvý pohľad je dosť hrubá ale číta sa dosť rýchlo, kedže vás dej okamžite chytí do sveta kráľov,rytierov,lady a lordov. Keď čakáte iba typickú historickú knihu pre mladých, ste na omyle. V krajine siedmych kráľovstiev žijú ľudia s dvojfarebnými očami ale samozrejme nie sú obyčajný, každý ma nejakú schopnosť.Niektoré sú užitočné (nikdy neminieš cieľ,výborný kuchár...) niektoré fakt nanič (zješ kamene a nebude ti zle) a niektoré nebezpečné (čitatelia myšlienok). A naša hlavná hrdinka Katsa ma schopnosť nebezpečnú a zároveň užitočnú pre jej strýka kráľa Randu ktorý ju využíva.Jej schopnosť je zabíjať.

Katsa: Čo na ňu povedať? Vôbec nie je typické dievča. Ako by mohla keď sa jej skoro všetci vyhýbajú a je nájomná vrahyňa? Občas sa chová chladne, mrzuto a nevšíma si očividné veci... Napriek tomu som si ju obľúbila, hlavne preto, že si chce zanechať svoju slobodu za každú cenu (Ok, občas to preháňa) .
Princ PO : Po je proste PO. Určite si ho obľúbite. Asi jediný má zmysel pre humor a jediný je aspoň trochu bojový súper pre Katsu. Nemôžem tiež nespomenúť že sa mi strašne páčia Liendilské (Kráľovstvo skade Po je ) tetovania a prstene :) (aj keď nechápem ako jeho mama môže nosiť 19)
LÁSKA: Nečakajte zaľúbené rečičky a pod. Celý vzťah tých dvoch je skôr o porozumení toho druhého a chápaní ho. Celá ta láska je ako Bum! Všetci to čakajú okrem našich hlavných hrdinov kedže lásku si prejavujú dosť inak. Pravidelné bitky ktoré končia víťazstvom Katsy a Poom s modrinami . 



Knihu určite odporúčam Má aj pokračovanie kde je ale úplne iná hlavná hrdinka, iná krajina ale predsa jena postava sa nachádza v obidvoch príbehoch. Viac vám ale už neprezradím a knihu hodnotím na 5 kačičiek. 


5 Komentáre

  1. Jedna z mojich najobľúbenejších kníh 8) Je naozaj výnimočná, až mám chuť na re-reading 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tá kniha bola fakt úúžasná!! Akurát čítam ohnivú tak.. <3 Som zvedavá.. :D

      Odstrániť
    2. Ja som túto recenziu napísla po re.readingu :) ... A po nej re-reading Ohnivej a Iskrivej :D proste som musela

      Odstrániť
  2. Pěkná recenze:) Na tuhle knížku se moc těším a doufám, že se k ní brzy dostanu

    OdpovedaťOdstrániť